Mehmet Orhan

Tüm Yazıları

SURİYE’DE PKK DEVLETİ KURULACAK MI?

ABD, Ortadoğu'dan elini çekecek mi?
Çekerse ne zaman ve nasıl? Trump defalarca Suriye'den çekileceklerini açıklamasına rağmen niye çekilmediler?

Türkiye'nin burnunun dibinde istikrarsız bölgeler oluşturmak, hem ABD'nin, hem Rusya'nın, hem İngiltere ve AB'nin hem de İsrail'in işine geliyor.
Batı 50 yıldır, kendi yarattığı PKK eliyle Türkiye'nin enerjisini sömürerek, bölgesel ve küresel bir güç haline gelmesinin önüne geçti. Türkiye'nin NATO üyesi olmasıyla, SSCB'nin, Akdeniz ve Ortadoğu'ya inişinin önü bir şekilde kesildi ama kabuğun kırılma zamanı geldiğinde, Türkiye'nin bölge politikalarını etkileyecek önemli bir güç haline geleceğini de bir şekilde engellemenin yollarını aradılar.

Aslında hedef sadece Türkiye değildi. Bütünüyle Müsülan coğrafyası, Birinci Dünya savaşından itibaren bilinçli bir şekilde, istikrarsızlaştırıldı. Ortadoğu ve Afrika, ABD, İngiltere ve Fransa eliyle, mezhep imamlarına, aşiretlere, diktatörlere, darbecilere teslim edildi. İç savaşlar sürekli körüklenerek, batının ürettiği silahlara daimi pazarlar sağlandı.
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından, Ortadoğu ve Afrika'nın hamiliğini yapacak Osmanlı, artık yoktu. Batının özgürlük, bağımsızlık vaatlerine aldanarak, Osmanlı'ya sırtını dönenler, yüz yıl boyunca batıya kölelik yapacaklarının farkında değillerdi.

Dünya'da kölelik nizamının bittiğini sananlar elbette gerçeği görmüyor. Afrika'da, milyonlarca insan açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya. Bundan ala kölelik olur mu?
Şimdi Osmanlı'nın hamilik görevini yerine getirmeyi kendine görev bilen bir ülke var; Türkiye.
Türkiye, hem Filistin davasındaki mücadelesinde, hem egemen güçlere karşı Ortadoğu ve Afrika'daki savaşında yalnız bırakıldı. Anlı şanlı, zengin Arap ülkeleri birer ikişer, İsrail ile normalleşme adımları atıp, Filistin'e sırt dönerken, fatura maddi, manevi hep Türkiye'ye kesildi. Katar dışında, tek bir Arap ülkesi, Türkiye'nin mücadelesine omuz vermedi. Bunun faturasını, petrol tükendiği zaman görecekler.

Başa dönersek, ABD, Suriye'de sürekli yeni tezgahlar peşinde.

Son olarak PKK/PYD terör örgütüne Suriye'de yatırım kıyağı yaptılar.

Bilindiği gibi ABD ve Batı, Suriye'ye ağır yaptırımlar uyguluyor. Alınan son karar, PKK'nın hakim olduğu bölgelerde yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor. Böylece, PKK/PYD'ye, terör devleti olma yolunda, onbinlerce tır silahtan sonra, yeni bir kapı aralanıyor. Eminim o bölgeye yatırım yapacak batılı iş adamları ile çoktan anlaşılmıştır. O iş adamlarına güvenlik konusundaki güvenceyi ise ilk elden ABD verecek.

Türkiye'nin kontrolündeki İdlip bölgesi ise bu muafiyetlerden faydalanamayacak. Ne yapmaya çalıştıklarını görüyor musunuz? Açık açık, PKK devletini kotarıyorlar.
Türkiye elbette bu atılıma anında tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bunlar PKK'yı meşrulaştırma çabası” dedi. Dedi ama kime anlatacaksınız?
Sonuçta, Türkiye, milli savunma sanayiine yüzdü yüz yerli düzeye getirmeden, caydırıcı nükleer silahlara sahip olmadan, bölgedeki ABD ve batı tahakkümü bitmeyecek. Zamana yayarak, PKK devletini ilan etmek için en doğru zamanı bekliyorlar. En azından Irak'taki Barzani bölgesi gibi özerk bir yönetim ilan ettirip, bunu fiili olarak, bölgedeki tüm ülkelerin kabullenmelerini sağlayacaklar. Sonrasında neler olacak şimdiden kestirmek güç.

Türkiye bir yandan islam coğrafyasını diğer yandan Türki Cumhuriyetleri toparlamaya çalışıyor. İçerde ise bunların hiçbirini kendine dert etmeyen bir muhalefetle mücadele vererek, enerjisinin önemli bölümünü buna harcıyar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile