İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği tarafından, Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) hakkında bilgi vermek ve uluslararası çalışmaları sunmak amacıyla düzenlenen 1. İstanbul ACT Günleri başladı.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Güney Yerleşkesi'nde gerçekleşen kongrenin açılışında konuşan 1. İstanbul ACT Günleri Komitesi Başkanı Uzm. Dr. Fatih Yavuz, etkinliğin sloganının 'Acıdan Değişime Yolculuk' olduğunu hatırlattı.
Türkçe'de Kabul ve Kararlılık Terapisi olarak adlandırılan ACT'in bilişsel davranışsallar ekolünün Türkiye'de organizasyonunu yapan bir grup olduklarını belirten Yavuz, yaklaşık 4-5 yıldır Türkiye'de yapılan çalışmalar sonunda, bu yıl ulusal bir kongre düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.
Yavuz, 'ACT yaklaşım olarak, insanın psikolojik acılarının, hayatta tecrübe ettiği olumsuz duyguların ve düşüncelerin, anıların onun aslında düşmanı olmadığını, onların kendi hayatı için önem verdiği değerlerine, kıymet verdiği şeylere yönelik mesaj olduğu yaklaşımına sahip bir terapi ekolüdür. Dolayısıyla aslında şu ana kadar genel psikiyatri ve psikoloji yaklaşımların biraz daha tersinden ve farklı bir açıdan meseleye bakan bir yaklaşıma sahibiz.' diye konuştu.
Üç gün sürecek kongrede eğitimler yapılacağını, bağımlılıktan şizofreni ve benzeri problemlere kadar birçok alanda çalışmalar yürütüleceğini aktaran Yavuz, yurt içinden ve dışından 20 konuşmacının yer alacağını açıkladı.
Fatih Yavuz, şunları kaydetti:
'ACT dünyada 30 yıldan fazla süredir kullanılan bir terapi yöntemi. Hemen hemen psikiyatri ve psikolojideki bütün problemlerde işe yarayan ve bunun bilimsel olarak etkili olduğu bir yaklaşım. Türkçe de ACT'yle ilgili 6 kitap var. Yeni kitapları da hazırlıyoruz. ACT'in, dünyada en fazla kanıtının olduğu alan, kanserle ve bedenselle ilgili kronik ağrı. Bu alanda çok fazla bilimsel birikimi var. Onun dışında kaygı problemleri, depresyon, sigara, alkol,madde bağımlılığı, şizofreni gibi birçok klinik durumun yanı sıra iş yaşamında karşılaşılan zorluklar, dezavantajlı gruplara yönelik ön yargı ve damgalama gibi klinik dışı durumlarda da ACT'in etkili olduğu görülüyor.'
Etkinliği iki yılda bir düzenlemeyi planladıklarını dile getiren Yavuz, psikoloji ve psikiyatride insanın psikolojik acısına, daha farklı bir şekilde bakabilecek bir geleneği, yaklaşımı Türkiye'de yerleştirebilmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Açılışın ardından başlayan oturumlarda Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Hakan Tükçapar, 'Psikoterapide Davranış ve Bilişin Serüveni' adlı sunum gerçekleştirdi.
Kongrede, Kaliforniya Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Robyn Walser da, travma sonrası stres bozukluğu ve travma ile ilgili sorunların tedavisinde kabul ve kararlılık terapisi konusunu değerlendirdi. İrlanda Dublin Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Louise McHugh da ACT dahil olmak üzere davranışsal ve bilişsel psikoterapi süreçlerinin araştırılmasıyla ilgili bilgi verdi.
Etkinlik yarın sona erecek.
- ACT
ACT, insan zihninin nasıl çalıştığına dair yapılan bilimsel araştırmalara dayanan yeni, güçlü bir psikoterapidir. Temel olarak 2 odağı bulunuyor. Anlam dolu bir hayata ulaşmakta insana yardımcı olmak ve acı veren düşünce, duyguların bu yolda insana engel olmadığını, bilakis insan varoluşunun anlamlı bir parçası olduğunu vurguluyor. Bu yaklaşımla ACT, insanın ızdırabının dindirilmesini amaçlayan yeni bakış açısını öneriyor. ACT terapistleri, yaşamda tecrübe edilen acının, yürümek istenilen yolda insana rehberlik edebileceğine inanıyor.
1. İstanbul ACT Günleri Başladı
Etkinlik komitesi başkanı Uzm. Dr. Yavuz: 'ACT'in, dünyada en fazla kanıtının olduğu alan, kanserle ve bedenselle ilgili kronik ağrı. Bu alanda çok fazla bilimsel birikimi var' 'Onun dışında kaygı problemleri, depresyon, sigara, alkol,madde bağımlılığı, şizofreni gibi birçok klinik durumun yanı sıra iş yaşamında karşılaşılan zorluklar, dezavantajlı gruplara yönelik ön yargı ve damgalama gibi klinik dışı durumlarda da ACT'in etkili olduğu görülüyor'