1,5 Metrelik Dükkanda 41 Yildir Kalay Yapiyor

1,5 Metrelik Dükkanda 41 Yildir Kalay Yapiyor

Meslegin son mensuplarindan Muzaffer Tüysüzoglu, 1,5 metrelik dükkaninda 41 yildir kalay yapiyor.

Samsun’un Ilkadim ilçesinde bulunan Sanat Sokagi’nda 41 yildir kalaycilik yaptigini söyleyen Muzaffer Tüysüzoglu, cam porselenler ve çelik tencereler çiktiktan sonra teknolojinin de ilerlemesiyle artan mutfak malzemelerinin bakirciligi bitirdigini söyledi.

Tüysüzoglu, “1976 yilinda bu meslege çirak olarak basladim. 1982 yilinda ise buradaki dükkanimi açarak tüm islerimi buradan almaktayim. Vatandaslara bakir kaplarda pisen yemeklerin daha lezzetli ve saglikli oldugunu gösteriyorum. Çelik tencerede yapilan yemekler haslaniyor. Bakirda yapilan yemegin tadini asla vermiyor. Hem de bakir saglik yönünden çelik ve diger metallerden çok daha iyidir. Ama günümüzde bakir kaplari kullanan çok az vatandasimiz kaldi” dedi.



“Teknoloji ilerledikten sonra bakircilik tarihe karisti”

Kalayciligi toplamda 47 senedir yaptigini ve yakin zamanda birakacagini söyleyen kalay ustasi Muzaffer Tüysüzoglu, “Çelik tencereler yapildiktan sonra bakir kaplari insanlar raflara kaldirdi. Su an bir tek yasli insanlar bakir kaplari getiriyorlar. Onun disinda bakir kaplari annemden, babamdan hatira kaldi diye getiriyorlar. Su anlik devam ediyorum ama yakin zamanda bende bu isi birakacagim. 47 senedir çalisiyorum ve yakin zamanda birakmayi düsünüyorum. Eski islerimiz yok, durgun bir sekilde ilerliyoruz. Yeni teknolojiler çiktiktan sonra çok az sayida insan bakir kullanmaya devam etti. Cam porselenler, çelikler, yeni teknolojik mutfak malzemeleri çiktiktan sonra yeni gelinler bakir kaplari çöplere atiyorlar. Teknoloji ilerledikten sonra bakircilik tarihe karisti. Eski is yillarimizin tadi tuzu kalmadi. Fiyatlar ürüne göre degisiklik gösteriyor ancak ortalama 100 ile 200 TL arasinda isler yapiyorum. Bu fiyattan daha az yaptigim isler de gelebiliyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile