Uzmanindan Kemik Erimesine Karsi 'Günde Yarim Saat Yürüyüs' Önerisi

Uzmanindan Kemik Erimesine Karsi 'Günde Yarim Saat Yürüyüs' Önerisi

Osteoporozu önlemenin mümkün oldugunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Ögr. Üyesi Elif Berber, “Osteoporoz önlemenin en önemli yollari D vitamini kullanmak, güneslenmek ve kemigi güçlendirici egzersizleri uygulamaktan geçer. Yarim saatlik tempolu yürüyüsler siddetle tavsiye edilir” dedi.

Halk arasinda kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun kemik mineralizasyonundaki azalma ve kalsiyum azalmasina bagli kemik kirilganligindaki artis ile karakterize bir hastalik oldugunu vurgulayan VM Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Ögr. Üyesi Elif Berber, Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle uyarilarda bulundu.

Her üç kadindan birinde kemik erimesi görülüyor

Kemik erimesinin çogunlukla kadinlar olmak üzere erkeklerde de görülebilecegine dikkat çeken Dr. Ögr. Üyesi Berber, Türkiye Osteoporoz Dernegi verilerine göre 50 yasin üzerinde her 3 kadindan 1’inde (meme kanserinden fazla) ve 50 yas üzerindeki 5 erkekten 1’inde (prostat kanserinden fazla) osteoporoz görüldügünü söyledi.

Osteoporozun her yil Amerika Birlesik Devletleri’nde 1,5 milyon kiriga neden oldugunun bildirildigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Berber, “Osteoporozun bilinen en önemli komplikasyonu; kiriktir. Kalça gibi büyük eklem kirigi ve mikrofraktürlere bagli da sirt omuz omurga bel agrilari olusabilir” diye konustu.



Risk grubundakiler dikkat etmeli

Dr. Ögr. Üyesi Elif Berber, risk altinda olanlarini açikladi.

Dr. Berber, “Kemik mineral yogunlugunda erime degerleri saptananlar, ailede anne baba da osteoporoz öyküsü olanlar, erken menopoz, cerrahi menopoz, hormon bozuklugu olan kadinlar ve erkekler, kortizonlu ilaç kullananlar risk altindadir” seklinde konustu.



Yarim saatlik tempolu yürüyüsler önemli

Bazi tedbirlerle kemik erimesinin önlenebilecegini söyleyen Dr. Berber, "Osteoporoz önlemenin en önemli yollari D vitamini kullanmak, güneslenmek ve kemigi güçlendirici egzersizleri uygulamaktan geçer. Yarim saatlik tempolu yürüyüsler siddetle tavsiye edilir. Hastanin durumuna göre erimenin seviyesine, osteoporotik kirik olup olmamasina göre çesitli ilaç tedavileri öneriyoruz. Biliyoruz ki, bir hastada osteoporotik kirik hikayesi varsa gelecek dönemi içinde basit bir travma ile yeni kirik olusturma riski çok yüksektir. Bu nedenle hastanin tedavisi, kiriklarin önlenmesindeki ana amaçlari olusturmaktadir" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile