'1. Uluslararası Marmara Çocuk Ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu'

Üsküdar Üniversitesi'nin ev sahipliğinde "1. Uluslararası Marmara Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu" düzenlendi.

Yunanistan'ın İstanbul Konsolosu Victor Maligoudis, Altunizade Merkez Yerleşkesi'ndeki sempozyumun açılışında, misafir kelimesinin Yunanca'da "musafir" olduğuna dikkati çekerek, "Ben misafir kelimesini çok iyi yaşayan biriyim. 4 senedir İstanbul'dayım ve Türk misafirperverliğini çok üst düzeyde yaşamış olmamdan dolayı, Türk halkına teşekkür ediyorum" dedi.

Sempozyuma katılanları Yunanistan Konsolosluğu Kültür Merkezi Sismanoglio Megaro'daki kütüphaneye davet eden Maligoudis, şöyle konuştu:

"Bu kütüphanede Yunanca yazılmış kitapların Türkçe tercümesi mevcut. Kütüphanemizi ziyaret ederek, buradan kitap almanızı tavsiye ediyorum. Kütüphanemizde 700'ün üzerinde kitap bulunmasına rağmen çocuk edebiyatında maalesef bu kadar eser mevcut değil. Diliyorum ki bu işbirliğimiz devam ettiği sürece, çocuk edebiyatından da örneklerimiz çoğalacak, sizin eserleriniz ile Türk yazarların eserleri Yunanca'ya çevrilip kütüphanemizde yer alacaktır."

- "Duygu dilini en güzel, edebiyat ve sanat ifade eder"

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da küresel diyaloğun en iyi yolunun, edebiyat ve sanatın kullanılması olduğunu ifade ederek, "En önemli iletişim dili, çocukların en rahat anlaştığı dil, beden dili ve duygu dilidir. Duygu dilini en güzel ifade eden alanlar ise edebiyat ve sanat alanlarıdır" dedi.

Çocuk edebiyatının evrenselliğini, üniversite olarak önemsediklerini vurgulayan Tarhan, şu değerlendirmede bulundu:

"Duygusal zekanın en iyi ifade edildiği alan, çocuk edebiyatı. Aynı dilde olmayan çocuklar, aynı okulda olduğu zaman, çok rahat oynarlar ve konuşmadan anlaşabilirler. Bu nedenle edebiyat alanındaki işbirliğinin, toplumların gelişmesine çok katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu tarz etkinliklerin İzmir'de ya da Rodos Adası'nda yapılması gibi, sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz."

Tarhan, çocuk edebiyatına eserler üretenlere, çocukların dünyasına pozitif tohumlar atma önerisinde bulunarak, "Bilim, insanlığı ve insani değerleri keşfetti. Irkçılığın ve ayrımcılığın yanlış olduğunu gördü. Duygusal zeka, pozitif psikoloji bilim dalı içerisinde ırkçılık ve ayrımcılığın yanlış olduğu bilimsel olarak anlaşıldı" ifadelerini kullandı.

- "Nüfus artıyor, okuma oranı düşüyor"

Yazar Gülten Dayıoğlu ise sempozyumun çok önemli olduğunu belirterek, "Ben 51 yıldır çocuk ve gençlik kitapları yazarıyım. 79 eser sahibiyim. 80. eserim de bilgisayarda. Bu tür toplantıları Türkiye'nin dört bir yanında özellikle üniversiteler yapıyor ve çok yararlı oluyor" diye konuştu.

Etkinlik sayesinde Yunanistan'daki yazarların da Türkiye'de ağırladığına dikkati çeken Dayıoğlu, şunları söyledi:

"Suyun karşı yakasındaki çocuk dostları, çocuk yazarları ve bu işe gönül vermiş yazarlarla birlikte olmamız çok önemli. Burada hem bir dostluğu hem de edebiyatımızı pekiştireceğiz. Çünkü o kadar çok ortak noktamız var ki. Bu tür sempozyumlarda ortak noktaların bileşkesi bir araya gelecek ve bizler daha da güçleneceğiz."

Dayıoğlu, çocukların kitap okumaya ilgisizliğine de değinerek, "Nüfus artıyor, okuma oranı düşüyor. Artan nüfusun da üçte biri kitap okumaya meyilli. Üçte ikisi ise dönüp bakmıyor. 51 yıldır yılmadan çalıştım. Bundan sonra da yeni kuşaklarla devam edeceğiz. Gerilemek yok" dedi.

- Türk ve Yunan yazarlar katılıyor

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Üsküdar Belediyesi, Kalkandere Eğitim Vakfı ve Ergi İletişim işbirliğiyle düzenlenen sempozyum, Uluslararası Rodos Yazarlar ve Çevirmenler Merkezi tarafından desteklendi.

Türk ve Yunan yazarlarla çocuk ve genç okuyucuları bir araya getiren sempozyuma, Türkiye'den Gülten Dayıoğlu, Feyza Hepçilingirler, Fatih Erdoğan, Ayla Çınaroğlu, Aytül Akal, Çiğdem Gündeş, Esra Alkan, Eşref Karadağ, Habib Bektaş, Hidayet Karakuş, Mavisel Yener, Muzaffer İzgü ve Nemika Tuğcu, Yunanistan'dan ise Angeliki Darlasi, Christina Fragkeskaki, Eleni Dikaiou, Filippos Mandilaras, Foteini Fragkouli, Lily Lambrelli, Nancy Tryposkoufi, Eleftheria Binikou ve Dikaious Chatziplis konuşmacı olarak katılacak.

"Türkiye-Yunanistan Edebiyat Yolları" adı altında gerçekleştirilen oturumlarda, "sınıfta edebiyat" konusu işlenecek.

Üsküdar ve Şişli'deki ilkokul ve ortaöğretimde eğitim gören öğrencilerin de katıldığı sempozyum 31 Mayıs'a kadar devam edecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile