Ilk olarak Safranbolu’da yetistirilmeye baslayan ve Türkiye’nin ikinci üretim merkezi haline gelen Hatay’da üretilen safran hem ilaç hem de kaliteli kozmetik sanayisinde kullaniliyor. Dogada bulunmayan ve sadece kültürel olarak yetistiriciligi yapilan safran hayvan gübresi ile beslenirken organik yetistirme özelligine bir sahip bitki. Etken maddesi safranal, crocin ve crocetin olan safranin, safranal orani olarak Hatay safrani oldukça yüksek bir orana sahip. Hatay’in Yayladagi ilçesinde safran üretimi yapan Münevver Ezelsoy safranin ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanilmasinin yani sira çiçeginin de reçel olarak yapildigini söyledi.
Safran üreticisi Münevver Ezelsoy adaptasyon saglayip saglamayacagini gözlemlemek için ilk önce küçük ölçekte basladiklarini söyledi.
Ezelsoy, “Safran üretmeye 5 yil önce basladim. Baslamadan önce iyice arastirdim, safran nedir neden ekmem gerekiyor diye. Maddi açidan getirisi çok iyi bir ürün oldugundan ve çok degerli bir bitki oldugunu ögrendim. Her sektörden kullanildigini tespit etmek sonra adim attik. Adaptasyon saglayip saglamayacagini gözlemlemek için küçük ölçekte basladik 100 kilogram ile. 2. yilda 250 kilograma çiktik, toplam 2 buçuk dönüm ektik. 2 buçuk dönümden 850 kilogram safran sogani elde ettik. 1 dönümden 750 gram 1 kilogram arasi kirmizi safran elde edebiliyoruz. Yine baharata kullandigimiz sari safran var, ikisi ayni çiçekten, çiçegi de reçel olarak kullanabiliyoruz. Biz topragi hazirladiktan sonra hayvan gübresi kullaniyoruz. Gübreyi kullandigimiz da hayvanlarini meraya götüren insanlardan satin aliyoruz. Bizim köyde su sikintisi var ve safran bitkisi su istemeyen bir bitki. Eylül ayinda yagmur yagarsa hiç su vermemiz gerekmiyor. Bir kere ekiyoruz, 3 yil tarla da kaliyor. Ama yabani otlarla mücadele ediyoruz” dedi.
Amerika, Hollanda, Çin ve Japonya’ya da gönderdiklerini belirten Ezelsoy “Safran, hem ilaç hem de kaliteli kozmetik sanayisinde ve sari kismi da baharat olarak kullanilan bir bitki. Basta Amerika’ya gönderiyoruz, Hollanda, Çin ve Japonya’ya da gönderiyoruz. Biz bu dört baglantiyi saglamlastirabilirsek daha iyi olacak, aslinda çokta acele etmiyoruz” dedi.
Ezelsoy kilosunu 80-90 bin lira arasinda sattiklarini belirterek “safran çok degerli bir ürün 8 dolardan 25 bin dolara kadar pazari var. Biz kilosunu 80-90 bin lira arasina veriyoruz. Pazarimizi netlestirdigimiz zaman üretmemiz için bir sebebi yok. Satisimizin yüzde 45’i ortalama bizim maliyetimiz oluyor” dedi.
(Gökhan Aklan - Adem Karagöz /IHA)
1 Dönümden 1 Kilo Çikiyor, Kilosunu 90 Bin Liraya Satiyor
Hatay’da Osmanlilar zamaninda önemli bir kültür bitkisi olan safran yetistiriliyor. Üretici Münevver Ezelsoy, 1 dönümden en fazla bir kilogram arasi kirmizi safran elde edebildiklerini ve bunu da basta Amerika olmak üzere Hollanda, Japonya gibi ülkelere kilosu 90 bin liradan gönderdiklerini söyledi. Günes isigindan uzakta karanlik ortam da folyolara sarilarak saklanan safranlar, kavanozlar içerisinde bulunuyor.