‘1. Başkent Radyasyon Onkolojisi Günleri’

‘1. Başkent Radyasyon Onkolojisi Günleri’

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erkan Topkan, merkez olarak yılda ortalama bin 320 vakaya baktıklarını, dünyanın son teknoloji cihazlarıyla üç boyutlu radyoterapi yaptıklarını söyledi.

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bu yıl ilk defa ‘Başkent Radyasyon Onkolojisi Günleri’ adı altında bilimsel bir toplantı gerçekleştirildi.

Ana teması; ‘Radyoterapi Pratiğinde Re-irradiasyon’ olan bilimsel toplantıya yoğun ilgi gösterildi. Kışla Yerleşkesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Erkan Topkan, günümüzde bilgi birikimi, teknoloji ve tedavi seçeneklerinin hızla geliştiği radyasyon onkolojisi biliminde güncel gelişmelerin takip edilmesinin bir zorunluluk olarak öne çıktığını vurguladı.

“MULTİDİSİPLİNER BİR YAKLAŞIM ŞART”

Doç. Dr. Topkan, kanser tedavisinin başta radyasyon onkolojisi, medikal onkoloji, radyoloji, nükleer tıp, patoloji, cerrahi branşlar ve destek tedavi bölümleri olmak üzere hastalığa özgü tüm diğer branşları da içine alan multidisipliner yaklaşımı zorunlu kıldığına dikkat çekti. Topkan, ‘Radyasyon Onkolojisi Bölümü’ olarak 2007 yılından bu yana uluslararası arenada yüksek prestijli kanser merkezlerinde elde edilebilen benzer yüksek tümör kontrol ve düşük yan etki oranlarıyla hastalara kaliteli bir yaşam sunma çabasında olduklarını söyledi.

“YILDA BİN 320 VAKAYA BAKIYORUZ”

Merkez olarak yılda ortalama bin 320 vakaya baktıkları gibi teknolojik anlamda da kendilerini sürekli yenilediklerini anlatan Topkan, bugün dünyanın son teknoloji cihazları ile üç boyutlu radyoterapi yaptıklarını ifade etti.

Topkan, bunun yanında ‘Axess Electra’ adlı cihazla birlikte son bir yılda 477 hastaya tedavi hizmeti sunduklarını vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından, ‘1. Başkent Radyasyon Onkolojisi Günleri’nin ilk oturumuna geçildi. Oturum başkanlığını Murat Gürkaynak ve Candaş Tunalı’nın üstlendiği toplantıda Doç. Dr. Berrin Pehlivan, ‘Re-irradiasyon ve Normal Doku Toleransı’ konusunda bir sunum yaptı.

“KANSER HASTALARI ARTIK UZUN SÜRE YAŞIYOR”

Artık kanser hastalarının çok uzun süre yaşadığını ancak, bu hastalığa yakalananlarda ikinci kez kanser görülme oranının da arttığını vurgulayan Pehlivan, “Hem görüntüleme, hem de radyoterapi tekniklerindeki gelişmelere bağlı olarak, tümörleri daha iyi görüntüleyebildiğimiz gibi daha iyi lokalize edip, daha küçük marjinalle tedavi edebiliyoruz. Bu durum da radyasyon konusundaki cesaretimizi arttırdı” dedi.

Pehlivan, daha sonra kendi uzmanlık alanında yapmış olduğu çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

-GÜNCEL KONULAR MASAYA YATIRILACAK

6 ayrı oturumda gerçekleştirilecek olan; ‘1. Başkent Radyasyon Onkolojisi Günleri’nde, ‘Medikal Onkolog Gözüyle Re-irradiasyon’, ‘Beyin Metastazlarında Re-irradiasyon’, Merkezi Sinir Sistemi Tümörlerinde Re-irradiasyon’, ‘Baş-Boyun Tümörlerinde Re-irradiasyon’, Meme Kanserinde Re-irradiasyon’ ve ‘Jinekolojik Tümörlerde Re-irradiasyon’ gibi konu başlıklarının ele alınacağı kaydedildi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile