Üniversite Yillarinda Hobi Olarak Basladilar, Kurduklari Dernekle Hayat Kurtaracaklar

Üniversite Yillarinda Hobi Olarak Basladilar, Kurduklari Dernekle Hayat Kurtaracaklar

Kastamonu Üniversitesi’nde egitim gördükleri sirada dagcilik faaliyetleriyle hobi amaçli ilgilenen gönüllüler, Van ve Elazig depremlerinde bireysel olarak görev aldiktan sonra son yasanan Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan arama kurtarma dernegi kurarak hayat kurtaracaklar.

Kastamonu Üniversitesi’nde egitim gördükleri yillarda hobi amaçli dagcilik sporlariyla ilgilenen ve aldiklari görev itibariyle farkli sehirlerde yasamaya baslayan gönüllüler, birbirinden kopmayarak dagcilik faaliyetlerini sürdürdü. Dagcilik sporlarinin yani sira arama kurtarma egitimleri de alan dernek üyeleri, Van ve Elazig depremlerinde bireysel olarak görev alarak arama kurtarma çalismasinda bulundu. Bunun yani sira sik sik arama kurtarma egitimlerine katilan dernek üyeleri, baglarini daha da güçlendirerek bu alanda uzmanlasti. 6 Subat 2023 yilinda Kahramanmaras merkezli depremlerde de görev alan dernek üyeleri, bireysel olarak katildiklari arama kurtarma faaliyetlerinde birçok can kurtardiktan sonra dernek kurarak bu çati altinda birlesme karari aldi. Çesitli meslek ve branslarda 20’den fazla dernek üyesi, bagisçilarinda destekleriyle arama kurtarma faaliyetlerinde kullanilan ekipmanlarini da tamamlayarak, Kuzey Arama Kurtarma Dernegini kurdu.

Kahramanmaras merkezli depremlerde büyük yikima ugrasan Hatay’da gönüllü olarak görev alan ekip, daha öncesinde de Van ve Elazig’daki depremlerde arama kurtarma faaliyetlerine katilarak yasadiklari tecrübeleri ve basarilarini dernek çatisi altinda topladi.

Kurumsal yapiya kavusmak için Kuzey Arama Kurtarma Dernegi’ni kuran ekip, AFAD Il Müdürlügü basta olmak üzere alacaklari egitimlerde bu yil içerisinde akreditasyon çalismalarini da tamamlamayi hedefliyor.

Bunun yani sira dernek, dag ve doga sartlarinda meydana gelen kaybolma ve kaza olaylari ile deprem ve sel gibi dogal afetlerde tamamen gönüllülük esaslariyla kazazedelere en kisa sürede ulasarak, dogru arama kurtarma çalismasi yaparak emniyetli ortam sartlarinda nakillerini saglamak ve arama kurtarma konularinda toplumu bilgilendirmeyi amaçliyor.

“Kentsel arama kurtarma egitimleriyle birlikte dernegimizi akredite yapma çalismalarimiza basladik”

Kastamonu Üniversitesi Ögretim Görevlisi ve Kuzey Arama Kurtarma Dernegi Baskan Yardimcisi Murat Yigit, “Yaklasik 20 yildir dagcilik sporuyla ilgileniyorum. Bu süreçte birlikte oldugumuz, tirmandigimiz, dalis yaptigimiz arkadaslarla Türkiye’de arama kurtarma ve kentsel arama faaliyetlerine katildik. Van ve Elazig’da yasanan depremlere gittik. Çok fazla yerel arama kurtarma faaliyetlerine katildik. En son yasanan Maras depremiyle birlikte artik bu ekip üyeleriyle birlikte bir dernek çatisi altinda toplanmaya karar vererek 2023 yilinda Kuzey Arama Kurtarma Dernegini kurduk. Envanterimizde hem arama kurtarmaya yönelik hem dagcilik sporuyla ugrasmamiz hasebiyle ekipmanlarimiz vardi. Bagisçilarimiz destekleriyle edindigimiz kentsel arama kurtarmaya yönelik ekipmanlarimiz bulunuyor. Bu ekipmanlarimizi ve arkadaslarimizi bir dernek çatisi altinda topladik. Bundan sonrasinda da Kastamonu AFAD Il Müdürlügü ile görüstük ve onlardan alacagimiz kentsel arama kurtarma egitimleriyle birlikte dernegimizi akredite yapma çalismalarimiza basladik. Yaklasik 20 kisiden olusan bir ekibimiz var. Bu sayiyi da arttirma niyetindeyiz gönüllülerimizle birlikte. Bu sayinin artisiyla birlikte gereken sartlari ve eksiklikleri tamamladiktan sonra akreditasyon sürecini baslatacagiz. Bunun için AFAD Il Müdürlügünden egitimler alacagiz. Çalismalarimiz sürüyor, bunlari degerlendirme amaciyla ekip üyeleriyle birlikte bir araya geldik” dedi.



Hem dogumhanede hem de afetlerde aldigi görev ile hayat kurtaracak

Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde dogumhanede ebe olarak görev yapan Pinar Mentes ise, “10 yildir ebelik yapiyorum. Malatyaliyim. En son yasadigimiz Kahramanmaras depreminde ailemde depremzedeydi. Bir hayli sikintilar yasadik. Esimde Kastamonu Üniversitesi’nde dagcilik spor kulübünde oldugu için arama kurtarma faaliyetlerine de daha öncesinde gönüllü olarak katilmisti. Elazig’da ya da Van depremlerinde görev almisti. En son Hatay’da yasanan depremde de esimi destekleyerek bölgeye arama kurtarma faaliyetlerine katilmasi için gitmesini istedim. Ailem depremzedeydi, göçük altinda kalmadilar ama etkilendiler. Bizlerde diger insanlara yardim etmeleri açisindan yola çikti. Ben o gün nöbetçiydim, kizim vardi, onu da yanima aldim. Kizimla birlikte nöbet tuttuk, esimde deprem bölgesine gitti. Bu kulübü de daha sonrasinda arkadaslarimiz üniversite yillarindan bir araya gelen arkadaslarimiz insanlara yardim etme amaçli Maras depreminden sonra kuruldu. Gönüllülük esasina dayali, herkes elinden geleni yapiyor, bu depremde de yapmaya gayret etti. Bizler kulübü kurarken insanlara yardim etmek amaciyla kurduk. Bazen dogumhanede isler yolunda gitmeyebiliyor. Acil durumlar olabiliyor. Bende seri kanlilikla bu isi yapabilirim diye düsündüm, dogumhanede de bazen hiç ummadiginiz sekilde farkli durumlar yasanabiliyor. Arama kurtarma konusunda da elimden geleni yapabilirim diye düsündügüm için bu kulübe üye olmak istedim. Esim ile birlikte insallah faydali olabilecegimizi düsünüyorum. Tabii depremler olmasin ama en azindan bizler kulüp olarak her açidan hazir olalim, bize gerek duyuldugunda da her an görev alalim” diye konustu.



“Arkadaslarimin birçogu üniversite yillarindan olan arkadaslarimiz”

Makine Mühendisi olarak çalistigini söyleyen dernek üyesi Çagdas Eren Utas ise “2007 yilindan itibaren dagcilik sporlariyla ugrasmaktayim. Zaten kulüpteki diger arkadaslarla da bu vesile ile tanistik. Uzun yillardir birlikte dagcilik aktiviteleri gerçeklestiriyoruz. Birçok faaliyetlerde bulunduk. Bu zaman dilimi içerisinde Türkiye bir deprem ülkesi oldugu için bazi depremler meydana geldi. Bu sebepten ötürü ilk baslarda bizler, kendimiz bireysel olarak gittik. Elimizden geldigince insanlara yardim etmeye gayret ettik. Zaman içerisinde fark ettik ki bizler belli basli ölçülerde müdahalede bulunabiliyoruz ama daha aktif ve sorumluluk alarak daha fazla isler yapmak istedik. Bu sebepten ötürü ortak karar alarak dernek kurduk. Bende bu dernek içerisinde arama kurtarmaci olarak üzerime düsen görevi yerine getirmeye çalisiyorum. Ben, Izmir’de yasiyorum. En son Kahramanmaras’ta yasanan depremde olay yerine Izmir’den giderek arkadaslarima katildim. Arkadaslarimin birçogu üniversite yillarindan olan arkadaslarimiz. Belli basli dagcilik federasyonunun vermis oldugu egitimler olsun, AFAD ya da yerel egitimler olsun bu egitimleri almis insanlardan olusuyor. Bundan dolayi belli bir yetkinlige sahibiz. Benim uzmanlik alanim agir kaldirma operasyonu ve benzeri isler. Bu sebepten ötürü gitmis oldugumuz depremlerde ya da afetlerde vinçlerle alakali bende orada kendi tecrübelerimi arama kurtarma kisimlarinda ortaya koymaya çalistim” seklinde konustu.

Kastamonu Üniversitesi Veteriner Hekimlik Fakültesi Ögretim Üyesi Beste Demirci de, “Bizler, Kuzey Arama Kurtarma Dernegi olarak yeni bir olusum içerisindeyiz. Genelimiz dagcilik sporuyla ilgilenen ekiplerden olusuyor. Farkli meslek guruplarindan arkadaslarimiz dernegimizde bulunuyor. Arkadaslarimiz daha önce yasanan depremlerde görev aldilar. Kurulus amacimiz dernegimize üye olan insanlari egiterek muhtemel bir afet durumunda daha güçlü bir sekilde bu arama kurtarma faaliyetlerine katilmayi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile