Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 20-25 Nisan tarihleri arasında yer alan 10. Avrupa Aşı Haftası'nda, toplumun aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığının artırılması amacıyla çeşitli aktiviteler düzenlendiği belirtildi.
Aşının, insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddeler olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalık nedeni ile sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil, bağışık olmayan yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanos, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar."
Açıklamada, Türkiye'de yaşlı nüfusun artması ile kronik hastalıklarda artış yaşandığı anımsatılarak, şu ifadelere yer verildi:
"Dolayısıyla bu tablo, erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle erişkinler de kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka bir hekime danışmalıdır. Aşı uygulamaları, toplum sağlığı ile aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip aşısı, polisakkarit pnömokok aşısı ve Hepatit A aşısı, risk gruplarına sosyal güvenlik kurumlarında ödenmektedir."
10. Avrupa Aşı Haftası
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğünce, sadece çocukların değil, bağışık olmayan tüm yetişkinlerin yaşlarına uygun olarak tetanos, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanması gerektiği bildirildi.