1. Uluslararası Dersim Sempozyumu'nun Ardından

Türkiye'de bir ilk olarak Cumhurbaşkanı'nın himayesinde gerçekleştirilen Dersim Sempozyumu'na, Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen'in yorumu da bu konuda bir ilk oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde, Tunceli Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 4-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 1. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu'nun ardından Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen 'Sempozyum devletin, doğusuna artık namlunun ucundan bakmadığının ispatıdır' vurgusunu yaptı.
Vali Taşkesen açıklamasında, bu sempozyumun, Cumhurbaşkanı'nın himayelerinde yapılmasının devletin artık doğusuna namlunun ucundan bakmadığının bir tezahürü olduğunu belirterek, "Sempozyum Türkiye Cumhuriyeti'nin artık geçmişi ile yüzleşme ve ondan ders çıkararak ilerleme cesaretini özümsediğini göstermiştir. Tunceli'deki unutulmuşluk, ihmal edilmişlik algısının giderilmesi için çok önemli bir adımdır. Geçmişin unutulmadığı ve unutulmayacağının, çünkü geçmişi unutmanın acı çekenlerin unutulması anlamına
geleceği; bundan dolayı kaybedilen yılların ve nesillerin muhasebesinin yapılmasının zorunlu olduğunu göstermiştir. Geçmişin muhasebesinin yapılması fakat geçmişe de takılmamak gerektiği; çünkü geçmişe takılmanın geleceği kaybettireceği hele hele geçmişin acılarından kin ve düşmanlık devşirmenin, bu toprakların ruhuna ihanet olduğunu haykırmıştır. Bölgeye salt güvenlik ekseninden bakılmasının yanlış olduğunu; çünkü kalplerde kaybeden devletlerin kalelerde kazansalar da bunun uzun ömürlü olamayacağının altını
çizmiştir. Bir devletin milletiyle bütünleşmesinin öncelikli şartının 'insanlarına onurlu bir varoluş sunması' olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmıştır" dedi.

"BARAJLARA BÜTÜN TUNCELİLİLERİN REAKSİYON GÖSTERDİĞİ ÖĞRENİLMİŞTİR"
Vali Mustafa Taşkesen, Munzur ve Pülümür Vadisi'ne yapımı planlanan barajlar ve HES konusunda ise, "Bu sempozyum vesilesiyle, Munzur ve Pülümür Vadilerinde baraj yapılmasına sadece belli grupların değil, 7'den 70'e bütün Tuncelililerin reaksiyon gösterdiği öğrenilmiştir" ifadelerini kullandı.
Taşkesen, değerlendirmesinin sonunda devlet yetkilileri ve Tuncelililere, "Bu sempozyum sürecinde, ağaçlara takılmaktan ormandaki bin bir yeşilin güzelliğini ıskalayan bazı kesimlerin ruhunda hep var olan muhaliflik duygusu bir kez daha gözlemlenmiştir. Bu sempozyum, her şeye rağmen daha güzel bir Tunceli'nin mümkün olduğunu gösterdi. Fakat bunun için birbirimize katlanmak değil, sevmemiz; bu ülkenin özünde yatan sevgiyle bağlarımızı yeniden kurmamız gerekiyor" önerisinde bulundu.
Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu, 4-6 Ekim 2010 tarihleri arasında Grand Şaroğlu Otel'de 13 oturum olarak gerçekleştirilmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile