2008 yılından beri Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1. Lig isim sponsoru olan ve 18 takımdan 14'ü ile ayrı ayrı forma sponsorlukları yapan Bank Asya Genel Müdürü Cemil Özdemir, futbola verdikleri destek sayesinde marka bilinirliklerinin arttığını söyledi.
Başka banka müşterilerinin bile Bank Asya 1.Lig'ini sempati ile izlediğini belirten Özdemir, 'Bizim şubemizin olmadığı illerde dahi Bank Asya adı biliniyor. Biz gitmeden ismimiz gitmiş oluyor. Tabii hepsi Anadolu takımları. Müşterinin ayağına gittiğiniz zaman en azından bu banka nereden çıktı demiyor. Daha sıcak bir ilişki kuruluyor. İnsanların biraz da duygusal anlamda desteklediği takımlara siz de destek olarak onların duygusunu paylaşıyorsunuz' diyor.
Futbola verdikleri desteğe rağmen maçların pek sıkı takipçisi olmadığını da samimi bir şekilde dile getiren Özdemir, Bank Asya'nın kamuoyunda Fethullah Gülen'in bankası olarak algılanmasına ilişkin ise 'Halka açık bir bankayız. Halka açık bir bankanın gizli tarafı olamaz zaten. Bütün kayıtlar, pay defterleri, genel kurul tutanakları halka açık. Yüzlerce kişi imzalıyor. Bütün ortakları siz de görebilirsiniz. Kimin payı varsa oyunu kullanıyor vekalet veriyor. Yok böyle bir şey' yanıtını verdi. Bank Asya Genel Müdürü Cemil Özdemir ile bankanın büyüme stratejisi, futbola verdikleri desteği ve sektörün gündemindeki konuları konuştuk.
HER YIL 25 YENİ ŞUBE AÇILACAK
- 2010 yılı Bank Asya açısından nasıl geçiyor?
2010 yılında yüzde 20 oranında büyümeyi hedeflemiştik. Kredilerde bunun üzerindeki büyümeyi hesapladık. İlk 6 aylık sonuçlar itibarıyla bu seviyelerde büyümemiz var. Tahmin ediyorum hesapladığımız ölçüde gerçekleşecek. Özellikle bireysel alanda iyi seviyelerdeyiz. 1.7 milyona yakın kredi kartımız var. Daha çok bunu geliştirmeye çalışacağız. Büyümeyi daha çok orta ve küçük firmalarla yapmayı düşünüyoruz. Bu yıl 20-25 şube açmayı planlamıştık. İlk etapta 15 tanesini açacağız. Her yıl 20-25 şube açacağız.
AFRİKA TAMAM, SIRA HİNDİSTAN'DA
- Afrika'daki iştirakiniz Tamweel Holding ile başlayan yurtdışı büyüme stratejinizde gündeminizde hangi ülkeler var?
Orada o şirketin altında üç tane banka var. Merkezi Senegal'de. Senegal'de bir banka var. Moritanya'da lisans var faaliyete başlamadı. Nijer'de ve Gine'de var. Bank Asya olarak ise Hindistan'da temsilcilik açmak istiyoruz. Gerekli izinler alındı. Şimdi Hindistan'daki otoriteden izin bekliyoruz. Ayrıca Ortadoğu'da fırsatlar var mı, onu araştırıyoruz. Irak, Suriye olabilir.
- Afrika'da katılım bankacılığı açısından nasıl bir potansiyel var?
Birincisi lisans bedeli ödemiyorsunuz. Türkiye'de bir banka kurmaya kalksanız sermaye miktarları çok yüksek. Uzun vadeli düşündüğünüz zaman en büyük ticaret hacmi Avrupa'da ama zaman içerisinde nisbi olarak azalacak. Türkiye'nin ticareti Afrika, Ortadoğu, Çin, Uzakdoğu ve Türk Cumhuriyetlerine kayacak. Afrika boş bir pazar, insan kaynağı çok ucuz. Mutlaka fırsatlar olacak.
Faiz düştü, kredi getirileri azaldı
-Faizlerdeki düşüş katılım bankaları bilançolarına nasıl yansıdı?
Marjların daralması kredi getirisini azalttı. Biz mevduatı toplarken herhangi bir taahhütte bulunmadığımız için sadece aldığımız paranın kullandırımının paylaşım oranını pazarlık ediyoruz. Diyoruz ki, biz kazandığımızın yüzde 80'ini mevduat sahibine ödüyoruz, yüzde 20'si bankaya kalıyor. 100 liralık kredide yüzde 10 kazandığınızı düşünseniz 8 lirasını mevduat sahibine, 2 lirası bankaya kalıyor. Aynı geliri sürdürebilmeniz için piyasanın dışında bir fiyatlama yapamazsınız. Tek şey büyümek. O anlamda kar marjlarının düşmesi bankacılıkta katılım bankaları da dahil karı sorgulayıcı bir döneme getirdi.
6 aylık net kar 123 milyon TL
BANK Asya'nın 2010 yılı ilk 6 ayındaki net karı 123 milyon TL oldu. İlk yarıyıl sonuçlarına göre, Bank Asya'nın özkaynakları yüzde 5,4 artışla 1 milyar 800 milyon TL'ye, aktif toplamı yüzde 11,3 artışla 12 milyar 916 milyon TL'ye, cari ve katılma hesapları yoluyla topladığı fonlar da yüzde 7,5 artışla 9 milyar 825 milyon TL'ye yükseldi. Nakdi krediler toplamı 9 milyar 722 milyon TL, gayrinakdi krediler toplamı ise 8 milyar 853 milyon TL olarak gerçekleşti.
FUTBOLLA ÇOK ARAM YOK
- Bank Asya 1. Lig sponsorluğunun size ne yararı oldu?
Sponsorluğumuz 2.5 yıldır sürüyor. 2.5 yılda gördük ki, Bank Asya'ya bilinirlik anlamında çok büyük katkıları var. Şubemizin olmadığı illerde dahi Bank Asya adı biliniyor. Biz gitmeden ismimiz gitmiş oluyor. Tabii hepsi Anadolu takımları. Müşterinin ayağına gittiğiniz zaman en azından bu banka nereden çıktı demiyor. Daha sıcak bir ilişki kuruluyor. İnsanların biraz da duygusal anlamda desteklediği futbol takımlarına siz de destek olarak onların duygusunu paylaşıyorsunuz.
- Siz de gidiyor musunuz maçlara?
Bundan sonra gideceğim. Aslında bakarsanız benim futbolla çok fazla aram yok diyebilirim. Takım filan tutmuyorum. Geçen sene Sivaspor'u tutuyordum. Çünkü Sivaslıyım! Banka yönetiminde futbol takımı tutmayan kimse olmaz. Geçen sene Sivasspor 4. sıraya kadar çıkmıştı.
Fethullah Gülen'in hissesi yok, halka açığız
- Bank Asya'nın farklı bir sermaye yapısı var. Yüzde 52'si halka açık. Geri kalanı da çok ortaklı...
A ve B grubu hisseleri var. A grubu sermayenin yüzde 40'ını oluşturuyor. B grubu da yüzde 60'ını. B grubu hisseleri halka açık. Onların da yüzde 52'si borsada kote. A grubu kurucu ortaklar. 250 civarında kurucu ortağımız var. Onlar sadece yönetim kurulu üyelerini genel kurula öneriyor. Yönetimi bütün ortaklar belirliyor. Sermayesi yüzde 10'un üzerinde olan ortak yok.
- Kurucu ortaklar arasında Fethullah Gülen'in de hissesi var mı?
Halka açık bir bankanın gizli tarafı olamaz. Bütün kayıtlar, pay defterleri, genel kurul tutanakları halka açık. Yüzlerce kişi imzalıyor. Bütün ortakları siz de görebilirsiniz. Kimin payı varsa oyunu kullanıyor vekalet veriyor. Yok böyle bir şey...
Yabancı darbeyi değil faizi soruyor
- Referandum ve seçim süreci yabancı yatırımcıları endişelendiriyor mu?
Kaygılar var ama bence olumsuz etkilemez. Eskiden seçim olur mu, darbe olur mu diye çok soru gelirdi. Şimdi artık kimse sormuyor. Merak da etmiyor. Yüzde 52'si halka açık bir bankanın yüzde 77'si yabancı portföyün elinde. En büyük ortaklarımız aslında onlar. Faizler ne olur, enflasyon düşer mi, siz ne yaparsınız diye soruyorlar. Siyasi gündemle ilgilenmiyorlar. Borsa yatırımcısı uzun vadeli bakıyor.
İş stresini yüzerek ve yürüyerek atıyor
- Boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz?
Boş zaman yaratmaya çalışacağız. Çok yoğun çalıştığımız zaman sıkıntı oluyor. Son zamanlarda yüzmeye başladım. En iyi o şekilde iş stresinden uzaklaşıyorum. Su insanın üzerindeki negatif enerjiyi alıyor. Yürüyüş özellikle dışarıda Zekeriyaköy'de oturuyorum. Oradan Belgrad ormanları yakın. Vakit buldukça kaçıp yürüyüş yapıyorum. Yanıma bir oyuncu bulursam tenis oynuyorum.
Futbol sevgisi Bank Asya'yı '1.Lig'e' taşıdı
Bank Asya Futbol sayesinde tanınır oldu