Turkcell, 2023 Yilinda Da Istikrarli Ve Güçlü Büyümesini Sürdürdü

Turkcell, 2023 Yilinda Da Istikrarli Ve Güçlü Büyümesini Sürdürdü

Turkcell, genisleyen müsteri bazi, güçlü ARPU performansi, dijital servisler ve techfin faaliyetlerinin katkisiyla 2023 yilinda da istikrarli ve güçlü büyümeye devam etti. Grup gelirleri yillik bazda yüzde 14,6 reel büyüyerek 107,1 milyar TL, FAVÖK ise yüzde 19,9 oraninda artarak 43,9 milyar TL oldu. Net kâr, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 82,5 artisla 12,6 milyar TL olarak gerçeklesti. Turkcell yatirimlarinin gelire orani ise yüzde 21 seviyesinde sonuçlandi.



Türkiye Yüzyilini Dijitalin Yüzyili yapma hedefiyle attigi kararli adimlarla güçlü ve istikrarli büyümesini sürdüren Turkcell, 2023 yili finansal ve operasyonel sonuçlarini açikladi.

2023 yilinda enflasyon muhasebesine göre düzenlenmis sonuçlarina göre Turkcell Grubu’nun toplam gelirleri yillik bazda yüzde 14,6 büyüyerek 107,1 milyar TL, FAVÖK yüzde 19,9 oraninda artarak 43,9 milyar TL’ye ulasti. Net kâr, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 82,5 artisla 12,6 milyar TL olarak gerçeklesirken Turkcell’in toplam yatirim harcamalarinin gelire orani ise yüzde 21 oldu.

Turkcell ayni zamanda yeni abone kazanimlarina 2023 yilinda da devam etti. Mobil tarafta yüksek gelir katkisi saglayan faturali abone odagini sürdüren marka, 1,6 milyon net faturali abone kazandi. ARPU ise son çeyrekte yüzde 85 büyüdü. Bu büyüme rasyonel fiyatlama, üst pakete tasima odagi ve artan faturali abone sayesinde gerçeklesti. 2023 yilinda toplam 386 bin haneye daha uçtan uca fiber hizmetini götürürken toplamda 5,8 milyon haneye ve 2,3 milyon fiber abone sayisina ulasti.

Turkcell’in büyümesinin ana destekçisi konumundaki TV+, BiP, fizy, lifebox, GAME+ ve dijital reklamcilik servisleri kullanan tekil ücretli kullanici sayisi ise yillik bazda yüzde 9 artarak 5,6 milyona yükseldi. TV+’in IPTV müsteri sayisi 1,4 milyona eristi. Dijital Is Servisleri ise kurumsal müsterilerin dijital dönüsüm süreçlerindeki ana destekçisi olmaya 2023 yilinda da devam etti. Uçtan uca yönetilen dijital dönüsüm projeleri ile birlikte, veri merkezi ve bulut hizmetlerinden elde edilen gelirler, büyümeye katki saglayan ana faktörler oldu. Turkcell Dijital Is Servisleri’nin gelirleri yillik bazda yüzde 23 artarak 10 milyar TL’yi asti. Özellikle veri merkezleri gelirleri yüzde 61’lik büyümesi ve bulut servisleri büyümesi yüzde 50 ile bu büyümeyi destekledi. Bugüne kadar sistem entegrasyon ve yönetilen hizmetlerde 3 bin 500’ü askin proje sayisina ulasilirken, 2023 yilindan sonra gelire dönüsecek olan projelerin kontrat degeri 3,1 milyar TL oldu.

Techfin odakli hizmetler sunan Financell, Paycell ve Wiyo sirketleri 2023 yilinda da faaliyetlerini basarili bir sekilde sürdürdü. Bireysel ve kurumsal müsterilerin finansman ihtiyaçlarina göre ürün portföyünü çesitlendirmeye devam eden Financell bugüne kadar 7 milyon tekil müsteriye ve 40 milyar TL kredi hacmine ulasti. Financell’in kredi portföyü 6,2 milyar TL’ye yükselirken, yeni ürün, projeler ve faiz oranlarinin artisi ile yillik bazda gelirleri de yüzde 28 büyüyerek 2,4 milyar TL olarak kaydedildi. Paycell yüzde 29’luk bir artisla gelirlerini 2,2 milyar TL’ye tasidi. Hizli ve güvenli ödeme çözümleri sunan Paycell’in genis ürün portföyüyle 2023 yil sonunda kullanici sayisi 8 milyon oldu.

Müsteri odakli stratejisi, yenilikçi ve kapsamli teklifleri, dijital kanallarla güçlenen genis satis agi ve güçlü altyapisi ile Turkcell, 2023 yilinda 1,6 milyon faturali net abone kazanirken, 386 bin haneye daha uçtan uca fiber hizmeti götürerek ulasilan hane sayisini 5,8 milyona çikardi. Fiber abone sayisi ise 2,3 milyona ulasti.

Turkcell ekosisteminde yer alan TV+, BiP, fizy, lifebox, GAME+ ve dijital reklamcilik servisleri büyümenin lokomotifleri haline gelirken bu servislerdeki tekil ücretli kullanici sayisi yillik bazda yüzde 9 artarak 5,6 milyona yükseldi. Turkcell Dijital Is Servisleri’nin gelirleri ise yillik bazda yüzde 23 artarak 10 milyar TL’yi asti.

Türkiye’yi dijitalin yüzyilina tasimayi amaciyla ana odak alanlari Veri, Enerji, Siber Güvenlik ve Yapay Zeka’yi kapsayan yatirimlarina hiz kesmeden devam eden Turkcell, 2024 yilinda yatirimlarinin gelire oraninin yüzde 23 olmasini bekliyor.

“Turkcell’in DNA’sinda teknoloji liderligi, yenilikçilik ve girisimcilik var”

2023 yilini çift haneli reel büyüme ile kapatmanin gururunu yasadiklarini ifade eden Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Is alanlarinin tamaminda enflasyona ragmen güçlü bir performans sergiledik. Turkcell’in, DNA’sinda teknoloji liderligini, yenilikçiligi ve girisimciligi barindiriyor. Gerçeklesen bu yüksek performansin ARPU genislemesi ve yeni abone kazanimlari sayesinde oldu. 2024 yili hedeflerini reel rakamlar üzerinde verdik. Bu yil FAVÖK marjini yüzde 42 oraninda hedefliyor; veri merkezleri, yenilenebilir enerji ve altyapi yatirimlari ile operasyonel yatirimlarin gelire oranini ise yüzde 23 olarak bekliyoruz. Enflasyon beklentilerimizi de dahil ettigimiz planlara göre 2024’te yüksek tek haneli reel büyüme öngörüyoruz” dedi.



“Türkiye Yüzyilini Dijitalin Yüzyili yapma hedefiyle çalisiyoruz”

2023 yilinda “Türkiye’nin dijital dönüsüm yolculugundaki öncü konumlarini daha da güçlendirme noktasinda kararlilikla ilerlediklerini belirten Koç, “Bu süreçte, teknolojik altyapimizi, bilgi birikimimizi ve yetkinliklerimizi; müsterilerimize kesintisiz ve kaliteli bir iletisim deneyimi sunmak için gelistirmeye devam ettik. Turkcell sadece bir ses ve data operatörü degil, Türkiye’nin dijital dönüsümünün lokomotifi, dönüstürücü bir güç. Bu gücü; sadece baglantiyi saglayan degil, üstün bir dijital deneyimi her platformda, günün her aninda yasatan bir sirket olmak ve ülkemizin milli menfaatleri için kullaniyoruz. Gelecek dönemde de teknolojik yeteneklerimiz ve inovasyon gücümüz sayesinde pazardaki konumumuzu güçlendirecek ve toplum için daha güçlü bir dijital gelecek ortaya koyacagiz. Tüm çalisma arkadaslarimizla birlikte Türkiye Yüzyilini Dijitalin Yüzyili yapma hedefiyle çalisiyoruz” seklinde konustu.



“Dijital ürün ve servisler, sektörümüzün tasiyici kolonlari”

BiP, TV+, lifebox, fizy, GAME+ gibi Turkcell ekosistemindeki markalarin faaliyetlerinin basariyla sürdügünü vurgulayan Koç, “Dijital ürün ve servisler, sektörümüzün tasiyici kolonlari haline gelmeye basladi.

Stratejik önemde gördügümüz dijital servislerimiz de finansallarimizi güçlü bir sekilde destekliyor. Bu basari, sirket olarak dijital dönüsüm alanindaki liderligimizi ve büyüme potansiyelimizi güçlendirerek devam ettirme yolunda bizi daha da cesaretlendiriyor” dedi.



“Ana odak alanimiz Veri, Enerji, Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik”

Yolculuklarinda 4 ana odaklarinin oldugunu ifade eden Koç, “Veri, Enerji, Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik. Bu dört odak, bizim 2024 ve sonrasi hedeflerimizin, yatirimlarimizin da belirleyicileri olacak. Bu odaklarin birbiriyle iç içe oldugunu, dijitallesen dünyada insanlarin ve nesnelerin ürettigi verinin, dünyanin en önemli hammaddesi haline dönüstü” diye konustu.



“Türkiye’nin en büyük veri isletmecisi Turkcell’den yeni sirket hazirligi”

Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutmak amaciyla veri merkezleri pazarindaki lider konumunu devam ettirdiklerini belirten Koç, “Sirket olarak, veri merkezlerine 330 milyon euro yatirim gerçeklestirdik. Bu alandaki yatirim odagini bir üst seviyeye tasiyan marka, yeni bir veri merkezi sirketi kurmayi da planlarina dahil ettik. Bu dogrultuda “hyper-scaler” küresel bir markayi Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin en büyük veri merkezi isletmecisi konumundayiz. Gebze, Izmir, Temelli ve Avrupa olmak üzere 4 yeni nesil veri merkezine sahibiz. Türkiye’deki bireylerin ve kurumlarin yani sira bölge ülkeleri ile birçok global sirket de Turkcell’in veri merkezi hizmetlerini ve bulut çözümlerini kullaniyor. Tier-3 Tasarim, Tesis ve Operasyonel Sürdürülebilirlik alanlarinda uluslararasi sertifikalara sahip ilk sirket olma özelligine sahip veri merkezlerini 9 siddetindeki bir depreme dayanikli sekilde insa ettik. Turkcell disinda yerli ve yabanci yaklasik 4 bin sirketin verilerini sadece siber tehditlere karsi degil, dogal afetlere karsi da koruyoruz” ifadelerini kullandi.

“Sanayi devriminin iklim krizini ‘teknoloji devrimi’ ile yenecegiz”

Diger bir odak alanlarinin enerji kaynak yönetimi oldugunu söyleyen Koç, “Telekom sirketleri olarak, Türkiye’nin 1 yillik toplam elektrik tüketiminin yüzde 1’ini biz tüketiyoruz. Sürdürülebilirlik ve dünyamiza fayda açisindan da bakildiginda bizlerin herkesten fazla bu alana egilmesi gerekiyor. Biz bu alani sosyal ve ekonomik sorumlulugumuzun bir parçasi olarak degerlendiriyoruz. Bu yüzden her firsatta ‘sanayi devriminin iklim krizini ‘teknoloji devrimi’ ile yenecegiz’ diyoruz. Halihazirda sertifikali yüzde 100 yenilenebilir enerji kullaniyoruz. Sadece yenilenebilir enerji tüketmiyor, ayni zamanda Turkcell Enerji sirketimizle yenilenebilir enerji de üretiyoruz. Bu yil globalde 21 bin sirketin sürdürülebilirlik çalismalarinin ve sonuçlarinin degerlendirildigi CDP (Carbon Disclosure Project/Karbon Saydamlik Projesi) Iklim Degisikligi raporlamasinda takdir edilen 353 sirket arasina ve ‘A’ listesine girdik. Bu bakimdan ülkemizin tek telekomünikasyon sirketiyiz” dedi.



“Hedefimiz, 2050’de net sifir sirket olmak”

Konusmasina devam eden Koç, “Turkcell sahip oldugu 18 megawatt gücünde rüzgâr enerjisi santralinin (RES) yani sira 300 megawatt arazi tipi günes enerjisi santrali (GES) yatirimlarina da son hizla devam ediyor. Türkiye’nin degisik yerlerinde günes tarlalarina 240 milyon dolarlik yatirim yapacagiz. 2024 yili sonuna kadar toplamda 2 bin 400 Greensite’i devreye almayi hedefliyoruz. 2026 itibariyla yesil enerji kaynaklarindan saglanacak üretimle, Turkcell toplam elektrik ihtiyacinin yüzde 65’ini karsilamayi planliyoruz. Nihai hedefi ise 2050’de net sifir sirket olmak” seklinde konustu.



“Yapay zekâ, bir çag degisimi”

“Yapay zekâ ile yapilabileceklerin siniri olmadigini görecegimiz bir dönemin baslangicinda olduklarini vurgulayan Koç, “Bu nedenle yapay zekâ gündemini bir tür ‘çag degisimi’ olarak degerlendiriyor, inovasyonu tesvik etmek ile toplumsal faydayi önceliklendirmek arasinda titiz bir denge kurmayi amaçliyoruz. 2024’te tüm sektörlerde öncelikli gündemin yapay zekâ olacagini bekliyoruz. Üretken yapay zekâ, nesnelerin interneti, dogal dil isleme teknolojisinin gelisimi gibi katlanarak büyüyen alanlar, endüstrileri dönüstürecegi gibi sosyolojik etkileriyle de herkesin gündeminde olmaya devam edecek. Sirket olarak, yapay zekâ çözümlerini sirket operasyonlarimizin her alanina etkin bir sekilde entegre ederken yapay zekânin etik kullanimini gözeterek gerekli aksiyonlari aliyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile