1 Aydir Susuz Kalan Mezradan HDP'li Belediyeye Tepki Açiklamasi 'Oy Verdik, Bize Su Vermiyorlar'

1 Aydir Susuz Kalan Mezradan HDP'li Belediyeye Tepki Açiklamasi 'Oy Verdik, Bize Su Vermiyorlar'

Sirnak’in Silopi ilçesi Çardakli köyüne bagli Yamaç mezrasinin su kuyusu kurudu. 1 aydir susuz kalan mezra halki, HDP’li Silopi Belediyesi’nin su taleplerine duyarsiz kaldigini belirterek, “Oy verdik, bize su vermiyorlar” diyerek tepki gösterdi

Silopi ilçesi Çardakli köyüne bagli 90 haneli ve 800 nüfuslu Yamaç mezrasinin su kuyusu kurudu. 1 aydir susuz kalan mezra halki, yeni sondaj açmanin geçici oldugunu, Silopi sehir merkezine giden su borularindan hat çekmenin kalici ve ömürlük çözüm oldugunu ifade etti.

Muhtarligin talebi üzerine Silopi Kaymakamligi, mezraya 800 metre asagisindan geçen ilçe merkezi su boru hattindan hat çekmek için Silopi Belediyesi’ne resmi yazi gönderdi. Köylüler, Silopi Belediyesi’nin kaymakamlik bütçesiyle yapilacak su hattini çektirmemek için kendilerini oyaladigini ileri sürdü. Bunun üzerine Silopi Kaymakamligi’nin Yamaç mezrasinda sondaj çalismasi için ihale sürecini baslattigi ögrenildi. Köylere Hizmet Götürme Birligi’nce yapilacak ihale ile köylülerin su ihtiyaci giderilecek.

Silopi Belediyesi’nin su taleplerine duyarsiz kaldigini ifade eden Emine Yel, “Oy verdik, bize su vermiyorlar" diyerek HDP’li belediyeye tepki gösterdi.

Su sikintisi yasadiklarini söyleyen Hüseyin Balin da, “Gördügünüz gibi tankerle su çekiyoruz. 400 metre asagidan Silopi sehrine geçiyor. Biz içme suyu bulamazken o suyla araziler sulaniyor. Belediye bize bu zulmü yapiyor. Belediye, ‘Kaymakamlik bize yazi göndersin, suyu size göndeririz’ dedi.

Belediye baskani kendisi buraya geldi. Kaymakamlik, belediyeye yazi gönderdigi halde bizi oyaliyor. Silopi Belediyesi’nin su verme niyeti yok. Hayvanlarimiz susuzluktan ölüyor. Su bize 400 metre yakinliktadir. Geçen sene kimi para vermisse ne yapmissa arazisini suluyordu. ’Simdi su hatti çekersek köye, sehre gelmez, basinci düser, düsüyor’ diyor. Geçen sene millet tarlasini suluyordu, niye o zaman basinci düsmüyordu sayin belediye baskani. Bu sadece zulümdür. Bize su vermiyorsun, oyaliyorsun” diye konustu.



"Çocuklarimiz susuzluktan bitlenecek"

Iki tankerle mezranin su ihtiyacini karsilamaya çalistiklarini ifade eden Halime Balin, “Ne belediye var burada, ne bir sey. Bu köyün kendi tankeridir. Iki tankerle 70 ev idare etmeye çalisiyoruz. Çarsiya çikacagiz, çikacak halimiz yok. Çocuklarimiz kirli, evlerimizde yiginla çamasir var. Belediye gelip biz duralim bilmem ne diyor. Bizim duracak halimiz yok, biz susuzuz. Sen evinde yikaniyorsun, çamasirlarin yikaniyor. Buradaki hali bilmiyorsun. Yarin öbür gün okul açilacak, bitlenecek çocuklar. Ögretmenler yaklasamayacak hale gelecek" dedi.

Birinci kuyularinin geçen kapandigini dile getiren Haci Balin, "Kaymakamlik geçen sene bize bu kuyuyu yapti. Su anda kapandi, su hiç kalmamis, gelmiyor. Iki dakikada duruyor, azicik geliyor. 70 hanelik köy avuç kadar suyla nasil geçinir, yetkililerin görmesini istiyorum. Milletvekilleri, belediye baskanlari gelsin kendi gözleriyle görsünler. Köylüler bu sicakta nasil geçiniyorlar. Köylülerin, hayvanlarin haline bak. Biz halkiz, milletiz. Yasam hakki olan suyu istiyoruz. Bize su vermek büyük dünya sorunu bir sey degil. 200 metre asagidan bizim tapulu arazilerden belediye su boru hatti geçiyor. Silopi’nin içinden asagi köylere kadar su gidiyor. Insanlar suyun fazlasindan tarlasini bile suluyor, ama bu gariban köye bir damla suyu çok görüyorlarsa yaziklar olsun onlara” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile