KOBİ’lerde Ar-Ge üretmenin zor olduğunu ifade eden Bakan Ergün, “Hangi üniversitenin daha çok patenti var, hangi üniversitenin daha çok lisansı var ve üniversitenin akademik birimi var hangisindeki akademisyenler şirket kurmuş? Bunları belirleyeceğiz. Amacımız, üniversiteleri bu şekilde bir yarış içine sokmak ve Ar-Ge üretimini artırmak. Ayrıca, üniversiteler artık bundan böyle patent de verecek. Bu da üniversitelerimize ek bir gelir kaynağı olacak.” diye konuştu.
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Hezarfen Medikal Ankara Tanıtım Projesi ile ilgili Türk Patent Enstitüsü’nde düzenlenen programa Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Aslan, ASO Başkanı Nurettin Özdebir katıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Bakan Ergün, Türkiye’nin üretim kabiliyetinin her geçen yıl artırdığını ifade ederek, dünyada çok az sayıda ülkenin bu şekilde büyüme performansı gösterdiğinin altını çizdi. Bu ivmenin her zaman yakalanamayacağını altını çizen Ergün, "Gelişmeleri kalıcı hale getirmemiz lazım ve ülkemizin geleceğinin daha zengin bir gelecek haline getirmemiz gerekiyor. 2023'teki hedefimizi yakalamak için bilgiye dayalı, nitelikli iş gücüne sahip insanlarımızın olması gerekiyor. Bizimde ne kadar ürettiğimizden çok ne ürettiğimiz daha önemli olacak. Ürettiğimiz üründe bilgi ne kadar fazla olursa katma değerde o kadar fazla olur. Öyle bir şey katacağız ki ürettiğimiz ürüne mesela, metal sayısını azaltacağız ama ürünün fonksiyonunu arttıracağız. Ne kadar bilgi ve teknoloji varsa, tasarım marka varsa o kadar değer var. Bir otomobilin montajından elde edeceğiniz parayı, sadece tasarımdan kazanıyorlar. Fikri sınai haklardan milyar dolarları kazanan şirketler var. Bizimde bunu gerçekleştirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Sınai mülkiyet haklarında dünya ortalamasının üzerinde bir artışın Türkiye’de yaşandığını ifade eden Bakan Ergün, 2011 yılı itibariyle Türkiye’de 118 bin kişi marka başvurusunda bulunmuş durumda. Ama biz aldığımız markalar kadar, ürünü küresel marka haline getirmenin de peşinde olmalıyız.” ifadelerini kullandı. "OFSET UYGULAMASI İLE SAĞLIK ALANINDAKİ BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTACAĞIZ" Konuşmasında Hezarfen Projesi hakkında da bilgiler veren Bakan Ergün, "Hezarfen Projesi’ni 2011’de Ankara’da uygulamaya koyduk. Geçen yılın 9. ayında ilaç ve tıbbi cihazla ilgilenen bir birim oluşturduk. Sağlık Bakanlığı da ofset uygulama ile sektörü daha da imkan sağladı. Bu büyük satın alma gücünü tıbbi cihazı geliştirmek ve bu cihazlarda kullanmayı istiyoruz. Nasıl savunma sanayi 10 yıl önce yalnızca ihtiyaçlarının yüzde 20’sini karşılarken, bu günde yüzde 55 kendi ihtiyaçlarını karşılıyorsa, sağlık ve tıp alanında da bunu sağlamayı amaçlıyoruz. Tıbbi cihaz sektörü, yatırım teşviklerinden ciddi anlamda destek alacaktır.” şeklinde konuştu.
Toplantının ardından Bakan Ergün, Türk Patent Enstitüsü Çağrı Merkmezi'nin açılışını yaptı .
Üniversiteler De Artık Patent Verecek
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, girişimcilik endeksine göre sınıflandırılacak üniversitelerin de patent verebileceğini söyledi.