Ulastirma Ve Altyapi Bakani Karaismailoglu Açiklamasi '395 Tarihi Köprü Restore Edildi'

Ulastirma Ve Altyapi Bakani Karaismailoglu Açiklamasi '395 Tarihi Köprü Restore Edildi'

TOKAT – Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, 395 tarihi köprüyü restore ettiklerini açikladi.



Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Tokat’ta restorasyonu tamamlanan 770 yillik Hidirlik Köprüsü’nün açilis törenine katildi.

Törende konusma yapan Bakan Karaismailoglu, 395 tarihi köprüyü restore ettiklerini belirterek, “Bugüne kadar, Türkiye’nin dört bir yanindaki tarihi köprülerimizde restorasyon çalismalari yaptik. Tarihi Malabadi Köprüsü, Kizilin Köprüsü, Kastamonu’daki Tasköprü, Büyükçekmece diger adiyla Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Ani Köprüsü bunlardan yalnizca birkaçi. Restorasyonlarini tamamlayarak, kültür mirasimiza kazandirdigimiz tarihi köprülerin sayisi 395’i buldu. 861 tarihi köprünün de restorasyon uygulama projelerini tamamladik. Afyon’da bulunan Tarihi Kirkgöz Köprüsü, Selçuklu Dönemi’ne ait Develioglu Köprüsü, Batman Çayi üzerinde Roma Dönemi’ne ait Perpira Köprüsü, Edirne Uzun Köprü gibi 31 tarihi köprünün de restorasyon uygulama çalismalarina devam ediyoruz. Tüm tarihi köprüleri gün yüzüne çikarip, vatandaslarimizla bulusturmayi ve kültür mirasimiza kazandirmayi hedefliyoruz. Daha dün Silivri’deki Mimar Sinan Köprüsü ve Kisa Köprü’nün restorasyonlarini tamamlayarak açilislarini gerçeklestirdik. Bugün de Tarihi Hidirlik Köprüsü’nü, hizmete açiyoruz” dedi.



770 yillik köprü yeniden hizmete açildi

Karaismailoglu, açilisi yapilan köprünün 1250 yilinda Selçuklular Dönemi’nde yapildigini belirtip, “Bu kapsamda "Restorasyonunun tamamlanmasiyla bugün açilisini gerçeklestirdigimiz Tarihi Hidirlik Köprümüz, Yesilirmak üzerine 1250 yilinda, Selçuklular Dönemi’nde insa edilmistir. Asirlardir kitabesi ve özgün yapisi ile günümüze kadar gelen köprümüz, 5 dairesel kemere, 6 ayaga sahiptir ve uzunlugu 116 metredir. Tokat’in sembolleri arasinda yer alan bu tarihi eserimiz, sehrin cazibesini artiran, bölgenin önemli bir kültür varligidir. Özgün yapisi ve kitabesi korunan köprümüzü, bugün yeniden siz degerli Tokatlilara teslim etmenin mutlulugunu yasiyoruz. Tarihi Hidirlik Köprüsü geçmiste yaptigi görevlere kaldigi yerden devam edecek. Yol, köprü, han, hamam ve ibadet yerleri bizim bu topraklardaki tapu senetlerimizdir” diye konustu.



Asfalt zeminden kurtarildi

Bakan Karaismailoglu tarihi köprünün yapilan restorasyonla üzerine dökülen asfalt zeminden kurtarildigini ifade edip, “Tokat’i Orta Anadolu’ya baglayan bir kavsak konumundaki 151 metre uzunlugunda, 7 metre genisligindeki kesme tastan yapilan Hidirlik Köprüsü asfalt zeminden kurtarildi. Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin destekleri ile yapilan restorasyon çalismalarinda asfalt malzeme kaldirilarak 770 yillik taslar yeninden ortaya çikartildi.” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan köprünün açilis kurdelesi kesildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile