Ülkenin Gelecegine Yön Verecek Bireyler Payas Stem Yapay Zeka Merkezinde Yetisiyor

Ülkenin Gelecegine Yön Verecek Bireyler Payas Stem Yapay Zeka Merkezinde Yetisiyor

Hatay’in Payas ilçesinde Belediye Baskani Bekir Altan tarafindan 2016 yilinda gelecegin bilim insanlari ve mühendislerinin yetismesi için kurulan Türkiye’nin ögrenci odakli ilk ve tek ücretsiz STEM merkezi olan Payas STEM Yapay Zeka Merkezi (Payas Science, Technology, Engineering and Mathematics) gelecegin bilim insanlarini ve mühendislerini yetistiriyor.

2 bin 683 ögrencinin sürekli egitim aldigi ve dünyanin önde gelen uluslararasi kurumlariyla proje ortakligi yapan Payas STEM Yapay Zeka Merkezi kuruldugu günden bugüne basaridan basariya kosarak, uluslararasi arenada da çok sayida ödülü alarak Türkiye’ye getirdi.

"Gelecegi kurguluyoruz"

Alisilmisin disinda bir egitimle gelecegi kurgulayan ögrencilerin gelisimini sagladiklarinin altini çizen Payas STEM Merkez Koordinatörü Cem Kagar, “Payas STEM Yapay Zekâ merkezinde donanimli ögretmenlerimizle disiplinler arasi bir anlayis ve alisilmisin disinda bir egitimle çalisiyoruz. Çagin gereklilikleri ve teknolojideki gelismelerle birlikte düsünen, sorgulayan, arastiran ve bulus yapabilen ögrencilere olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadir. Bu yüzden merkezimizde ögrencilerimizin bu egitimi almasi gelecek nesillerimizin bilim isigi altinda aydinlanabilmesi açisindan önemlidir” ifadelerini kullandi.

STEM Nedir?

STEM (Science, Technology, Ensgineering, Mathematics) egitimi bilim, teknoloji, mühendislik ve matematigin birbiriyle entegre bir sekilde ögretilmesini içeren ve okul öncesinden yüksek ögretime kadar tüm süreci kapsayan bir egitim yaklasimi oldugunu söyleyen Cem Kagar, “ STEM egitimi teknoloji ve mühendislige vurgu yapan bir alt yapiya sahip olmasi, çocuklara disiplinler arasi bir bakis açisi kazandirmasi ve bilgilerin somut olarak hayata geçirilmesini saglamasi nedeni ile STEM’i günümüzün bilgi ve iletisim çaginda çok önemli bir yere getirmektedir” dedi.



Payas Stem de neler yapiliyor?

Egitim hayatina baslamasinin ardindan farkli il ve ilçelerden binlerce ögrenci ve ögretmene de egitimler verilen Payas STEM’de Matematiksel Modelleme, Bilimsel Sorgulama, Proje Tabanli Ögrenme, Bilgi Islemsel Düsünme, Erken STEM ve Yapay Zekâ siniflarinda bütünlestirici egitimler veriliyor.

Okul öncesi egitimden yetiskin egitimine kadar farkli seviyede birçok ögrenci gruplarina egitim verildigini söyleyen merkez koordinatörü Cem Kagar, “Egitim almanin herkesin hakki olduguna inaniyoruz ve mümkün oldugu kadar ögrenciyi STEM egitimi ile tanistirmaya çalisiyoruz. Ögrencilerimiz grup iletisimini, günlük hayatlarinda sorunlara çözüm bulmayi, teknolojiyi gerekli ve faydali sekilde kullanmayi, evrenin saf matematigini, gözlemi, deney yapmayi, geleceklerini kodlamayi, yabanci dili, iletisim becerilerini gelistirmeyi ögreniyorlar” seklinde konustu.



“Ülkemizin gelecegine yön vermek istiyoruz”

Payas Stem Yapay Zeka Merkezi olarak yaptigimiz ve yapacagimiz çalismalarla ülkemizin gelecegine yön vermek istediklerini kaydeden Kagar, “Bu ülkenin çocuklarina imkan verildiginde neleri basarabileceklerini gösterdik. Gelecekte ülkemizi uluslararasi arenada temsil edebilecek, yenilikçi, sorgulayan, teknoloji üreten ve sorun çözen bireyler olarak yetistirmeyi hedefliyoruz. Ilham aldigimiz Aziz Sancar gibi ilham veren bilim insani yetistiren bir kurum olmak en büyük hayalimiz. Diger önemli amacimizdan biri de sanayi alaninda büyüyen ülkemizde teknoloji ve bilim alanlarinda inovatif düsünen nitelikli bireyler yetistirmek ve kiz çocuklarinin da katilimini saglamaktir. Bugünün ve gelecegin fen bilimlerinin ve teknolojik gelismelerinin temelini olusturan STEM yani bilim, teknoloji, matematik, mühendislik nitelikli insan kaynagi, bilgi ekonomisinin temel tasidir” ifadelerini kullandi.

Payas Belediye Baskani Bekir Altan: Sinav odakli sinav sistemi degismeli

Türkiye’de egitimin kalitesini yükseltmekte herkesin sorumlulugu oldugunu dile getiren Payas Belediye Baskani Bekir Altan, “Egitim kalitesinden bahsederken, buna sadece sinav çerçevesinden bakmanin dogru oldugunu düsünmüyorum. Sadece sinav odakli bir yaklasim egitimin amaç ve hedeflerinin gerçeklestirilmesinde, bizim diger ülkelerle yarisabilir seviyeye ulasmamizda yeterli olmayacaktir. Sinav odakli sistemin acilen degistirilmesi gerektigini düsünüyorum. Ögrenciler sinavlardan aldiklari puanlara göre degil; ilgi, yetenekleri ve meraklari dogrultusunda egitilmeli ve gelistirilmelidir. Ancak böyle bir yapi içerisinde ögrenciler gerçekten çalismak istedikleri alanlara yönelebilir. Yoksa puaninin yettigi meslegi yapmak zorunda kalan verimsiz bir is gücü ortaya çikmaktadir. Sinav basarisi her zaman hayat basarisini da beraberinde getirmiyor, iste basariyi saglamak için insanlar sevdigi isi yapmali” diye konustu.



“PAYASTEM’i donanmis bireyler yetistirmek için kurduk”

’Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) kelimelerinin bas harflerinden yola çikarak 21’inci yüzyilin becerileriyle donanmis bireyler yetistirmek için PayaSTEM’i kurduklarini anlatan baskan Altan, “Merkezde sensörler, elektronik devreler, üç boyutlu yazicilar, legolar, akil oyunlari gibi birçok egitim materyali ile gerçeklesen çalistaylar ile çocuklarimiz konusunda uzman ögretmenler tarafindan burada egitilmekte. Çocuklarimizin 21’inci yüzyil becerilerine sahip, diger ülke çocuklari ile yarisabilecek duruma gelmesini hedefliyoruz. STEM yaklasimi bir bütün içerisinde ele alinarak ögrencilerimize Matematiksel Modelleme, Bilimsel Sorgulama, Proje Tabanli Ögrenme, Bilgi Islemsel Düsünme, Erken STEM ve Yapay Zekâ siniflarinda bütünlestirici egitimler veriyoruz” dedi.



“2016’da çiktigimiz bu yolda basarilarla ilerliyoruz”

Payas’in 2012 yilinda ilçe olmasinin ardindan yenilikçi vizyonla hareket ettiklerini kaydeden Altan, PayaSTEM’in 2016 yilinda kuruldugunu hatirlatti. Payas Belediyesi olarak bu yolda basarilarla ilerlediklerini kaydeden baskan Altan, “Ögrencilerimiz grup iletisimini, günlük hayatlarinda sorunlara çözüm bulmayi, teknolojiyi gerekli ve faydali sekilde kullanmayi, evrenin saf matematigini, gözlemi, deney yapmayi, geleceklerini kodlamayi, yabanci dili, iletisim becerilerini gelistirmeyi ögreniyorlar. Payas STEM Yapay Zekâ Merkezi ile büyüyen Türkiye’de ekonomimize katki saglayacak teknolojik ve bilimsel veri üreten bir nesil yetistirmeye devam edecegiz” seklinde konustu.



PAYAS STEM ödülden ödüle kostu

Kuruldugu 2016 yilindan bu yana basarilari ile adindan bahsettiren ve egitimde ilklerin merkezi olan PayaSTEM Yapay Zeka Merkezi geçen sürede çok sayida ödül aldi ve birçok basariya imza atti. Kurum, 2017 yilinda Amerika Birlesik Devletleri’nde düzenlenen ve 250 bine yakin ögrencinin katilim sagladigi uluslararasi dünyanin en büyük robot turnuvasi olan FRC (First Robotic Competition) de iki ödül aldi. Google’in 2017 yilinda ‘Code Week’ etkinligi çerçevesinde destekledigi bir kurulus olan Payas STEM, 2018 yilinda da Arjantin’deki proje yarismasina Türk takimi olarak katilan Payas STEM ekibinden Hasan Altan, projesiyle International Expo Cytar yarismasinda Dünya 1’ncisi oldu.

Merkez ayrica projeleriyle 2018 FLL (First Lego League) tarafindan düzenlenen, “Hidrodinamik: Suyun Yolculugu” temali 14. sezon turnuvalarinda “En Iyi Programlama Ödülü” nün, 2019 yilinda ’Minik Bilim Kahramanlari Bulusuyor/ First Lego League Jr.’ fuarinda "Mission Moon: Görevimiz Ay" temali turnuvada iki kupanin, 2020 yilinda ’Minik Bilim Kahramanlari Bulusuyor/ First Lego League Jr. Turnuvasinda ‘’Akilli Modelimizin Etkileyici Çözümü ‘’ ödülünü, 2021 yilinda ’Minik Bilim Kahramanlari Bulusuyor/ First Lego League Jr. Turnuvasinda ‘Hayallerimiz ve Fikirlerimiz Posterde’ ödülünü, First Lego League Challange 2020-2021 17.sezon 2. Ortaokul Yerel Turnuvasinda " Öz Degerler 1.lik Ödülü" nü, Bilim Kahramanlari Bulusuyor / FIRST LEGO League Challenge 2020-2021 RePLAY Sezonunda Türkiye Ulusal Turnuvasinda "Öz Degerler 1.lik Ödülü" nü, Dünya Robot Olimpiyatlari (WRO) 2021 ‘’Türkiye Açik Klasman Yildizlar Kategorisi 3.lük Ödülü’nü kazanarak tarihi basarilara imza atti.

Payas STEM merkezi çalismalariyla 2018 yilinda Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar tarafindan tesekkür sertifikasi ile onurlandirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile