1. Ulusal Propolis Konferansi

1. Ulusal Propolis Konferansi

1. Ulusal Propolis Konferansi Prof. Dr. Funda Elmacioglu ve Bee’o Propolis Kurucu Ortagi ve Genel Müdürü Dr. Asli Elif Tanugur Samanci’nin moderatörlügünde gerçeklestirildi. Etkinlikte konusan Dr. Samanci, propolisin korona virüse karsi yüzde 98 koruma sagladiginin ispatlandigini belirterek, “Anadolu propolisinin Covid-19’a karsi antiviral gücüyle ilgili en güncel çalisma, saglik çalisanlarinda düzenli Anadolu propolisi kullaniminin yüzde 98 oraninda koruyucu etki gösterebilecegini ortaya koyuyor” dedi.

Etkinlige, diyetisyen, eczaci ve hekim olmak üzere farkli uzmanlik alanlarindan 200’ü askin uzman katildi.

Türkiye’de ilk defa gerçeklestirilen etkinlikte, propolisin dogru üretim teknikleri ve özütleme teknolojisinden, insan sagligi ve beslenmesi üzerine etkilerine kadar farkli konular tartisildi. 5 farkli uzman tarafindan gerçeklestirilen sunumlar ilgi ile takip edildi. Konferansta; Dr. Asli Elif Tanugur Samanci “Her Ari Ürünü Ayni Degildir. Ari Ürünlerinde Kalite Sorunlari”, Prof. Dr. Tanju Besler "Insan Beslenmesinde ve Sagliginda Propolis’in Yeri”, Prof. Dr. Zekayi Kutlubay “Dermatolojide Propolis”, Doç. Dr. Engin Celep ise "Eczacilikta Apiterapinin Yeri" baslikli sunumlarini paylasti. BEE’O Propolis Kurucu Ortagi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Taylan Samanci ve Doç. Dr. Yavuz Dizdar’in da katildigi etkinlikte, katilimcilar propolis hakkinda merak ettikleri birçok soruya yanit buldu.

“Dogru propolis üretimi sözlesmeli aricilik ile mümkün”

Dr. Asli Elif Tanugur Samanci konusmasinda ari ürünlerinde sahtecilige karsi kalite ve standardizasyonun öneminden ve sözlesmeli ariciligin öneminden bahsetti. Dr. Tanugur, “Girisim hikayem oglumun yasadigi bagisiklik problemini propolis ile çözmemle basladi.

Bu ürünlerin Türkiye’de üretilmedigini ve ithal edildigini gördügümde kendim üretmeye karar verdim. Bir Ar-Ge projesi olarak sonucu olarak basladigimiz bu girisimimiz ve üretim süreci, simdi devlet ve üniversite destekli ihracat yapan uluslararasi bir yapiya evrildi. Su an Türkiye’nin ilk ve tek yerli inovasyon ödüllü Anadolu propolisi üreticisiyiz, ayni zamanda sözlesmeli aricilik modeli ile polen, ari ekmegi, ham bal, ari sütü ve ari zehri de üretiyor ve bu degerli ari ürünlerini Ar-Ge merkezimizde 60 farkli formüle dönüstürüp 17 ülkede tüketicilerle bulusturuyoruz. Dünya’da ve ülkemizde bir ilk olan ve esim Ziraat Yüksek Mühendisi Taylan Samanci’nin liderliginde yürüyen “Sözlesmeli Aricilik Modeli” ile sürdürülebilir ve izlenebilir bir üretim süreci gerçeklestiriyoruz. Sözlesmeli aricilarimiza alim garantisi veriyor ve “Iyi Aricilik Uygulamalari” prensipleri ile elde edilen tüm ürünlerin kalitesinin de yüksek standartlarda olmasini sagliyoruz” dedi.



“Anadolu propolisi çok zengin”

Beslenme ve Diyetetik uzmani Prof.Dr. Tanju Besler konferansta gerçeklestirdigi sunumda Anadolu propolisinin çok zengin olduguna deginerek, “Propolisin kullanim alanlarini inceledigimizde; kanser, obezite, psikiyatrik hastaliklar, kardiyovasküler sorunlar, agiz ve dis sagligi gibi birçok hastaligin tedavisinde destekleyici olarak önemli faydalar sagladigini görüyoruz. Bilimsel çalismalar, bagisiklik sistemini güçlendirmede ve düzenlemede etkili bir ari ürünü oldugunu da ispatliyor. Bunun yaninda, yine literatüre baktigimizda, Propolisin Covid-19’a karsi antiviral etkisini gösteren birçok bilimsel çalisma mevcut. Bir çalisma, propolisin, Covid-19 asilarinin etkinligini arttirdigini ortaya koymaktadir. Özellikle Anadolu propolisinin, Anadolu cografyasindaki bitki zenginligi nedeniyle, çok zengin polifenoller içerdigini biliyoruz” diye konustu.



“Pandemide özellikle Anadolu propolisinin farki ve degeri çok daha net olarak ortaya çikti”

Eczaci Doç. Dr. Engin Celep “Insanlik tarihi kadar eski bir geçmisi olan ari ürünleri, günümüzde de halen birçok toplum tarafindan kullanilan sifali besinler. Özellikle Anadolu cografyamiz endemik bitkiler açisindan dünyanin en zengin bölgesi ve bu nedenle Anadolu ari ürünleri de çok daha yüksek kalitede. Ülkemizde ne yazik ki Çin kökenli içerigi ve mensei belli olmayan, propolis adiyla satilan ama propolise ait etken maddeleri tasimayan ürünler bulunmakta. Bir standardi olmadigi için denetimi ve kontrolü de yapilmiyor bu ürünlerin. Gerçek Anadolu propolisi kontrollü kosullarda üretilip, uzman gida mühendisleri kontrolünde, etanol, glikol veya gliserol içeren çözgenler ile özütlendiginde, literatürde bahsedilen faydalarin hepsini gösterebilir. Bu noktada tüketicilerin dikkatli olmasini öneriyorum” seklinde konustu.



“Anadolu propolisi, Manuka balina göre çok daha güçlü antibakteriyel etki gösteriyor”

Ari Ürünleri Uzmani Dr. Asli Elif Tanugur Samanci sunumunda, Dünya’da 22 ülkede propolis özütü olarak satilan, 157 farkli propolis örneginin etken maddelerini ve antioksidan özelliklerini inceledikleri çalismadan bahsetti. Dr.Tanugur “Piyasada çok fazla sahte propolis bulundugunu tespit ettik. Özellikle tek basina su veya yag ile özütlendigi iddiasi ile satilan ürünlerin tamaminda propolise ait etken maddelerin bulunmadigini ve bu konuda tüketicilerin yaniltildigini belirledik. Ürünlerin yüzde 98’i etiketinde beyan edilen miktarda propolis içermiyordu. Sonuç olarak acilen hem ülkemizde hem de Dünya’da propolis özütlerinin standardinin olusturulmasi ve gerekli denetimlerin piyasada düzenli olarak yapilmasi gerekiyor. Anadolu propolisi ile yaptigimiz bir çalismada, Anadolu propolisinin damla, sprey ve balli karisim formunda, Yeni Zelanda’nin bir bal çesidi olan Manuka balinin antimikrobiyal etkisinden çok daha güçlü antimikrobiyal etki gösterdigini belirledik. Manuka bali yüksek antibakteriyel etki gösteren bir ürün olarak bilinmesine ragmen, bu çalismalardan elde edilen verilere göre, Anadolu ari ürünleri çarpici biçimde Manuka balina göre en az 3 kat daha yüksek antibakteriyel etki gösteriyor” diye konustu.



“Anadolu propolisinin Covid-19’a karsi yüzde 98 oraninda koruyuculuk sagladigi ispatlandi”

Dr. Tanugur; bu çalismalarin yani sira Anadolu propolisinin faydalarini ortaya koyan birçok çalismayi detaylandirdi ve son yillarda Covid-19 üzerine yürütülen bilimsel yayinlari anlatti. Dr.Tanugur “Anadolu propolisinin Covid-19’a karsi antiviral gücüyle ilgili en güncel çalisma, saglik çalisanlarinda düzenli Anadolu propolisi kullaniminin yüzde 98 oraninda koruyucu etki gösterebilecegini ortaya koyuyor. Bu çalismada, günde 40 damla yüzde 30’luk Anadolu propolisi özütü kullanilan saglik çalisanlarinda, Covid-19’a yakalanma riskinin, kullanmayanlara göre yüzde 98 oraninda azaldigi belirlendi. Bu etki, propolisin hem bagisikligi destekleme, hem de antiviral özelliginden kaynaklanmaktadir ” dedi

“Propolisin cilt sagligina faydalari”

Dermatolog Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “Dermatolojide Propolis” konusu ile propolisin cilt sagligindaki faydalarini anlatti. Kutlubay, “Yaslanma oksidatif bir süreçtir, propolis de dogal ve etkili bir antioksidandir. Bu noktada propolis; ciltte kirisiklik, sarkma, ton dengesizligi gibi durumlarda faydalanabilecegimiz essiz dogal bir bilesendir. Bilimsel çalismalari inceledigimizde propolisin foto yaslanma dedigimiz zararli günes isinlarina bagli yaslanma; yara, yanik ve ülser tedavisinde; mantar, uçuk ve akne tedavisinde kullanildigi ve faydali oldugunu görüyoruz. Ayrica bilimsel yayinlarda, egzama ve sedef gibi bagisikligi ilgilendiren zorlu cilt hastaliklarinda da propolis, ari sütü ve ari zehrinin kullanimi ve olumlu etkiler sagladigi bildiriliyor. Propolisin cilt üzerindeki koruyucu ve yenileyici etkisi bilimsel çalismalarla da gösterilmistir. Ürünlerinde saf Anadolu propolisi kullanan ve dermatolojik olarak test edilmis markalarin ürünlerini tercih etmenizi öneririm” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile