Konferansta Türkçenin bilinen ilk sözlüğü Dîvânu Lûgati’t-Türk ve ünlü siyasetname Kutadgu Bilig üzerindeki araştırmalar ve Ötkür’ün şiirleri ve romanları üzerine çalışmalar sunulurken, etkinliğin ardından Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Abdurehim Heyit Uygurca ve Türkçe ezgilerden oluşan muhteşem bir konser verdi. Ünlü Uygur ozan, gerek anonim gerekse Uygur şairleri Abdurehim Ötkür ve Teyipcan Eliyof, Özbek şairi Firkati’den bestelediği pek çok şiiri seslendirdi. Türkiye’ye bir jest olarak sözleri Sabahattin Ali, bestesi Zülfü Livaneli’ye ait olan Leylim Ley ve Mehmet Özbek tarafından derlenen anonim Beyaz Gül Kırmızı Gül türküsünü söyleyerek gönüllere seslendi ve konsere renk kattı.
Konser için bir buçuk günlük yoldan Gazi Üniversitesi’ne gelen ünlü Ozan Heyit, bugüne kadar Türkiye’den gelen konser davetlerini kabul etmediğini söylerken bu daveti kıramadığını aktardı. Gazi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Hülya Kasapoğlu Çengel’in davetini kıramadığını söyleyen sanatçı konserden sonra çaldığı dutarını ‘Meni unutmangiz’ (Beni unutmayınız) diyerek Hülya Kasapoğlu Çengel’e hediye etti.
1 Saatlik Konser İçin 1,5 Günlük Yoldan Geldi
Gazi Üniversitesi Rektörlüğü Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen, Gazi Üniversitesi Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ve TİKA işbirliğiyle düzenlenen Abdurehim Ötkür’ün Ölümünün 20. Yılı ve Mirsultan Osmanov’un Doğumunun 85. Yılı Münasebetiyle Uluslararası Uygur Araştırmaları Konferansı’na Kazakistan, Çin, Almanya, İsveç ve Türkiye’den bilim adamları katıldı.