Yavuz Bülent Bakiler’den Üniversiteli Öğrencilere: Bol Bol Kitap Okuyun

Şair yazar Yavuz Bülent Bakiler, konferans verdiği üniversite öğrencilerine bol bol kitap okumaları tavsiyesinde bulundu.

Kitap okumanın hem kelime hazinesini geliştireceğini hem de bilgiyi artıracağını belirten Bakiler, “Cahillikten kurtulmak için çok kitap okudum. Okudukça ne kadar cahil olduğumu anladım. Çok kitap okumuyoruz. Bu sebeple hiç durmadan 5 dakika konuşacak kelime hazinemiz yok.” dedi.

Sinop Üniversitesi'nin düzenlediği 'Türkçe'ye Tuzak' konulu konferans halk eğitim merkezi'nde gerçekleştirildi.

Konferansa Sinop Valisi Ahmet Cengiz, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Milli Eğitim İl Müdürü Mehmet Emin Akkurt, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konuşmasında çok okumanın yararları ve Türkçe’nin iyi kullanılmasına yönelik incelikleri aktaran Bakiler, son yıllarda yaşanan en büyük sıkıntının az kitap okumak olduğuna vurgu yaptı. “Maalesef bizim evlerimizin yüzde 95'inde kütüphane yoktur. Böyle bir insanı muhafaza için müzeye koymak lazım. Bir çocuğumuz 7 yıl ailesinin yanında, 11 yıl ilk-orta ve lisede Türkçe derslerine girdiği halde 18 yaşında üniversiteye geldiğinde yine Türkçe dersi okutuyoruz. Neden? Çünkü dilimiz hakkıyla öğretilemiyor da ondan.” diyen Bakiler, üniversite mezunları arasında yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 38'inin üniversite tahsili boyunca ders kitaplarının haricinde bir tane bile kitap okumadığının ortaya çıktığına dikkat çekti.'EN ÇOK CAHİLLİK VE AKILSIZLIKTAN KORKARIM'Dünyada en çok korktuğu şeyin cahil ve akılsız insanlar olduğunu belirten Yavuz Bülent Bakiler, "Okul yıllarında nümayişler yaparak vatanı kurtarmaya çalışan öğrencilere derim ki; Vatanı kurtarmaya çalışmayın, oturun dersinizi çalışıp kendinizi kurtarın. Çünkü toplulukların aklı yoktur. Birisi 'yürüyün' dese, 'niye yürüyoruz?' diye sormadan herkes yürür." diye konuştu.

Rusya’nın, Türkiye Türkleri ile Rusya Türkleri arasındaki irtibatını dil, kültür ve edebiyatımızdaki tahribatla engellediğini dile getiren Bakiler, "1926'lı yıllarda Rusya Türkistan'da Latin alfabesine geçti. 1928'de Türkiye'de latin alfabesine geçince yine aynı dili konuşur olduk. Ancak Rusya bu sefer Türkistan'da bu Kril alfabesine geçerek aramızdaki bağı yine kopardı. Üstad Necip Fazıl 'Bir milletin edebiyatı yoksa, o millet zaten yoktur' der. Bugün İngiltere okullarında okutulan ders kitapları 70 bin kelime ile yazılırken, maalesef Türkiye'de 6-7 bin kelime ile yazılıyor. Kendi aramızda konuşurken de 100 kelime ile konuşuyoruz." açıklamasını yaptı. Osmanlı devletinin 14. ve 18. asırlar arasında 322 yıl dünya devleti olduğunu, ancak Türkçe’yi dünyaya yayamadığı için son dönemlerinde yıkılmasının hızlandığına dikkat çekti. Konferans sonrasında Sinop Valisi katılımlarından dolayı Yavuz Bülent Bakiler'e teşekkür etti, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan da Sinop'a özgü gemi kotrası hediye etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile