1 Mayis'ta Polise Mukavemet Gösteren 30 Sanik Hakim Karsisina Çikti Açiklamasi Tutuklu Saniklar Tahliye Edildi

Istanbul’da 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü’nde taskinlik çikararak polise mukavemet gösterilmesine iliskin 25’i tutuklu 30 sanigin yargilanmasina baslandi. Ara kararini açiklayan mahkeme, tutuklu bulunan tüm saniklarin tahliyesine, tutuksuz saniklarin ise yurt disi çikis yasagi tedbirini devamina hükmederek durusmayi erteledi. Ayrica heyet, izleyicilerden bazi kisilerin durusmaya ara verildigi sirada salonda fotograf çektigi ve sosyal medya platformunda paylastiginin belirlendigini belirterek, fotografi çeken kisilerin tespit edilerek haklarinda suç duyurusunda bulunulmasina hükmetti.

Istanbul’da 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü’nde kisitlama tedbirlerine ragmen taskinlik çikardiklari ve polislere tas, su damacanasi, tekme ve yumruklarla saldirmak suretiyle mukavemet gösterdikleri iddia edilen 25’i tutuklu 30 sanigin yargilanmasina baslandi. Istanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nce görülen durusmaya bir kisim tutuklu ve tutuksuz saniklar hazir bulunurken, çok sayida sanik avukati da katildi.

Durusmada savunma yapan tutuklu sanik Alev Palu, "Taksim’in gösteriler için yasaklandigindan haberim vardi. Yüzüme biber gazi sikildiginda refleks olarak elimdeki bayrak flamasini kendimi savunma amaciyla polise firlattim” derken, tutuklu sanik Ayse Beliz ise beraatini ve tahliyesini talep etti.

“Özgür Özel’in çagrisi üzerine Taksim’e gösteri yapmak amaciyla gitmek istedim”

Tutuksuz sanik Bekir Aslan da, kisitlamalardan haberdar oldugunu belirterek, “Özgür Özel’in çagrisi üzerine 1 Mayis’ta Taksim’e gösteri yapmak amaciyla gitmek istedim. Polise saldirmak gibi bir amacinda degil, kendimi koruma amaciyla hareket ettim. Eylemlerimi refleks olarak gerçeklestirdim. Suçlamalari kabul etmiyorum” ifadelerini kullandi.

Savunma yapan sanik avukatlari, müvekkillerinin üzerlerine atili suçlamalari kabul etmediklerini belirterek tahliyelerini ve beraatlarini talep etti.

Tutukluluk hallerinin devamini talep etti

Cumhuriyet Savcisi, tutuklu saniklarin tutukluluk hallerinin devamina, tutuksuz saniklarin ise adli kontrol tedbirlerinin devamini talep etti.

Tutuklu saniklarin tahliyesine hükmedildi

Alinan savunmalarin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme, tutuklu bulunan tüm saniklarin yurt disi çikis yasagi tedbiriyle tahliyesine hükmetti. Ayrica heyet, tutuksuz bulunan tüm saniklarin imza atma seklindeki adli kontrol tedbirinin kaldirilmasina, yurt disi çikis yasagi tedbirinin ise devamina hükmederek durusmayi 25 Aralik 2024 tarihine erteledi.

Fotograf çeken izleyici hakkinda suç duyurusu

Ayrica mahkeme, izleyicilerden bazi kisilerin durusmaya ara verildigi sirada salonda fotograf çektigi ve sosyal medya platformunda paylastiginin belirlendigini belirterek, fotografi çeken kisilerin tespit edilerek haklarinda suç duyurusunda bulunulmasina hükmetti.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede, Fatih Saraçhane Parki’nda çesitli konfederasyon, sendika, STK, marjinal grup ve olusumlar tarafindan sosyal medyadan Taksim Meydani’na ’kanunsuz yürüyüs’ gerçeklestirecekleri çagrilari bulundugu anlatildi. Hazirlanan iddianamede, Fatih Kaymakamligi’nca alinan yasaklama kararina istinaden Istanbul Il Emniyet Müdürlügü’nce belirtilen yer ve çevresinde olmak üzere kapama ve arama noktalari olusturularak gerekli tedbirlerin alindigi, buna ragmen söz konusu gruplarin ve bireysel katilimcilarin olay yerine geldiginin görüldügü aktarildi.

Su damacanasi, kaldirim tasi firlatarak polisleri yaraladiklari belirtildi

Yasaklama karari olmasina ragmen meydanda toplanan kalabaliga dagilmalari konusunda 3’ten fazla kez yüksek sesle uyari yapilarak dagilmalari amaciyla müdahale edildigi belirtilen iddianamede, süphelilerin Taksim Meydani’na çikmak amaciyla Saraçhane sur önü bölgesinde güvenlik güçlerince olusturulan hatta tas, flama sopasi, su damacanasi, tekme ve yumruk ile saldirmak suretiyle dagilmamakta israr ettikleri, süphelilerin fikir ve eylem birligi içerisinde hareket ettikleri, süphelilerin tas, kaldirim tasi gibi sert cisim atmak, flama sopasi, su damacanasi ile vurmak, tekmelemek, yumruk atmak, iteklemek suretiyle müsteki polis memurlarini yaraladiklari kaydedildi.

17’ser yila kadar hapis talebi

Hazirlanan iddianamede 30 süpheli hakkinda ‘görevi yaptirmamak için direnme’, ‘kanuna aykiri toplanti ve yürüyüslere silahsiz katilarak ihtara ragmen kendiliginden dagilmama’, ‘kasten yaralama’ ve ‘kamu malina zarar verme’ suçlarindan 3’er yil 9’ar aydan 17’ser yila kadar hapis cezasina çarptirilmalari talep edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile