1.Su Surasi Çalisma Grubu Toplantilari Tamamlandi

1.Su Surasi Çalisma Grubu Toplantilari Tamamlandi

Tarim ve Orman Bakanligi’nin öncülügünde Cumhuriyet tarihinin ilk Su Surasi’nda çalisma grubu toplantilari tamamlandi. Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli, Su Surasi çalismalari hakkinda yaptigi açiklamada, “Suyun verimli kullanimindan havza yönetimine kadar tüm yönleri ile su konusunu masaya yatirdik” dedi.

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Su Surasi Çalisma gruplarinin toplantilari tamamladigini, bundan sonra raporlarin yazilmaya baslandigini kaydetti.

Bakan Dr. Pakdemirli, Su Surasi kapsaminda yapilan çalismalara iliskin su bilgileri verdi:

“Bakanligimiz ile birlikte, 66 üniversiteden 141 akademisyen, 38 ulusal sivil toplum kurulusundan katilimcilar, ilgili kamu kurum ve kuruluslari temsilcileri, büyüksehir belediyelerinden yetkililer, su ve kanalizasyon idarelerinden temsilciler, 32 özel sektör ile su kullanicilarini da kapsayan toplam 1.631 katilimci fikir ve önerilerini sunarak suyun geleceginin belirlenmesinde rol oynadi. Sura kapsaminda 11 ayri çalisma grubu olusturduk.

Bu gruplar su verimliligi, suyun havza ölçeginde yönetimi, su hukuku ve politikasi, su güvenligi ve atik su hizmetleri, su kaynaklarinin kalite ve miktar olarak korunmasi ve izlenmesi, iklim degisikliginin su kaynaklarina etkisi ve uyum, su kaynaklarinin yönetiminde karar destek sistemleri, su kaynaklarinin gelistirilmesi, tarimsal sulama, depolamali tesisler (yer alti ve yer üstü barajlari, göletler) ile su, orman ve meteoroloji basliklari olarak belirlenmisti.”

Bireysel farkindaliga agirlik verilecek

Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli, Su Surasi kapsaminda çesitli tedbirler önerildigini belirtti.

Bakan Pakdemirli, Su Surasi’nda gündeme gelen konular ayni zamanda Su Kanunu’nun çikarilmasina da referans olacagini belirterek sunlari söyledi:

“Çalisma grubu toplantilarinda, su iletimindeki kayip kaçaklarin azaltilmasi, atik sularin yeniden kullanilmasi, bireysel farkindaligin artirilmasiyla su tasarrufunun saglanmasi, borulu sebeke sulama sistemleriyle sulama verimliliginin yükseltilmesi, gida üretimi ve tarimsal hasilatta verimin artmasi, su ayak izinin belirlenmesi ve egitim çalismalarinin artirilmasi için önerileri aldik. Bu öneriler rapora dönüsecek ve Su Kanunu için önemli bir gerekçe olusturacak”

Havza yönetim planlarinda büyük asama kaydedildi

Su Surasi’nda, su ve dogal kaynaklarin korunmasi, gelistirilmesi ve sürdürülebilir kullanimi ile ilgili uzun vadeli kararlar ve yatirim programlari yapildigini kaydeden Bakan Pakdemirli, sunlari söyledi:

“Ekoloji, ekonomi ve sosyal fayda bakiminda toplumun ihtiyaç ve beklentilerini en üst düzeyde ve sürdürülebilir bir biçimde karsilanmasi amaciyla Nehir Havza Yönetim planlari hazirladik. Havzalarin su kalitesi ve miktari bakimindan mevcut durumu ile su yönetimindeki önemli ve öncelikli konular tespit edildi. Bu konularin havzada meydana getirdigi etkiler su kalitesi ve miktarina yönelik izleme çalismalari yürütülüyor. Izleme çalismalarinin sonuçlari degerlendirilerek havzanin su kalitesi ve miktari ile ilgili durum tespiti yapiliyor. Sonrasinda da yerüstü ve yeralti sularinin iyi duruma getirilmesi için alinmasi gereken tedbirler belirlenecek. Böylece Nehir Havza Yönetim Planlari nihai hale getirilerek, Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu’nda onaylanarak yürürlüge girmesini planliyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile