Yabanci Ögrencilerin Türkiye'deki Önemli Adreslerinden Biri Karabük Üniversitesi

Toplam ögrenci sayisinin yüzde 20'si yabanci ögrencilerden olusan Karabük Üniversitesi, Türk Cumhuriyetleri'ndeki ögrenciler tarafindan da tercih ediliyor Senegal'den gelen hazirlik ögrencisi El Hadji Daouda Wade: 'Türk insani çok misafirperver. Karabük'te iyi egitim veriliyor, sakin ve güzel bir kent. Mimarlik okuyup ülkeme dönerek sirket açacagim'

AHMET ÖZLER - Karabük Üniversitesi (KBÜ) yabanci ögrencilerin Türkiye'de en çok tercih ettigi üniversitelerin basinda yer aliyor.

Kurulali 14 yil olmasina ragmen yaklasik 55 bin ögrenciye 16 fakülte, 5 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu ve 2 enstitü ile egitim veren KBÜ, yabanci ögrencilerin de ilgisini çekiyor.

Agirlikla Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere 93 ülkeden 11 bin 100 yabanci ögrenciye sahip KBÜ, özellikle Çad, Somali, Sudan, Senegal, Afganistan ve Suriye'nin yani sira Özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan gibi Türk Cumhuriyetleri'ndeki ögrenciler tarafindan siklikla tercih ediliyor.

Toplam ögrenci sayisinin yüzde 20'si yabanci ögrencilerden olusan KBÜ'de egitim gören 11 bin 100 uluslararasi ögrenciden 1750'si su anda Türkçe Ögretimi Uygulama ve Arastirma Merkezi'nde ögrenim görüyor.

- "Rastgele ögrenci toplamiyoruz"

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, AA muhabirine, Türkiye'de en fazla yabanci ögrenciyi barindirdiklarini söyledi.

Türk devletleri ve Afrika'nin her ülkesinden ögrencilerinin oldugunu, en çok da Çad'dan yer aldigini belirten Polat, "Cumhurbaskanimizin önümüzü açmasiyla Afrika'dan ögrenci getirebildik. Afrika'dan rastgele ögrenci toplamiyoruz. Oranin en iyi ögrencilerini seçmek için personelimiz gidiyor, sinavlar yapiyor. Oranin yerel sinavlarindan en iyi bin, iki bin arasindan seçip Türkiye'ye Karabük Üniversitesine kazandiriyoruz. Bu da ögrenci kalitemizi üst seviyelere tasiyor." diye konustu.

- "Her türlü kültürümüzü ülkelerine tasiyorlar"

Ögrencilerin her birinin kültür elçisi oldugunu vurgulayan Polat, söyle devam etti:

"Yüzyillari asacak düzeyde simdiden Türkiye'nin oralardaki elçileri yetisiyor. Her türlü kültürümüzü ülkelerine tasiyorlar. Kendi güzel unsurlarini da bize getiriyorlar, biz de onlari kabul ediyoruz. Onlarla çok güzel iletisim halindeyiz. Bunlari yayarak devam ettirecegiz. Bize gelen ögrencileri sadece egitim ögretimle ülkelerine geri gönderme gibi bir sistemimiz yok. Kimi zaman otobüslerle Konya'da Mevlana'ya, kimi zaman Sarikamis'a gönderiyoruz. Türkiye'yi, kendimizi tanitan her türlü yöresel, bölgesel veya ülkesel unsurlarin içinde bulundurmaya çalisiyoruz. Bir Afrikali ögrencimiz, 'Türkiye'de birlik olma, millet olma bilincini kazandik.' dedi. Sadece bu bile onlar için çok önemli."

Polat, ögrencisi olan ülkelerden kendilerine devlet baskanlari düzeyinde dönüslerin olduguna dikkati çekerek, "Bizde Çad'dan binin üzerinde ögrenci var. Yilbasina kadar 200 ögrenci daha transfer olacak. Çad Devlet Baskani tarafima devlet nisani takdim etti çünkü Çad'dan yurt disina bu kadar yekpare ögrenci gönderilmemis simdiye kadar. Bize, Türkiye'ye karsi inanilmaz minnet duygusu içindeler. Bu da yaptigimiz isi güçlendiriyor, kendimizi güçlü hissettiriyor, dogru yolda oldugumuzu görüyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Onlara her türlü teknik ve kültürel destegi verecegiz"

Yabanci ögrenci konusundaki liderliklerini sürdürmek istediklerini dile getiren Polat, "Sadece en fazla uluslararasi ögrenci degil, sayisaldan çok kaliteli ögrencisi de olan üniversite olmak istiyoruz." dedi.

Polat, Türkiye'de ÖSYM'nin yaptigi sinavlarda en iyi ögrencilerin Ankara, Istanbul ve Izmir'i tercih ettigini belirterek, "Bunlari Karabük'e çekmekte neredeyse imkansizi yasiyoruz ama dünyanin baska ülkelerinin en iyi ögrencilerini Karabük'e çekebiliyorum, bunu basarabiliyorum. Daha da fazla gayret sarf edip sadece sayisal degil, kalite olarak da dünyanin en iyilerini Karabük Üniversitesine kazandirmaya gayret edecegiz." diye konustu.

- "Burada ögrendiklerimi ülkemde paylasacagim"

Özbekistan'dan geçen yil gelen Ilahiyat Fakültesi 1. sinif ögrencisi Azizbek Abdurakhmatov da uzun arastirma sonunda, arkadaslarinin tavsiyesi ve egitimin kaliteli olmasi dolayisiyla Karabük'e geldigini ifade etti.

Hocalarini çok sevdigini, onlarin sayesinde Türkçe'yi hemen ögrendiklerini anlatan Abdurakhmatov, "Türkleri seviyoruz. Baska ülkeleri de seçebilirdik ama seçmedik çünkü biz de Türk'üz. Hocalarimiz çok iyi, hem Arap hem de Türk hocalarimiz var. Derslerimiz de iyi. Okul bitince ya burada ya da Istanbul'da yüksek lisans yapacagim, sonra ülkeme dönecegim. Burada ögrendiklerimi orada paylasmam lazim." dedi.

Ülkesindeki egitimin Türkiye'den daha geride olduguna dikkati çeken Abdurakhmatov, "Ülkemdeki arkadaslara burayi öneriyorum. 'Türkiye'ye gelin.' derim. Burada okumaniz daha iyi. Biraz modern, gelismis bir ülke. Gelismis talim (ögretim) sistemi de var. Hocalar da bizimki gibi degil, daha iyi. O yüzden buraya gelip okumalarini öneririm." ifadesini kullandi.

- "Karabük'te iyi egitim veriliyor"

Senegal'den gelen hazirlik ögrencisi El Hadji Daouda Wade ise "Yeni kültür kesfetmek için Türkiye'ye geldim. Türk insani çok misafirperver. Karabük'te iyi egitim veriliyor, sakin ve güzel bir kent. Mimarlik okuyup ülkeme dönerek sirket açacagim." dedi.

Karabük'te ögrenci için her türlü imkanin sunuldugunu aktaran Özbekistanli Robiyobonu Ubaydullaeva, kentte çok yabanci ögrenci oldugunu, kendilerini bu kentte yabanci hissetmediklerini, kimya okumak istedigini, okul bittikten sonra hoca olarak Türkiye'de kalmayi düsündügünü dile getirdi.

Afganistanli Atigullah Amini, Türkiye'nin çok güzel ve Müslüman bir ülke oldugunu, hem bu yüzden hem de arkadaslarinin tavsiyesiyle Karabük'ü seçtigini, uluslararasi iliskiler okuyacagini söyledi.

Türkiye'nin egitiminin iyi oldugunu vurgulayan Somalili Mohamed Aldatus da bilgisayar mühendisi olup ülkesine dönerek teknoloji konusunda çalisacagini anlatti.

Çad uyruklu Mabila Mahamat Tahir ise ülkesinde mekatronik mühendisligi olmadigini, bu alanda egitim almak için Türkiye'ye geldigini, egitimin Çad'dan daha iyi oldugunu kaydetti.

Karabük Üniversitesinin egitimini begendigi için 2 ay önce Türkiye'ye geldigini aktaran Kazak ögrenci Aruzhan Shakhizadaeva da okulu basariyla bitirip ülkesinde çalismak istedigini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile