Yozgat'ta Keneden Ölenlerin Sayisi 4'E Yükseldi

Yozgat'ta Keneden Ölenlerin Sayisi 4'E Yükseldi

Yozgat’ta Kirim Kongo Kanamali Atesi süphesiyle tedavi gören 55 yasindaki erkek hastanin hayatini kaybetmesiyle bu yil keneden ölenlerin sayisi 4’e yükseldi. Uzmanlar ise Kirim Kongo Kanamali Atesi’ne karsi vatandaslari dikkatli olmalari konusunda uyardi.

Yozgat’ta, Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligi neden olan kene, özellikle kirsal kesimde yasayan vatandaslar için risk olusturmaya devam ediyor. Kentte, 2022 yili içinde toplam 2 bin 683 kisi vücuduna kene yapismasi sikayetiyle saglik kuruluslarina basvurdu. Kene vakasinin en yogun olugu ilçe ise Akdagmadeni ilçesi oldu. Kene yapismasi sonucu 58 kisi tedavi amaciyla baska illere sevk edilirken Yozgat’in Kadisehri ilçesinde yasayan 55 yasindaki H.D.’nin hayatini kaybetmesiyle keneden ölenlerin sayisi 4’e yükseldi.

Uzmanlar ise kirsal kesimlerde ve vakalarin çok görüldügü bölgelerdeki vatandaslarin keneye karsi dikkatli olmalarini ve tedbir almalarini önerdi. Yozgat Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Dilek Yilmaz, “Yozgat ilimizde kene vakalarini çok görüyoruz. Yaklasik 2 bin 700 kisinin vücudundan saglik kuruluslarimiz tarafindan kene çikartildi. Kene risk olusturdugu için kirsal kesime çikarken, orman, bag, bahçe, tarla ve piknik alanlarina giderken vatandaslarimiz kiyafetlerini açik renkte tercih etmemeliler ve pantolon paçalarini çoraplarinin içerisine sokmamalilar. Kirsal kesimden döndükten sonrada hemen vücutlarini kontrol etmeleri gerekiyor. Özellikle saç dipleri, kulak arkasi, koltuk alti, göbek deligi ve kasiklar dahil olmak üzere ve keneyi de gördükleri anda hemen çikartmalarini istiyoruz. Kendileri çikaramiyorlarsa bir an önce saglik kurulusuna basvurmalari ve çiplak elle keneye temas etmemeleri gerekiyor. Bir eldiven ya da poset yardimiyla çikarmalari gerekiyor” dedi.

Kene isirmasi sonrasi belirtilerin en erken 1 ila 3 gün arasinda en geç ise 9 gün içerisinde ortaya çiktigini belirten Yilmaz, “Vatandaslarin kene isirmasi sonrasi ilk 10 gün içerisinde kendilerini ates, bulanti, kusma, istahsizlik, halsizlik, kas ve bas agrisi yönünden gözlemlemeleri gerekiyor. Bu sikayetlerden bir ve birden fazlasi olursa acilen saglik kurulusuna basvurmalarini öneriyoruz. Kene hastaligindan korunmak için etkin bir asimiz yok, destek tedavisi veriyoruz. Kirsal kesimde özellikle kene vakalarinin çok görüldügü bölgelerdeki vatandaslarimiz kene konusunda dikkatli olmali ve tedbirlerini almalilar.” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile