Ankara Garı'nda toplanan grupların polis kontrol noktalarından geçerek alana girmesinin ardından kutlamalar, 1 Mayıs marşının okunmasıyla başladı.
KESK Dönem Sözcüsü Dengiz Sönmez, yaptığı konuşmada, muhalif sendikacıların ve gazetecilerin gözaltına alındığını, kamu çalışanlarına antidemokratik çalışma şartları dayatıldığını söyledi.
Halkların bir arada yaşama isteğinin çözüm sürecinin temeli olduğunu belirten Sönmez, "Gerçek barış ve demokrasinin inşaasında en büyük görev emekçilere düşüyor" dedi.
Akan kanın durması için barışı desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Sönmez, gerçek barışın ülke topraklarında hayat bulmasını istediklerini dile getirdi.
Türk-İş adına konuşan Tez Koop-İş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Barın, güvencesiz çalışmaya mahkum edilen emekçilerin tersane, maden ve inşaatlarda iş kazası adı altında katledildiğini öne sürdü. Mevsimlik işçilerin insan onuruna yakışmayan ortamlarda karın tokluğuna sömürüldüğünü belirten Barın, sömürü düzenine, iş cinayetlerine, yoksulluğa karşı özgür ve eşit bir Türkiye kurmak için mücadele verdiklerini söyledi.
Çalışanların örgütsüzlüğe mahkum edildiğini ifade eden Barın, işçilerin sendikalı olduğu için işten atıldığını, esnek çalışmanın yaygınlaştırılmak istendiğini dile getirdi. Barın, "Kavgamız emek ve özgürlük için. Çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi için ayaktayız" diye konuştu.
-"Niyetleri Taksim Meydanı'nı yok etmek"-
DİSK Ankara Temsilcisi Çetin Çalışkan da 1 Mayıs alanı Taksim'in işçilerin elinden alınmak istendiğini ileri sürerek, şöyle konuştu:
"AKP, Taksim projesinin başından beri Taksim'de kitlesel gösterilerin olmayacağını ifade ediyordu. Niyetleri Taksim Meydanı'nı yok etmek. Şu çok açık. Taksim Meydanı inşaat alanı olduğu için emekçilere kapatılmıyor. AKP'nin zihniyetinde emekçilere yer olmadığı için yasaklanıyor. Taksim Meydanı yayalaştırma adı altında insansızlaştırılmaya çalışılıyor. Yaşananlar, AKP'nin ileri demokrasi yalanının açık göstergesidir. Alanın bir bölümünün inşaat alanı olması, provokasyona neden olmaz. Gerekli güvenlik önlemleri alınabilirdi."
Türk Tabipleri Birliği adına konuşan Özden Şenay ise dünyanın her yanında işçilerin 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladığını sadece İstanbul'da devletin kendi vatandaşına kutlama izni vermediğini söyledi.
Biber gazının zararlı olduğunu, ölümlere yol açabileceğini daha önce defalarca söylediklerini belirten Şenay, "Devletin kendi vatandaşına bunu reva görmesini kınıyorum" dedi.
Sağlıkta dönüşüm politikasını da eleştiren Şenay, Türkiye'de artık sağlığın yurttaşlık hakkı olmaktan çıktığını ve paralı hale geldiğini savundu. Şenay, "Devlet hastalar üzerinden para kazanıyor, bütçe yapıyor. Devlet, babasının cebinden bebeğinin süt parasını alıyor. Artık paran kadar sağlık hizmeti alıyorsun, paran yoksa öleceksin" diye konuştu.
Özden Şenay, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti de protesto etti.
-Mitingden notlar-
Kutlamalar öncesinde geniş güvenlik önlemi alan polis, Sıhhiye Meydanı'nı araç trafiğine kapattı. Yaklaşık 3 bin 500 polisin görev aldığı kutlamalar öncesi, eğitimli köpekler eşliğinde alanda patlayıcı araması yapıldı. Bir polis helikopteri de kutlama alanında denetim yaptı.
Sıhhiye'deki Ankara Adliyesi önündeki güvenlik noktasına gelen gruplar, Taksim'deki olayları protesto etmek için bir süre oturma eylemi yaptı ve "Her yer direniş, her yer Taksim" sloganı attı.
Petrol-İş Sendikası üyeleri, "TPAO halkındır, özelleştirilemez" pankartı ile alana geldi. DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyeleri, "Taşeron köleliktir, emek sömürüsüne hayır" pankartı arkasında yürüdü. Eğitim-Sen üyeleri ise KCK soruşturması kapsamında tutuklanan sendika üyelerinin fotoğraflarını taşıdı.
Türk Harb-İş üyeleri, alana büyük bir Türk bayrağı ile geldi. Yol-İş, taşeron işçiliğe karşı dövizlerle alanda yer alırken, OSTİM işçilerinin ellerindeki "Sömürüye, iş cinayetlerine, çocuk işçiliğine ve düşük ücrete son" yazılı pankartlar dikkati çekti.
Ankara Tabip Odası üyeleri, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete tepki gösterdi. Kadın derneği üyeleri ise kadına yönelik şiddeti protesto etti. Çağdaş Hukukçular Derneği de tutuklu avukatların serbest bırakılmasını istedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, "eşit yurttaşlık" ve "inanç özgürlüğü" talebiyle kutlamanın yapılacağı alana geldi. Atık kağıt işçileri de kağıt topladıkları el arabalarıyla "Yaşamak direnmektir" yazılı pankart eşliğinde alana yürüdü.
Kendilerini Antikapitalist Müslümanlar olarak adlandıran bir grup, "Allah, ekmek, özgürlük" ve "Mülk Allah'ındır" yazılı pankartlar taşıdı. BDP'li bir grup da terör örgütü elebaşı lehine slogan attı.
Türkçe, Kürtçe ve Ermenice şarkıların söylendiği kutlamalarda, Niyazi Koyuncu da konser verdi.
Muhabir: Fatma Can-Serdar Açıl-Zafer Fatih Beyaz
Yayıncı: Ebubekir Gülüm
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen kutlamalar, Türk-İş, DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği , Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin öncülüğünde bazı siyasi parti, meslek ve demokratik kitle örgütü üyelerinin katılımıyla yapıldı.