Türk Ve Polanyalı Gençler Tarlada Hasat Yaptı

Türk Ve Polanyalı Gençler Tarlada Hasat Yaptı

Türk ve Polonyalı gençler, sağlıklı bir gelecek için başlattıkları organik tarım projesi kapsamında tarlada birlikte hasat yaptı.

Aydın’da çeşitli liselerde okuyan geçlerden oluşan Tralleis Gençlik Topluluğu, “Sağlıklı Bir Gelecek İçin Organik Tarım” projesi kapsamında Polonyalı gençlerden oluşan ortaklarıyla Aydın ve çevresinde yetiştirilen organik zeytin, incir, kestane, ayva ve çamfıstığı bahçelerinde inceleme yaptı. Organik ürün hasadına katılarak ürünlerin nihai kullanıcıya olan sürecini öğrenen Türk ve Polonyalı gençler, organik tarım konusunda bilgilenerek ve ileriki proje çalışmalarında kullanılmak üzere dokümanlar topladı. Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen Erasmus+ Gençlik Değişimleri projesine katılan öğrenciler, organik tarım uzmanı olan Figen Hatipoğlu ile birlikte üretim alanalrında inceleme yaptı.

Proje yürütücüsü Zehra Akar, yaptığı açıklamada; “Aydın ili yılın her zamanında hasat yapmaya müsait ve verimli topraklardan oluşmaktadır. Özellikle son yıllarda üretici ve tüketicilerde organik ürünlere doğru bir eğilim oluşmuştur. Daha sağlıklı nesiller için bu şarttır. Biz de bu projeyi tasarlarken genç nesillerin ileriki yıllarda bilinçli tüketici olmalarının ilk adımlarını atmayı amaçladık. Projemizin ikincil amaçlarından bir tanesi de Aydın ilini dolayısı ile Türkiye’mizi Avrupalı ortağımıza tanıtmaktır. Projemizin sonunda bu proje faaliyetleri ile elde ettiğimiz birikimlerimizi Forum Aydın’da 18 Ekim 2015 tarihinde sergileyeceğiz” diye konuştu.

Projeye teknik ve organizasyon desteği veren Tarım, Gıda ve Hayvancılık Efeler İlçe Müdürü Mehmet Esen de, “Projenin yerel ortağı olarak, projede yer alan katılımcılara Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, İncir, Çamfıstığı, Zeytinyağı işletmelerini ziyaretlerinde, organik kestane, ayva ve zeytin hasadının yapılmasında destek vermekteyiz. Proje gençlere sağlıklı ürünlerin tüketilmesi ile sağlıklı nesillerin gelişimine de olanak vermektedir. Bu amaçla projeyi desteklemekteyiz” dedi.

TÜRK VE POLANYALI ÖĞRENCİLER ORGANİK TARIMI ÖĞRENDİ

Proje aktivitelerinin gerçekleştiği Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi Muhtarı Muhsin Kıyar, bölgedeki organik tarım faaliyetleri hakkında Türk ve Polonyalı öğrencilere bilgi verdi. Bölgede her türlü sebzenin organik olarak yetiştirilip tüketilmekte ve azda olsa pazarlanmakta olduğuna işaret eden Kıyar, “Isırgan, ıspanak, semizotu, sirken, sarıot, turp otu, ebegümeci, sarmaşık gibi nice yeşil bitki sofraları ağız tadı için süslemektedir. Taze fasulye ve kızartma her sofranın ayrılmazı olup, yanında beyaz et, kırmızı et, kebap, tandır ne ararsan bulabilirsiniz. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yeşil ve kar gibi suların bulunduğu kestane ağaçlarının gölgelediği yaylamızı herkesin görmesi ve orada yetişen şeker gibi domateslerden yemesi insanın yaşamına yaşam ve sağlık katmaktadır. Polonya’dan gelen misafirlerimizle birlikte yapılan bu projeden çok memnunuz. Köyümüzün uluslararası ortamda tanıtıldığı için projede emeği geçenlere teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Eğrikavak İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Lütfi Yılman ise, şöyle konuştu: “Tralles Gençlik Topluluğu ve Polonya Lodz’tan gelen grubu okulumuzda ağırlamaktan memnuniyet duydum. Okul olarak bir Avrupa Birliği projesine katkı verdiğimiz için mutluyuz. Eğrikavak İlkokulu ve Ortaokulu sosyal faaliyetlere önem vermektedir. Proje konusunun organik tarım olması, halkımızın temel geçim kaynağı olmasından dolayı daha da dikkatimizi çekti. İnsanların sağlıklı yaşaması için organik doğal ürünleri tercih etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizler beslenme açısından şanslıyız. Köyümüzde insanlarımız doğal beslenmekte, şehirdeki kirlilikten, trafikten, gürültüden uzak, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşıyoruz"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile