Yabanci Basin Kuruluslari Malatya'da Deprem Çalismalarini Yerinde Gördü

Yabanci Basin Kuruluslari Malatya'da Deprem Çalismalarini Yerinde Gördü

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi’nin koordinesi ile 11 ülkeden 34 yabanci gazeteci Malatya’ya gelerek deprem sonrasi yapilan çalismalari yerinde inceledi. Gazetecileri agirlayan Vali Ersin Yazici, yapilan çalismalar hakkinda bilgiler verdi.

6 Subat 2023’te yasanan Kahramanmaras merkezli depremlerin yil dönümü yaklasirken Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi’nin organizesi ile birçok ülkeden yabanci mensuplari deprem bölgesine geldi. Malatya’ya da 11 ülkeden 34 yabanci basin mensubu gelerek deprem çalismalarini yerinde inceledi.

Basin mensuplarini 100. Yil Millet Kütüphanesi’nde agirlayan Malatya Valisi Ersin Yazici, Kahramanmaras merkezli depremlerde Malatya’da bin 237 kisinin vefat ettigini 6 bin 444 kisinin ise yaralandigini söyledi.

Depremlerde 6 bin 643 binanin yikildigini da aktaran Yazici, 35 bin 907 binanin agir hasar, 2 bin 525 binanin ise orta hasarli oldugunu ifade eden Yazici, “2 Subat tarihi itibariyle yikilan bina sayisi 28 bin 980’dir. Yargi sürecindeki bina sayisi 3 bin 492. Malatya merkezde yikimlarin yüzde 98’i tamamlandi, Il geneli yikimlarin ise yüzde 85,27’si tamamlandi” dedi.

Yazici, kamu kurumlarindaki son durum ile kent merkezindeki çarsi projesinde de bahsederek 2 yil içerisinde çarsinin ayaga kaldirilacagini belirtti.

14 bin 300 adet TOKI konutunun ihalesinin yapildigini ve suanda insaatlarin devam ettigini kaydeden Vali Yazici, “Battalgazi Yesilyurt, Dogansehir ve Akçadag ilçelerinde konutlarin yapimi sürüyor. Bugün itibariye 5 binin üzerinde TOKI konutu hazir bine yakinda kirsal konut hazir” ifadelerine yer verdi.

Vali Yazici, burada yabanci basin kuruluslarindan gelen sorulari da yanitladi. Sunum toplantisinin ardindan basin mensuplari Yesilyurt ilçesinde bulunan Ikizce Deprem Konutlarinda yapimi tamamlanan konutlari yerinde gördü.

Malatya’daki çalismalari yerinde gören Italyan Gazeteci Guiseppe Di Donna, asrin felaketi sonrasi bölgeye geldigini hatirlatarak, “Bu deprem çok büyük felaketti. Genis bir alani kapladi, hava çok soguktu, sartlar zordu. Insanlarin gösterdigi tepki çok güçlüydü. Bir yil sonra baya bir gelisme gördük. Malatya’da çadirda da kimse kalmadi” dedi.

Ispanyol medyasi için çalisan gazetecilerden Jan Marot da, “Türk insaninin konutlari yetistirmek için çaba sarf ettigini görmek güzel. Mühendis beye sordugumuzda bütün isçilerin Türk oldugundan bahsetmisti. Bu da beni çok etkiledi. Dolayisiyla bu zamanda küresel ölçekte böyle bir örnege rastlamak gayet zor. Insanlar ailelerini, çocuklarini, arkadaslarini deprem sebebiyle kaybettigi için bu evlerde yasayacak olmalari gayet iyi geliyor kulaga. Çok modern görünümlü evler. Biz örnek daireyi de inceleme firsati bulduk ve çok etkilendik" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile