1.uluslararası Sınır Ticareti Kongresi Kilis'te Başladı

Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde "I.Uluslararası Sınır Ticareti Kongresi" düzenlenen törenle başladı.

7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen I.Uluslararası Sınır Ticareti Kongresine Kilis Valisi Turhan Ayvaz, Gaziantep Vali Vekili Mehmet Okur, Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Heysem Said, Kilis Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, Çanakkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Halep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nidal Shehaden, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Özçiloğlu, İpekyolu
Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ydr. Doç. Bülent Özkan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mustafa Paksoy, İŞKUR Kilis İl Müdürü Ahmet Özçil, öğretim üyeleri, daire amir ve müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Tören Türk ve Suriye Milli marşlarının söylenmesi ile başladı. Kilis 7 Aralık Üniversitesi ile Halep Üniversitesi tarafından düzenlenen I.Uluslararası Sınır Ticareti Kongresi İpekyolu Kalkınma Ajansı ile Kilis Ticaret ve Sanayi Odası destekleri ile gerçekleştiriliyor.
Törende, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mustafa Paksoy, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Özçiloğlu ile Çanakkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, kısa bir konuşma yaptı.
Halep Üniversitesi Rektörü Profr. Dr. Nidal Shehaden, yaptığı konuşmada, Halep Üniversitesi'nin Suriye'nin en eski üniversitelerinden biri olduğunu belirterek, "100 bin öğrencisi olan Halep Üniversitesi'nin Türkiye'deki üniversiteler ile işbirliği yapması en normal şeydir. Kilis ve Halep Üniversitesi'nin işbirliğini bir başlangıç olarak görüyoruz" dedi.
7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, I.Uluslararası Sınır Ticareti Kongresi'nin önemli olduğunu belirterek, "kongrede içerilik olarak teorik bilgilerin yanında pratik sunumlarda yapılacaktır. Bu bildirilerden bazıları, Kilis ve Halep arasındaki sınır ticaretini içermektedir. Bildirilerin gerek ilimize gerekse katılımcılara ve Suriye ile Türkiye halkına önemli paydalar çıkaracaktır" dedi.
Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Heysem Said, Türkiye ile Suriye'nin ticaretinin büyümesi için bulunduklarını belirterek, "burada konu başlığını görünce sanki Türkiye ile Suriye arasında sanki Ticaret ve Sanayi Odalarının toplantısıymış gibi görünüyor. Türkiye ve Suriye üniversitelerinin sınır ticaretine katkı sunmak amacıyla düzenlenen kongrenin önemli bir olaya ışık tutmasıdır. Türkiye ile Suriye arasındaki sınır 800 kilometrenin üzerindedir. Tabi bu çerçevede Halep Üniversitesi ile 7 Aralık
Üniversitesi'nin uluslarası konuyu gündeme getirmeleşirini önemsiyoruz. İki ülke arasında din bağı bulunmaktadır. Kültür bağı bulunmaktadır. Arabalık bağı bulunmaktadır" dedi.
Gaziantep Vali Vekili Mehmet Okur, Türkiye Suriye Bölgelerarası İşbirliği Projesinden büyük katkı sağladıklarını belirterek, "Uluslararası Sınır Ticareti Kongresi'nin başarılı geçmesini diliyorum. Türkiye ile Suriya arasında sınır ticaretinin gelişmesinde yerel medyanın rolü, kentsel gelişimi açısından sınır ticaretinin gelişmesi önemlidir. Bugün Sınır ticaretinde özüm önerileri konuşulacak. Kilis, Gaziantep ve Halep illeri yakın ticari ilişkilere sahiptir. Türkiye ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasında
bir serbest ticaret anlaşması tesis eden anlayışı ve yakın zamanda vizelerin kaldırılması ile birlikte ilişkilerin gelişmesinde zemin oluşturmuştur" dedi.
Kilis Valisi Turhan Ayvaz, bilim adamlarının vereceği bilgileri merakla beklediğini belirterek, "üç cümleyle durumu özetleyeceğim. Yaklaşık 100 sene önce, 600 sene yani 6 asır birlikte yaşamış, iki toplumu, dünya devletleri arasındaki savaştan dolayı bu toplumu 100 sene önce ayırdılar. Sınır çizdiler, 50 sene önce mayınlar döşendi. Bu mayınlar 2014 yılında kaldırılacak. Araya nifak sokarak, kötü niyetli insanlar, adam öldüren insanlar, yerleştirdiler. Fakat son yıllarda bu süreç tersine çevrilmiş
durumda, ellerine silah verilen kötü niyetli insanların, gerçek durumları ortayı çıkınca Suriye içerisinde bunları barındırmamakta Türkiye'de gerekli tedbirleri almaktadır. 7-8 yıl sonra iki ülke arasında gümrüklerin sıfırlanması ile birlikte, ticaret daha da artacak" dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra katılımcılara plaket verildi.
2 gün süreyle 1.Uluslararası Sınır Ticareti Kongresi 40 üniversite ile Türk ve Suriyeli bilim adamlarının katılımı ile süreceği bildirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile