1. Kamu Teknoloji Günleri

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Murat Yazıcı, bilişim sektörünün 2023 hedeflerine ulaşılmada lokomotif sektör olacağını söyledi.


Kamu Teknoloji Günleri’nin ilki Rixos Otel’de gerçekleştirildi.

Teknoloji Günleri’ne Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, SGK Başkan Yardımcısı Murat Yazıcı ve diğer yetkililer katıldı.

Kalkınma Bakanı Yardımcısı Ceylan, bilgi toplumu olabilen ülkelerin 21. yüzyılda etkinliklerini arttıracaklarını belirterek, kamunun bilgi teknolojisine ayak uydurduğunu ifade etti.

Ceylan, Türkiye’de son on, on beş yılda e-devlet konusunda önemli başarılar elde edildiğini söyleyerek, eğitim, sağlık, nüfus, gümrük gibi alanlarda büyük ve kapsamlı projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti.

Ceylan, “Kamu Bilişim Projeleri için merkezi yönetim kuruluşlarına 2014 yılında yaklaşık 3,7 milyar TL ödenek tahsis edilmiş bulunmaktadır. Son on yılda bilişim projelerine tahsis edilen rakam, 2014 fiyatlarıyla yaklaşık 20 milyon TL kaynağın tahsis edildiği görülmektedir. 10. Kalkınma Planı’nda etkin, katılımcı, şeffaf, hesap verebilir bir kamu yönetimi oluşturmak üzere kamu hizmetlerinin kullanıcı odaklı bütünleşik ve güvenilir şekilde sunulacağı bir e-devlet yapısının oluşturulmasının temel amaç olduğu ifade edilmiştir” dedi

SGK Başkan Yardımcısı Yazıcı ise, dünya bilişim sektörünün 3,7 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyleyerek, pazarın yüzde 38’lik bir pay aldığını, Türkiye’nin ise sadece binde 8’lik pay aldığını belirtti.

Türkiye'de bilgi ve iletişim sektörünün büyüme için lokomotif sektörlerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları dedi:
"Sektörün 2013 yılında yüzde 11,3 büyüme göstererek, 61,6 milyar liraya ulaşmasıdır. 2014 yılında da yüzde 11-15 arasında büyüme göstermesi beklenmektedir. Türkiye’nin 2023 vizyonunda dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girme hedefi olduğu düşünüldüğünde ve bunun içinde ortalama yüzde 8,5 büyüme hedefinin tutturulması gerektiğinde aslında diğer sektörlerde bu hedefin gerçekleştirilmesinin çok mümkün olmadığını ama bilişim sektöründe bu marjın iyi değerlendirildiğinde bu hedefe ulaşılması noktasında lokomotif olacağını düşünüyorum.”
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler'in araştırmasına göre e-devlet uygulamasında 80. sırada olduğunu kaydeden Yazıcı, “2002 yılında bilgi teknoloji alanına 2002’de 650 milyon lira ayrılırken, bugün itibariyle yaklaşık altıya katlanarak 3,6 milyar liraya çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun faaliyetlerini anlatan Yazıcı, Medula, biyometrik kimlik doğrulama, e-imza kullanımı hakkında da bilgi verdi. Hastane ve eczanelere ödemelerin Medula sistemi üzerinden yapıldığını belirten Yazıcı, Medula sisteminin 3 bin 89 kullanıcısının olduğunu ve 1 milyon 800 bin provizyonun alındığını kaydetti.

Yazıcı, e-reçete uygulamasının yüzde 85 oranında kullanıldığını söyleyerek, depolama, kağıt israfının minimuma indirildiğini aktardı. Biyometrik kimlik doğrulama sisteminin özel hastanelerde uygulandığını kaydeden Yazıcı, yıl sonuna doğru devlet hastanelerinde de uygulanabileceğini belirtti

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile