Türkiye'deki Ortaokul Ve Lise Ögrencilerinin Dijital Oyun Oynama Aliskanliklari Raporu Açiklandi

Bilgi Teknolojileri Kurumu ve Iletisim Kurumu (BTK) Türkiye’deki Ortaokul ve Lise Ögrencilerinin Dijital Oyun Oynama Aliskanliklari Raporu’nu yayimladi. Rapora göre lise ve ortaokul ögrencilerinin yüzde 35’inin oyun bagimliligi riski tasidigi belirlendi.

BTK Güvenli Internet Merkezi, Türkiye’deki ortaokul ve lise ögrencilerinin dijital oyun oynama aliskanliklarinin belirlenmesine yönelik yaptigi arastirmanin sonuçlarini yayimladi. Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu Güvenli Internet Merkezi ve Mus Alparslan Üniversitesi is birliginde gerçeklestirilen arastirmanin yürütücülügü, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu Baskan Yardimcisi Dr. Abdulkerim Gün tarafindan yapildi.

BTK Güvenli Internet Merkezi’nin yaptigi arastirmaya; ortaokul düzeyinde 11 bin 891 ögrenci, lise düzeyinde ise 8 bin 493 ögrenci olmak üzere toplamda 20 bin 384 ögrenci katildi.

Arastirma kapsaminda ögrencilerin; dijital oyun bagimliligi, internet bagimliligi, sosyal medya bagimliligi, mutluluk durumu, siber zorbalik durumlari, sikinti-stres durumlari ve yalnizlik durumlari incelendi.

Yapilan arastirmada birçok çarpici sonuca ulasildi. Arastirmaya göre ögrencilerin; yüzde 95,49’unun mobil telefon sahibi oldugu ve hafta içi günlerde üç saate yakin dijital oyun oynadigi sonucuna varildi.

Arastirmada öne çikan bir baska önemli sonuç, lise ve ortaokul ögrencilerinin yüzde 35’inin oyun bagimliligi riski tasidigi oldu. Benzer bir sekilde lise ögrencilerinin yüzde 31’inin ve ortaokul ögrencilerinin yüzde 20’sinin internet bagimliligi riski tasidigi belirlendi.

Arastirma sonucunda günümüzde giderek artan sosyal medya bagimliligi noktasinda da önemli bulgulara ulasildi. Lise ögrencilerinin yüzde 50’sinin, ortaokul ögrencilerinin ise yüzde 35’inin sosyal medya bagimliligi riski tasidigi belirtilen arastirmada, teknolojik faktörlere bagli olarak lise ögrencilerinin dörtte birinin mutluluk düzeyinin düsük oldugu ifade edildi.

Internet kullaniminin artmasiyla birlikte ögrencilerin yüzde 10’unun orta düzeyde siber zorbaliga maruz kaldigi, yüksek düzeyde siber zorbaligin ise nadir olarak görüldügü arastirma ile ortaya çikan bir baska sonuç olarak belirtildi.

Yalnizlik duygusunun ortaokul ve lise ögrencilerinde yaygin olarak görüldügü ifade edilen arastirmada; lise ögrencilerinde rastlanan sikinti düzeyinin, ortaokul ögrencilerine göre daha yüksek oldugu tespit edildi.

Bagimlilikla Mücadele Yüksek Kurulu ve Saglik Bakanligi Strateji Belgesi ve Eylem Plani kapsaminda yapilan arastirma ile ilgili raporun tamamina https://www.guvenliweb.org.tr/dosya/msSgS.pdf adresinden ulasilabiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile