Uydu Vericilerle Takibe Alınan Turnalar

ZEHRA AYDIN - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından "Ulusal Turna Eylem Planı" kapsamında Sivas ve Erzincan'da Temmuz ayında uydu vericilerle takip altına alınan Anadolu dağ turnaları göçe başladı. Turnaların ilk konak yeri Kayseri'deki Tuzla Gölü oldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Nurettin Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, turnaların kuluçkaya yattığı, kışladığı ve göç sırasında konaklama alanı olarak kullandığı yeryüzündeki nadir ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Sayıları giderek azalan turnaların Türkiye'deki nüfusunun ve yaşam alanlarının korunması için yönetim araçları ve koşullarının geliştirilmesinin hedeflendiğini belirten Taş, 2013 yılında DKMP Genel Müdürlüğünce "Ulusal Turna Eylem Planı" hazırlanarak turnaların hareketlerinin izlenmeye başlandığını anımsattı. Taş, "Ulusal Turna Eylem Planı" çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yaklaşık iki yıl önce başlanan proje kapsamında turnaların yaşam alanlarının belirlenmesi, kışlama ve yazlama alanlarının izlenmesi amacıyla Turna Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilen uydu vericilerle izleme projesinin meyvesini almaya başladıklarını vurgulayan DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş, şunları kaydetti:

"Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilen turna izleme çalışmasında önemli bir gelişme yaşanıyor. Temmuz ayında Sivas ve Erzincan'da verici takılan 4 birey içerisinde yer alan turnalardan biri 28 Ekim itibariyle göç etmeye başladı. Uydu vericilerin takıldığı günden bu yana günbegün takip edilen turnalar kışı geçirecekleri alanlara doğru kanat çırpmaya başladı. Geçtiğimiz yıl yapılan takip çalışmasında olduğu gibi bu yıl da turnalar öncelikle Kayseri'deki Tuzla Gölü'nde konaklamaya başladı. Buradan kışı geçirmek üzere hareket edecekleri noktanın neresi olacağı ise hala merak konusu."

- Turnaların göç etme süreci

Göç eden turnalar, yavruların uçacak hale gelmesini takiben toplu beslenme amaçlı gruplaşmalara başlıyor. Turnalar, katıldıkları guruba uyum sağlamak ve uzun yolculuk için gerekli yapıyı biriktirmek için göç öncesindeki birkaç haftayı beslenerek ve sosyalleşerek geçiriyor.

Havaların soğumasıyla ve kış koşullarının baş göstermesiyle de kalabalık gruplar halinde göçe başlıyorlar. Göç sırasında beslenmek amacıyla birçok yerde mola veriyorlar. Kışı besinin zengin olduğu daha ılıman sulak alanlar veya açık tarım arazilerinde geçiriyorlar.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile