Yasadiklari Depremlerin Ardindan Vatandaslari Uyaran Cihaz Gelistirdiler

Yasadiklari Depremlerin Ardindan Vatandaslari Uyaran Cihaz Gelistirdiler

Elazig Firat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Insaat Mühendisliginde ögretim üyesi Cevdet Emin Ekinci ve doktora ögrencisi Belkis Elyigit, yasanan depremlerin ardindan yapida bulunan hasarlarin boyutunu gösteren 4 asamali, isikli ve sesli ’Yapisal hasar tespit cihazi’ gelistirdi.

Elazig Firat Üniversitesi Insaat Mühendisligi bölümünde ögretim üyesi olan Cevdet Emin Ekinci, meydana gelen depremlerin ardindan vatandaslarin hayatlarini kaybetme oranini en aza düsürmek için çalisma baslatti. 24 Ocak Elazig depremi sonrasinda çalismalarina hiz veren Ekinci, doktora ögrencisi Belkis Elyigit ile birlikte 4 asamali, isikli ve sesli ‘Yapisal hasar tespit cihazini’ gelistirdi. Gelistirilen cihaz, kolon ve kirislerin arasina birakildiktan sonra yapida meydana gelecek kirilma ve çatlamalari kademe kademe bildirecek. 0,1 milimetrede hafif hasar oldugunu gösteren hasar tespit cihazi 3’üncü kademede agir hasar 4’üncü ve son kademe de ise bina sakinlerine binayi terk etmeleri gerektigini belirten ses gönderiyor. Gelistirilen hasar tespit cihazi, binanin girisinde ve merdivenler de herkesin görebilecegi ve duyabilecegi yerlere yerlestirilecek. Yapidaki hasar oranina göre ses orani artan cihazin sesi kesilmedigi sürece vatandaslarin yapi içerisine girmemeleri saglanacak. Ayrica gelistirilen sistem ve teknoloji bu alanda ilk olma özelligini de tasiyor.

’’Binanin güvenligi açisindan böyle bir sistem gelistirdik’’

Firat Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Cevdet Emin Ekinci, “Uzun zamandan beri deprem konulari üzerinde çalisiyorduk. Bilindigi üzere 2020 yilinda Elazig’da 6.8 büyüklügünde bir deprem yasadik o zamanlar da sahadaydik. Sahada yaptigimiz gözlemlerde binalarin hasar almasi, yikilmasi, kirilmasi ve çatlamalari sentezleyerek deprem öncesi ve deprem aninda bina kullanicilarini nasil uyaririz diye bir proje yaptik. 6 Subatta Kahramanmaras’ta meydana gelen yikici depremlerde de sahadaydik. Sistemin daha rasyonel çalisilmasi için son tedbirlerimizi aldik. Cihazimiz suan da 2 parça halinde. Önde gördügümüz kisim mekanik sistemleri bir de mikroislemci tarafi var. Binamizin kritik perde, kolon veya kiris ne varsa orayi bularak cihazimizi yerlestiriyoruz. Cihazimiz 24 saat açik. Binaya deprem gibi kuvvetler geldigi zaman 0,1 milimetre genisliginde çatlak olustugu andan itibaren bina sakinlerini uyarma özelligine sahip. Cihazimizin uyari sistemi, binanin girisinde ve merdivenler de herkesin görebilecegi ve duyabilecegi yerlere yerlestiriyoruz. Sistem susuncaya kadar vatandaslarin binaya girmesini müsaade etmiyoruz. Bina her an yikilabilir” dedi.

Böyle bir çalismanin ilk defa yapildiginin da altini çizen ögretim üyesi Ekinci “3 yillik bir zamanimi aldi. Elazig depremi cihazimi test etmem için iyi oldu. Su an da çalisiyor. Patentleme çalismalari devam ediyor. Insanlik yararina teknolojiyi gelistirmeyi amaçliyoruz. Insanlarimiz yemiyor içmiyor tasarruf ederek bina yapiyorlar biz de binanin güvenligi açisindan böyle bir sistem gelistirdik” cümlelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile