Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Göz Eti Günese Fazla Maruziyette Daha Çok Görülüyor'

Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Göz Eti Günese Fazla Maruziyette Daha Çok Görülüyor'

Günesin gözler üzerindeki etkilerine yönelik uyarilarda bulunan Istanbul Tip Fakültesi Göz Hastaliklari Ana Bilim Dali’ndan Dr. Ögretim Üyesi Semih Çakmak, “Göz eti, kus kanadi olarak tabir edilen pterjium, günese fazla maruziyet durumlarinda daha çok görülmekte. Günes altinda çalisan kisilerde pterjium hastaligini daha çok görmekteyiz. Mutlaka günes gözlügü tavsiye ediyoruz. Alerjik olan özellikle çocuklarda günes gözlügünü daha küçük yaslarda düsünülebilir” dedi.

Hava sicakliklarinin yükselmesiyle birlikte uzmanlar, günes isinlarinin etkilerine karsi uyarilarini yineliyor. Istanbul Üniversitesi Istanbul Tip Fakültesi Cerrahi Tip Bilimleri Bölümü Göz Hastaliklari Ana Bilim Dali’ndan Dr. Ögretim Üyesi Semih Çakmak ve Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastaliklari Bölümü’nden Op. Dr. Serdar Marol günesin gözler üzerindeki etkilerine yönelik bilgi verirken günes gözlügü kullaniminin önemine dikkat çekti. Halk arasinda göz eti, kus kanadi gibi isimlerle ifade edilen pterjiumun günese fazla maruziyet durumlariyla iliskili oldugunu aktaran uzmanlar, vatandaslara uyarilarda bulundu.

“Göz eti günese fazla maruziyet durumlarinda daha çok görülmekte”

Dogrudan günese bakmamak gerektigini belirten Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Semih Çakmak, “Isiga, günese dogrudan baktigimizda göz bebegimizin ortasindan göz damarlarimiza kadar günes isinlari, yogun isiklar gelmekte. Bu durumda özellikle bizim de günes tutulmalari döneminde gördügümüz, günese uzun süre bakilmasi sonrasi, göz damarlarinda yani retina tabakasinda meydana gelen geri dönüsü çok mümkün olmayan bazi sorunlar görmekteyiz. Göz eti olarak tabir edilen bizim pterjium olarak ifade ettigimiz durum günese fazla maruziyet durumlarinda daha fazla görülmekte. Daha çok günes altinda çalisan kisilerde pterjium, kuskanadi ya da göz eti olarak tabir edilen hastaligi daha çok görmekteyiz. Hastaligi ya da bazi göz hassasiyetleri olanlarda mutlaka günes gözlügü tavsiye ediyoruz. Mutlaka herkesin günesin yogun ultraviyole isinlarina maruz kalmamasi için günes altinda günes gözlügü kullanmasini tavsiye ediyoruz. Öncelikle mutlaka ultraviyole koruma, en fazla koruyucu özellikli olan günes gözlüklerini tavsiye ediyoruz. Alerjik olan özellikle çocuklarda günes gözlügünü daha küçük yaslarda düsünülebilir. Buradan ailelere tavsiyem bu olabilir” dedi.



“Günesin gözümüz üzerinde çok ciddi problem olusturma potansiyeli var"

Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Serdar Marol, “Günes vücudumuzun her bölgesine hem termal hem ultraviyole ile oldukça ciddi zararlar verebilmektedir. Etkilerinden biri halk arasinda kuskanadi olarak bilinen pterjium dedigimiz et yürümesi hastaligini ortaya çikarmasi veya var olani da artirmasidir. Günesin hem isi hem ultraviyole etkisi gözümüzde hem katarakt olusumunu hizlandirmakta hem de olusacak katarakt yasimizi daha erkene çekebilmektedir. Özellikle günes tutulmasi günlerinde maalesef çok sik gördügümüz kalici problemler olusturan bir maküler yanik yapma etkisi vardir. Direkt günes tutulmasina bakmak isteyen hastalarimizin görme noktasinda yanik olusabilmektedir. Maalesef diger birçok etki geri döndürülebilmesine ragmen bu etki geri döndürülmemekte ve kalici bir hasar birakabilmekte. Gözümüzde bir kuskanadi olusturduysa bu ameliyatla yine toparlanabilmektedir, katarakt düzeltilebilmektedir. Bunlarin disinda günes alerjik reaksiyonlarimizi tetiklemektedir, araç kullanimimizi zorlastirmaktadir. O yüzden günesin gözümüzün üzerinde çok ciddi problem olusturma potansiyeli vardir. Günesin ultraviyole etkisi yansiyarak da olur, direkt günese bakmasaniz bile gün içerisinde gözünüze gelmese bile yansitici ortamlardan direkt gözünüze etkisi olur. Göz rengimiz açiksa göz bebeklerimiz daha büyük oluyor. Böyle olunca günesten etkilenme oranimiz daha artiyor. Ayni sekilde açik tenliysek günesin etkisini hissetmemiz ve bunun vücudumuzda olusturdugu etki daha yüksek oluyor" dedi.



"Günes gözlügü aksesuar degil, gerekliliktir"

Günes gözlügünün göz sagligi için önemli gereklilik oldugunu söyleyen Op. Dr. Marol, “Bir günes gözlügü cami ultraviyole blokaj orani ne kadar yüksekse bizi günesin zararli etkilerinden o kadar kolaylikla koruyor. Ikincisi yapisi, çerçevenin sekli, kaslarimizin üstünde olacak sekilde kenarlari kapatacak, günesin gözümüzün içine girmesini maksimum düzeyde önleyecek bir sekilde olmasi gerekmektedir. Günes gözlügü kullanimi güzel bir aksesuar, insanlar genel de bunu böyle algiliyorlar ama özellikle belirli mevsimlerde mutlaka günesten korunmak için günes gözlügü kullanmamiz gerekmektedir. Burada önemli olan isin estetik kismi degil. Söyle sorular geliyor; ‘Cam koyulastikça daha mi iyi korur, açik renk cam mi?’ açikçasi renklerin o konuda çok büyük bir etkisi yok. Özellikle yaz aylarinda mutlaka günes gözlügü kullanmamiz gerekiyor. Günes gözlügü bir göz hekimi olarak bir aksesuar degil, gerekliliktir. Günes alerjisinin özellikle çocuklarimizin üstünde gelecekteki görmelerini etkileyen ve göz sagliklarini etkileyen çok ciddi bir problemin baslangicini olusturabiliyor. Göz alerjisine bagli çocuklarimizin gözlerini sürekli ovusturarak veya bastirarak kasimasi izim ileri de keratokonus dedigimiz gözümüzün dis tabakasi, kornea tabakasinin seklinin bozulmasi, yamulmasi, korneamizin incelmesi ve ilerleyici görme kayiplarina giden bir hastaligi tetikler. O yüzden anne babalara söyleyecegimiz en önemli sey; çocuklarimiz da kendilerine uygun bir günes gözlügü kullanmalilar. Bir bahar alerjileri veya günes alerjileri varsa hiçbir sekilde gözlerimizi kasimamaliyiz. Bu yetiskinler için de geçerli fakat çocukluk çagindan basladigi zaman bu tip hastaliklara sebebiyet verme orani çok daha yüksek. Gözlerini kasimalarini önlemeliyiz, günesle, tozla, toprakla temasini engellemeliyiz. Özellikle çocuklar için çok hassas oldugum bir konu, keratokonüs özel ilgi alanim, o çocuklari gördügümde çok üzülüyorum, önlenebilir bir durum bu" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile