Yurt Disinda Kilosu 500 Dolar  Açiklamasi Egriçayir Yaylasi Balinin Anti Mikrobiyal Oldugu Tescillendi

Yurt Disinda Kilosu 500 Dolar Açiklamasi Egriçayir Yaylasi Balinin Anti Mikrobiyal Oldugu Tescillendi

İçel’de ‘Egriçayir Yaylasi’nda 300 yildir organik olan üretilen ve dünyanin en iyisi seçilen bu yilda 4 madalya birden alan balin Total Anti Mikrobiyal Aktivite (TA) degerlerine sahip oldugu degerinin ise 16,5 oldugu yapilan çalisma ile tescillendi. Yurt disindaki benzer ballarin fiyatinin ise 500 Dolar’a kadar alici buldugu ögrenildi.

Dünya Aricilik Örgütü Apomondia’ da dünyanin en iyi bali seçilerek Türkiye’yi gururlandiran İçelli arici Celal Çay, MÜ Gida Mühendisligi’nden, Prof. Dr. Mahir Turhan’la yeni bir çalisma yapti. Dünyada tedavi amaçli kullanilan ballari tespit eden arici Çay ve Prof. Dr. Turhan bölgede elde edilen ballari Ingiltere’de arastirma yapan laboratuvarda incele yaptirdi. Egriçayir Yaylasi’nda üretilen çiçek balinin TA degerinin dünya standartlarinda oldugunu tescillendi. Kisaca adi TA olan sistemde yer alan ballarin, tedavide kullanilmalarinin yani sira dünyanin en pahali ballari olma özelligini tasidigi ögrenildi. Yapilan çalismayla ilk defa bir Türk balinin, dünyanin en pahali ballariyla ayni özellige sahip oldugu ortaya çikmis oldu. TA degeri 16,5 çikan Egriçayir Yaylasi balinin yurt disindaki benzerlerinin kilograminin 500 Dolar’a kadar satildigi belirtildi.

"Balimizin anti mikrobiyal özelliginin çok yüksek oldugunu tespit ettik"

Yapilan çalisma ile ilgili bilgi veren arici Celal Çay," İçel Toroslarinda, Egriçayir Yaylasi’nda 300 yildan fazladir organik bal üretiyoruz. 2019 Yilinda Montreal’de, Kanada’da balimiz dünyanin en iyi baligi seçildi ve insanlar balimizi daha çok sifa ve tedavi amaçli kullaniyor. Yapmis oldugumuz arastirmalarda bazi ülkelerde, Yeni Zelanda, Avustralya gibi ülkelerde ballarin anti mikrobiyal özelliklerine göre satildiklarini gördük ve kavanozlarin üzerinde ne derece anti mikrobiyal özelligini gösteren ‘TA’ degeri oldugunu. TA degerinin yükseldikçe hem özelliginin artti hem de fiyatinin arttigini gördük. Bizde Egirçayir Yaylasi’nda üretmis oldugumuz balin anti mikrobiyal özelligi olup olmadigini merak ettik. İçel Üniversitesi ile yapmis oldugumuz bir çalismayla balimizin bir kismini Ingiltere’deki bir laboratuvara gönderdik ve sonuçlarinda balimizin anti mikrobiyal özelliginin çok yüksek oldugunu tespit ettik. Bu çalismada Türk ballarinin dünyanin en iyi ballari arasinda oldugunu ispatlamis olduk. Bizde Türk aricilari olarak yaptigimiz bu çalismanin sonucundan dolayi çok mutluyuz, gururluyuz” dedi.



Prof. Dr. Turhan:"TA degeri 10 ve üzeri olan ballar tedavi için tercih edilmelidir"

Arastirmayi yürüten, MÜ Gida Mühendisligi’nden Prof. Dr. Mahir Turhan, "Ballarda ‘TA’ degeri, ballarin anti bakteriyel özelligini gösteren yani tedavi edici özelligini gösteren degerdir. ‘TA’ degeri ne kadar yükse olursa balin tedavi edici özelliginin o kadar yüksek oldugu anlasilir. Ancak her balin ‘TA’ degeri yoktur. Yani her bal esit degildir. Özellikle ‘TA’ degeri 10 ve üzeri olan ballar tedavi için tercih edilmelidir. ‘TA’ degeri ne kadar yüksekse balin gücü o kadar faydali olmaktadir. Bizde burada bölgemizin sup tropik olmasi özelligi vardir. Bu nedenden dolayi çalismamizi Egriçayir Yaylasi üzerine yaptik. Bu bölgenin ballarindan olan Egriçayir Yaylasi’ndan elde ettigimiz ballarda yüksek oranda ‘TA’ degeri tespit ettik” diye konustu.



"Bakteriler TA degerlerine sahip ballara karsi bir direnç göstermemektedirler"

Balin tedavi edici özelligine deginen Prof.Dr. Turhan, “Birçok hastaligin tedavisi antibiyotikler ile yapilmak istenilmektedir. Ancak antibiyotik tedavisinde söyle bir handikap vardir, antibiyotiklere karsi bakterilere karsi güçlü bir direnç sergilemektedirler. Ve daha kötüsü bu direnci nesilden nesile aktarmakta ve sürmektedir. Daha güçlü antibiyotik daha güçlü bakteri kisir döngüsüne girmektedir. Yapilan çalismalar sunu göstermektir. Bakteriler ‘TA’ degerlerine sahip ballara karsi bir direnç göstermemektedirler. Yani çok eski bir bilgi olan balin tedavi edici özelligi burada karsimiza çikaktadir. Yani ‘TA’ degerine sahip ballarin antibiyotik yerine kullanma potansiyelini göstermektedir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile