Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin diğer alanlarla birlikte eğitimde de 13 yıl öncesiyle karşılaştırılamayacak bir yerde olduğunu belirterek, 'Bu millete yakışmayan o eski Türkiye manzaralarına büyük ölçüde son verdik.' dedi.
Erdoğan, Geleceğin Eğitimi Derneği tarafından düzenlenen 1. Global Eğitim Zirvesi'ndeki konuşmasında, Türkiye'nin tarihin hiçbir döneminde dışarıdan sömürge haline getirilmediğini, müstemleke durumuna düşmediğini, ancak her dönemde ülkede Batı'ya karşı duyulan aşağılık kompleksi nedeniyle orada olanı sorgusuz sualsiz almaya teşne bir kesim bulunduğunu dile getirerek, 'sömürge kafalı', 'jakoben', 'kolaycı ve kopyacı', 'eser veremeyen', 'milletine tepeden bakan' bu kesimin uzun süre devlet ve toplum hayatının kontrolünü elinde tuttuğunu söyledi.
Toplumun can damarını kesmeyi amaçlayan söz konusu yaklaşımı Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Bir tür kültürel inkar' şeklinde tanımladığını aktaran Erdoğan, 'Ben de 'Bu hem inkar hem de intihardır' diyorum. Çünkü bunlar için milletimizin değerlerinin, kültürünün, birikiminin hiçbir kıymeti yoktur. Bu anlayışa göre terakkinin tek yolu tamamen Batı'ya benzemek, orada ne bulursak alıp hiçbir elekten geçirmeden tatbik etmektir. Akif ne diyor? 'Alınız ilmini garbın, alınız sanatını, veriniz hem de mesainize son süratinizi' diyor. 'Onların olumsuzluklarını alın' demiyor, 'İlmini, sanatını alın' diyor. 'Mesainize de son süratini verin' diyor.' şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 13 yılda eğitim sisteminin 'tek tipçi', 'kompeksli' zihniyetin tahakkümünden kurtarmak için çaba harcadıklarını ifade ederek, gerek altyapı gerek içerik konusunda hayata geçirilen politikaların belli kesimler tarafından sürekli engellenmek istendiğini ifade etti.
Göreve geldiklerinde milli bütçenin birinci sırasında savunmanın geldiğine değinen Erdoğan, kendilerinin birinci sıraya eğitimi, öğretmeni çıkardıklarını anlattı.
Erdoğan, Fatih Projesi'nden seçmeli derslere, imam hatiplerin orta kısımlarının açılmasından 4+4+4 sistemine kadar atılan her adımın 'anlamsız' bir inanç ve 'direnç'le karşılaştığını belirterek, 'Bu direnç kesinlikle milletimizden değil, Haluk modelinde nesil yetiştirmeyi maharet sayan, başka da fikirleri, projeleri olmayan işte o dayatmacı azınlıktan geldi. Allah'a hamdolsun tüm engelleme girişimlerine rağmen yılmadık ve çok önemli başarılara imza attık.' ifadelerini kullandı.
- 'Mesleki ve teknik eğitimin payını yüzde 36'dan yüzde 58'e çıkardık'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de 2002'de 544 bin öğretmen bulunurken, geçen 13 yılda 542 bin yeni öğretmen atandığını, emekliler çıkarıldığında, 923 bin 133 öğretmene ulaşıldığını kaydederek, Fatih Projesi kapsamında okulların 432 bin etkileşimli tahta ve 50 bin çok fonksiyonlu network yazıcı ile donatıldığını, öğrencilere ve öğretmenlere 1 milyon 438 bin tablet bilgisayar dağıtıldığını söyledi.
Dün Yozgat Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin resmi açılışını yaptığını hatırlatan Erdoğan, etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarla ders görmenin öğrencilere farklı bir özgüven verdiğini belirtti.
Erdoğan, sınıf mevcudunun 30 kişiden fazla olmaması hedeflerine işaret ederek, dün sınıfları dolaştığını ve 18-20 kişilik sınıflar olduğunu anlattı.
Kendisinin 75 kişilik sınıflarda okuduğuna değinen Erdoğan, o dönemde 100-125 mevcutlu sınıflar bulunduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Projesi ile artık bütün sınıfların aynı zamanda bilişim teknolojileri sınıfına dönüştüğünü vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Ülkemizin 81 ilinde 13 yılda 250 bin derslik inşa ederek, toplam derslik sayımızı 581 binin üzerine çıkardık. 6 alanda 21 seçmeli dersle bu konuda geniş bir yelpaze oluşturduk. Türkiye'de ilk defa sosyal bilimler ve spor liselerini kurduk. Okul öncesi eğitimi süratle yaygınlaştırıyoruz. 2001-2002 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitimde 289 bin olan öğrenci sayısı, 2014-2015 eğitim öğretim yılında 1 milyon 157 bine ulaştı. Başarı burada. Eğitim-öğretim desteği ile hiçbir evladımızın maddi imkansızlık sebebiyle okuldan mahrum kalmamasını temin ediyoruz. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında da 230 bin öğrenciyi kapsayacak şekilde eğitim ve öğretim kademesine göre yıllık 2 bin 680 lira ile 3 bin 750 lira arasında değişen rakamlarda destek veriyoruz. Orta öğretimde mesleki ve teknik eğitimin payını yüzde 36'dan yüzde 58'e çıkardık. Hiç şüphesiz Türkiye, diğer alanlarla birlikte eğitimde de 13 yıl öncesiyle karşılaştırılamayacak bir yerde. Bu millete yakışmayan o eski Türkiye manzaralarına büyük ölçüde son verdik.'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok okula modern kapalı spor salonlarının inşa edildiğini, öğrencilerin kitaplarının ücretsiz verildiğini dile getirdi.
(Sürecek)
1. Global Eğitim Zirvesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) 'Hiç şüphesiz Türkiye, diğer alanlarla birlikte eğitimde de 13 yıl öncesiyle karşılaştırılamayacak bir yerde. Bu millete yakışmayan o eski Türkiye manzaralarına büyük ölçüde son verdik' 'Ülkemizin 81 ilinde 13 yılda 250 bin yeni derslik inşa ederek, toplam derslik sayımızı 581 binin üzerine çıkardık. 6 alanda 21 seçmeli dersle bu konuda geniş bir yelpaze oluşturduk. Türkiye'de ilk defa sosyal bilimler ve spor liselerini kurduk. Okul öncesi eğitimi süratle yaygınlaştırıyoruz. 20012002 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitimde 289 bin olan öğrenci sayısı, 20142015 eğitim öğretim yılında 1 milyon 157 bine ulaştı'