1. Van Ekonomi Forumu Yapıldı
Van Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen 1. Van Ekonomi Forumu yapıldı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) düzenlenen forumda açılış konuşmasını yapan Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özer, İstanbul’un, İzmir’in, İçel’in ve Adana’nın sorunlarını çözmek için önce Van’ın, Batman’ın, Diyarbakır’ın sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ülkede başlayan çözüm süreci ile birlikte barışı yaşadıklarını ifade eden Özer, “5 yıl içinde AB’nin üyesi olmayı hedefleyen, bölgeler arası kalkınmışlık farklılıklarını gidererek kalkınmasını tekamül ettirmek isteyen, demokrasisini geliştirip, çözüm süreci ile barışı yaşıyoruz. Barış olmaz ise demokrasi gelişmez. Barışa sahip çıkmak için buradayız. Bir daha kardeş kanı akmasın, bir daha çatışma olmasın ki hem ekonomimiz, hem de demokrasimiz gelişsin. Para ancak yeşerdiği yere gider” dedi.
Gelişmeyi, kalkınmayı hak eden Van’ın; yeni bir başlangıç içinde önündeki engelleri aşarak dinamiklerini ortaya çıkaracağını dile getiren Özer, “Van, toplumsal büyümenin, bölgesel büyümenin öncüsü olacak. Türkiye’ye katkı yaparak AB’ye entegre olmasına katkı sunacaktır. Coğrafyası, genç nüfusu ve bölge örgütlenmeleri ile Van öncü kent durumundadır. Bir sınır ve uluslar arası ilişkiler noktasında bir bölgedir” ifadelerini kullandı.
Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, İran ve Irak gibi ülkelerin Van’a çok yakın olmasının bir avantaj olduğunu dile getiren Özer, “Van aynı zamanda ekonomik olarak da cazibe merkezidir. Şu an Van, bir kalkış aşamasında. Bir uçağın pistte en çok zorlandığı an, tekerleğin pistten ayrılma anıdır. Van da bu noktadadır” şeklinde konuştu.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, Van’ın geleceğini aradığını belirterek, “Şimdiye kadar hep tarihi güzelliklerinden, zenginliklerinden bahsediyorduk. Ancak, gelecekten söz edemiyorduk. Bu gün artık gelecekten bahsediyoruz” dedi.
Mali destek programlarının girişimciyi mali açıdan güçlendirmek olduğunu ifade eden Demirci, “Amacımız, mali destek programı üzerinden potansiyelimizi girişimciye bölge dışındaki yatırımcıya tanıtmak, 6. bölge teşviklerinin Van için yarattığı avantajları sizlerle paylaşmak, bölge dışından gelecek girişimcilerle ortaklık kültürünü oluşturmaktır. Bunların sonucu olarak Van’ın sermaye açığı, gelecek yatırımcılarla kalkınmaya katkı sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva da, Van’da 1872 yılında ermeni tüccarlar tarafından ticaretin örgütlendiğine vurgu yaparak, “İran üzerinden gelen tekstil ürünleri Avrupa ve İngiltere’ye kadar götürülmüş. Kadim bir şehirde yaşıyoruz, ancak bugün geçmiş ihtişama ulaşmak, kültürümüzün geçmişini keşfetmek istiyoruz. Yaşadığımız 2 deprem bize çok şeyler öğretti, Van deprem olmasına rağmen Ağrı, Hakkari, Muş ve Bitlis illeri de etkilendi” şeklinde konuştu.
Ticaret ve ekonominin nüfusun olduğu yerde yapıldığına dikkat çeken Takva, “Burada kısıtlamalardan bir tanesi güvenlikti. Van depremi Kürt sorunu konusunda atılan adım, fitilin ateşlenmesine vesile oldu. Biz nüfusumuzun bir milyon değil 76 milyon olduğunu söyledik” dedi.
Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Van’ın genç bir nüfusa, iyi eğitilmiş bir nüfusa ve önüne vizyon koymuş bir nüfusa sahip olduklarını belirterek, “Son 30 yıl terör sorunu ve ciddi problemler yaşadı. Stratejik öncelik AB ve bu öncelik çerçevesinde demokratik normlar geliştiriliyor. AB normları çerçevesinde yapılan şeyler içinde ve kapsamında çözüm süreci olarak düzenledi.
AB sürecine başlangıç süreci, çözüm sürecinin de başlangıcıdır” şeklinde konuştu.
Forum, il dışından gelen iş adamlarının konuşmaları ile son buldu.