Yalova'nin Cografi Isaretli Meyvesi Aronyadan Yapilan Ürünler Tanitildi

Yalova'nin Cografi Isaretli Meyvesi Aronyadan Yapilan Ürünler Tanitildi

Yalova Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan, ‘Ipek Yolunda Bir Aksamüstü Molasi’ sloganiyla 1. Aronya Günleri etkinligi düzenlendi.

Yürüyen Kösk’te yapilan etkinlikte, Yalova’nin cografi isaretli meyvesi aronyadan yapilmis pasta, helva, magnolia, cupcake, aronya kurabiyesi çayi ve serbetinin yani sira üreticiler tarafindan hazirlanan aronya marmelati, sirkesi, sampuani ve sabunu gibi birbirinden farkli ve saglikli ürünler vatandaslara tanitildi. Il Tarim ve Orman Müdürü Suat Parildar, programda yaptigi konusmada aronya üretimine katki sunanlara tesekkür ederek, “Aronya her eve lazim olan bir üründür. Aronya, Yalova’nin Türkiye’de tanitiminda öncü olan bir üründür. Yalova’nin tarimsal anlamda ilk cografi isaretli ürünümüzdür. Aronya hepimiz için bir saglik ürünüdür. Tanitiminda, üretiminde, yeni Ar-Ge çalismalarinda emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Bununla ilgili bir kooperatif kuranlara da ayrica tesekkür ediyorum” dedi.



‘Aronya, süper antioksidan bir meyve’

Yalova Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Vefik Arica da, aronya ile ilgili çalismalari takip ettigini söyledi.

Ürünün yurt disinda iyi kullanildigini belirten Arica, “Yalova’da ve Türkiye’de yeni olan bir olay. Özellikle çocugu veya torunu olanlar bilir. Ilk krese baslandiginda yilda ortalama 10 kere enfeksiyon geçirirler. Antibiyotik bitmeden 10 gün sonra bir daha hastalanirlar. Ilk yil böyle geçer, ikinci yil 8’e düser, üçüncü yil 6’ya düser ve böyle devam eder. Vücut bu duruma alisir. Kuzey Amerika’da aronya ile ilgili bir çalisma yapilmis. Bu ilk yil çocuklardaki 10 ila 12 arasindaki enfeksiyon 6’ya düsürülmüs. Tabii ki sifirlamiyor. Biz vücudu enfeksiyonlara karsi sifirlamayi arzu etmiyoruz, vücut buna alisacak. Özellikle okula yeni baslayanlar çocuklarda aronyayi öneriyoruz” diye konustu.

Programda, aronya uzmanlari ve yetistiricileri de konusma yapti. Yalovali yerel ses sanatçi Ali Çolakoglu da konusma yaparak lenf kanserini aronya ile yendigi ifade etti.

Programa; Yalova Belediye Baskan Yardimcisi Ahmet Sariduman, AK Parti Yalova Il Kadin Kollari Baskani Selihan Dicle Simsek ve aronya üreticileri ile vatandaslar katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile