Yerlesim Yerleri Merkeze Uzak Olunca Terzi Olup Ihtiyaçlarini Kendileri Üretti

Yerlesim Yerleri Merkeze Uzak Olunca Terzi Olup Ihtiyaçlarini Kendileri Üretti

Kocaeli’de cezaevi kampüsü lojmanlarinda kalan memur esleri, yerlesim yerlerinin merkeze uzak olmasi sebebiyle ihtiyaçlarini gideremeyince dikis-nakis ögrenerek hem ihtiyaçlarini gideriyor, hem aile ekonomisine katki sagliyor, hem de sosyallesiyor.

Kandira Cezaevi Kampüs Lojmanlarinda kalan memur esleri, yerlesim yerlerinin çarsiya uzak olmasi sebebiyle artik kendi ihtiyaçlarini kendileri gideriyor. 3 yil önce kampüste açilan dikis kursuna yazilan kadinlar, hem aile ekonomisine katki sagliyor hem de sosyallesiyor. Zeycan Yücel’den geleneksel el nakisi, dekoratif ahsap süsleme egitimleri alan kadinlar, kurs merkezlerini ayni zamanda satis magazasina da çevirdi. Esleri, dostlari, çocuklari için kiyafet diken, hediyelik esya yapan kadinlar, ayni zamanda siparis üzerine de ürünler hazirlayarak aile bütçesine katki sagliyor.

Kadinlar, tokadan çeyizlik esyaya, yagli boya tablodan giyime kadar birçok alanda ürün yaparak çalismalarina devam ediyor. Ayni zamanda kadinlar, geri dönüsüm malzemeleri ile de çesitli ürünler yapiyor.

"Bulundugumuz yer çarsiya çok uzak oldugu için her seyimizi gidip alamiyoruz"

1 yil önce kampüse tasindigini söyleyen kursiyer Gonca Sahin, "Kampüse tasindigim zaman sikildim, ne yapabilirim diye düsündüm, kurs açildigini ögrenince hemen kaydimi yaptim. Aile ekonomisine katkim oluyor. Artik kendi kiyafetlerimi kendim dikiyorum, örgü çantalar yapiyorum. Internetten satis yapiyorum. Akrabalara, ese, dosta hediyelik esya yapiyorum. Kendime elbise yaptim. Çocuklarin günlük giyebilecegi kiyafetleri yapabiliyorum, sort dikebiliyorum, esime tisört dikebiliyorum. Iyi oluyor, sosyal açidan da güzel oluyor. Arkadaslarla beraber sohbetler ediyoruz. Bulundugumuz yer çarsiya çok uzak oldugu için her seyimizi gidip alamiyoruz. Biraz da hayat pahaliligi oldugu için ekonomik olsun diye kumas alip dikimi kendimiz yapiyoruz” diye konustu.



"Aileme ekonomik açidan da katki sagliyorum"

Tüm kiyafetlerini kendisi diktigini söyleyen Tülay Türkan, “Yaklasik 7 yildir cezaevi kampüsü lojmanlarinda oturuyorum. Daha öncesinde burada kursumuz yoktu ancak Kandira’nin merkezinde vardi. Kandira’nin merkezine gidip gelmek zor oluyordu. Kursumuz açildigindan beri 3 yildir aktif olarak kursumuz devam ediyor. Ben 1 buçuk senedir kursa geliyorum, dikim üzerine yogunlastim. Aileme ekonomik açidan da katki sagliyorum. Artik disaridan kiyafet almiyorum esimin, çocuklarimin ve kendi kiyafetlerimin çogunu kendim dikebiliyorum. Burada geldigimiz ayni zamanda sosyallesiyoruz. Her gün dikis dikmek zorunda degiliz, arkadasimizin da derdini dinliyoruz bize terapi gibi geliyor" seklinde konustu.



"Kiyafetlerimizi kendimiz dikiyoruz, takilarimizi yapiyoruz"

El sanatlari ögretmeni Zeycan Yücel ise "20 yildir birçok dalda egitim veriyorum. 3 yildir arkadaslarla beraber her alanda is yapmaya çalisiyoruz. Dikis, nakis, örgü yapiyoruz. Kiyafetlerimizi kendimiz dikiyoruz, takilarimizi yapiyoruz. Arkadaslar ne isterlerse ona göre yogunlasmaya çalisiyoruz. Yagli boya tablolar yapiyoruz. Kursumuzda çesitli alanlarda her türlü egitimi vermeye çalisiyorum. Kampüsümüz merkeze uzak oldugu için ulasimimiz çok zor. Bu yüzden elimizdeki imkanlari degerlendirmeye çalisiyoruz. Geri dönüsüm yapiyoruz. 25 kisilik ekibim var" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile