Uz. Dr. Hatike Hançer Açiklamasi 'Diyabet Hastalari Toplumda Gitgide Artiyor'

Uz. Dr. Hatike Hançer Açiklamasi 'Diyabet Hastalari Toplumda Gitgide Artiyor'

Istanbul Kartal’da 14 Kasim Diyabet Günü dolayisiyla diyabet hastaligi olmayan 120 kisiye parmak ucundan seker ölçümü yapilarak, bilgilendirme brosürleri dagitildi. Sekerleri normal düzeyde olmayan vatandaslar, iç hastaliklari uzman hekimlerine yönlendirildi. Iç Hastaliklari Uzmani Uz. Dr. Hatike Hançer, "Diyabet hastalari toplumda gitgide artiyor. 10 milyonun üzerinde bir diyabet hastasi popülasyonu var" dedi.

14 Kasim Dünya Diyabet Günü ile ilgili toplumsal farkindaligi saglamak ve diyabet konusunda vatandaslari bilgilendirmek amaciyla Kosuyolu Yüksek Ihtisas Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde diyabet bilgilendirme standi kuruldu. Iç Hastaliklari Uzmanlari Uz. Dr. Seda Tarakçi ve Uz. Dr. Hatike Hançer ile diyabet hemsireleri Betül Essiz Sefer ve Atiye Yaykiran tarafindan brosürler dagitilarak vatandaslar bilgilendirildi. Düzenli fiziksel aktivite, saglikli ve dengeli beslenme ile diyabetin önlenebilir bir hastalik oldugu vurgulandi. Etkinlik kapsaminda diyabet hastaligi olmayan 120 kisiye parmak ucundan seker ölçümü yapilarak, sekerleri normal düzeyde olmayan vatandaslar iç hastaliklari uzman hekimlerine yönlendirildi.

“Diyabet hastalari toplumda gitgide artiyor”

Iç Hastaliklari Uzmani Uz. Dr. Hatike Hançer, toplumda diyabet hastalarinin arttigini belirterek, “Diyabet nedeni, gerekçesi ne olursa olsun aslinda sekerin yüksek ölçülmesidir. Sekerini yüksek ölçtügümüz hastalara diyabet hastasi diyoruz. Diyabet hastasinin tiplendirmesini kendimiz tedavi düzenleyebilmek için yapiyoruz. Tip bir ve tip iki diye insülin olan hastalara insülin tedavisi vermeden acaba oral antibiyotiklerle, hap tedavileriyle tedavisini düzenleyebilir miyiz, sadece diyetle bu isi götürebilir miyiz diye düsünüyoruz. Tiplendirmeyi yaptiktan sonra tedavi rejimlerini, tedavi modellerini belirliyoruz. Diyabet hastaligi aslinda hem hastanin, hem doktorun tedaviye ortak karar verdigi, bir yol çizdigi, algoritmayla beraber süreç olarak yürüttügü bir tablodur. O yüzden diyabet hastalarinda tiplendirmeyi yapip, ona göre hastayla birlikte ortak bir karar veriyoruz. Hastanin yasi, etkiledigi faktörler, beslenmesi gibi birçok seyi göz önünde bulundurarak tedavi modalitesi olusturuyoruz. Diyabet hastaligi dünya genelinde çok önemli. Biz Kosuyolu Kalp Hastanesi olarak da bu kadar göz önünde ve ön planda tutmamizin nedeni diyabet hastaligi, kalp hastaliklarinin, koroner arter hastaliginin es degeri kabul ediliyor. Bir insan diyabet hastasiysa bilsek ya da bilmesek de onda bir kalp hastaligi olup olmadigini, koroner arter hastaligi olup olmadigini ispatlamasak bile aslinda o bizim için bir kalp hastasidir. O yüzden kalp hastanesinde çalistigimiz için de öncelikli olarak bu hastalarda primer koruma yapabilir miyiz, hastalik ortaya çikmadan kalp kriziyle bizim karsimiza gelmeden, bypasslar isin içine girmeden diyabet olan hastada damarlari bir an önce koruyabilir miyiz, diyabeti regüre edebilir miyiz diye özellikle takip edip onlari normalin biraz daha üstünde ihtimam göstererek planliyoruz. Diyabet hastalari toplumda da gitgide artiyor. 10 milyonun üzerinde bir diyabet hastasi popülasyonumuz var. Bu bizim fark edebildigimiz. Belki tarama yapsak insan gruplarini tarasak bu çok daha fazla olacak. Ne kadar fazla hastaya müdahil olabilirsek, ilerleyen asamayi, o süreci ne kadar hizli durdurabilirsek, en azindan hastalarin bir sonraki asamaya geçmelerini, bir sonra asamada karsilasacaklari hastalik risklerinden uzaklasmalarini saglayabiliyoruz. O yüzden diyabet çok çok önemli. Hastanemiz, ülkemiz, tüm dünya için diyabet hastasina müdahil olmamiz gerekiyor” diye konustu.



“Her yil 14 Kasim’da Dünya Diyabet Günü’nü kutlamaktayiz”

Iç Hastaliklari Uzmani Uz. Dr. Seda Tarakçi ise, “Bugün 14 Kasim Diyabet Günü’nü kutluyoruz. Dünyada da 1921 yilinda insülinini ilk bulan Fredrick Banting’in dogum yil dönümü anisina 14 Kasim tarihi Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmasina verilmistir. Birlesmis Milletler Genel Kurulu da 2007’den itibaren 14 Kasim’i Dünya Diyabet Günü olarak kabul etmistir. Ülkemizde de her yil 14 Kasim’da Dünya Diyabet Günü’nü kutlamaktayiz. Yasamimizi olumsuz etkileyen diyabet sebepleri, belirtileri, tedavisine neden olabilecegi organ tahribatlari açisindan halki aydinlatmak amaciyla çesitli etkinlikler düzenlenen Dünya Diyabet Günü, ülkemizde de Saglik Bakanligi öncülügünde her sene kutlanmaktadir” dedi.



“Diyabetli olan tüm hastalarimizda diyabet egitimlerini vermekteyiz”

Diyabet Uzman Hemsiresi Betül Essiz Sefer, diyabet hakkinda hastalara egitim verdiklerini söyledi.

Sefer, “Dünya Diyabet Günü, her sene 14 Kasim’da diyabet farkindaligini arttirmak için etkinlikler, seker ölçümleri, diyabet farkindaligi egitimleri yapiyoruz. Diyabet önlenebilir bir hastaliktir. Bu yüzden diyabet egitimleri diyabetli birey için yol gösterici ve çok önemli. Diyabetle savasta erken teshis, dogru tedavi ve yasam sekli degisikligi çok önemli. Bu yil da insülinin bulunusunun 100. yilini kutlamaktayiz. Ve bu yilki IDEF’in uluslararasi diyabet federasyonunun belirledigi temamiz diyabet bakimina erisim. Biz tüm diyabetli bireylerin diyabet bakimina erismesini, hepsinin diyabet egitimleri almasini ve gerekli ekipmanlara ulasmasi için de çalismaktayiz. Ve yatan tüm hastalarimiz için de Kosuyolu Yüksek Ihtisas Egitim Arastirma Hastanesi olarak öncelikle diyabet durumlarini belirliyoruz ve diyabetli olan tüm hastalarimiza diyabet egitimleri vermekteyiz. Kosuyolu Yüksek Ihtisas Egitim Arastirma Hastanesi olarak da her ay sertifikali diyabet okulu yapmaktayiz. Ve tüm diyabetli bireylerimizi bu egitime bekliyorum. Diyabet okulu bilgilendirmesi için de diyabet egitimi birimine hastaligimizi beklemekteyim” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile