10 Bin Doğal Kırmızı Benekli Anaç Alabalığın Ölmesi

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda, dereye kontrolsüz beton dökülmesinin ardından 10 bin adet doğal kırmızı benekli anaç alabalığın ölmesi üzerine Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğünün orman içi sulardan 4 bin 27 anaç alabalık topladığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, Altındere'de meydana gelen olayda derenin suyuna Çakırgöl Turizm Merkezi yol inşaatından kontrolsüz dökülen betondan çimento ve kimyasal atıkların karışmasıyla, Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda 8 yıllık bir çalışma sonucunda elde edilen 10 bin doğal kırmızı benekli anaç alabalığın öldüğünü belirtti.

Bulut, 10 bin anaç doğal kırmızı benekli alabalığın ölümüyle 2014 yılında üretimi planlanan 6 milyon doğal alabalık yavrusunun da zayi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Doğal Alabalık Üretilmesi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi kapsamında alabalık yerleştirme programının aksamadan devam edilebilmesi için bölge müdürlüğümüz personeli yoğun ve özverili bir şekilde Ardahan Ardıçdere, Artvin Mansurat Deresi, Meydancık Paparta Deresi, Barhal Deresi, Bayburt Yoncalı Deresi, Rize Andon Deresi, Ballıdere, Küçükçayır, Ardeşen-Tunca Ayder Deresi, Çat Deresi ve Trabzon Çaykara Demirkapı Deresi, Coşandere, Karadere'den 4 bin 27 anaç alabalık yakalanmıştır. Yakalanan anaç balıklar yavru üretimi için özenle beslenmeye başlanmışlardır. Doğal Yavru Alabalık Üretim Programı kapsamında anaç alımı 13 ilde 43 orman içi su kaynağında planlanmış olup Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kırklareli, Rize, Trabzon, Tunceli, Van ve Zonguldak'ta yoğun şekilde devam etmektedir. Bu üretim dönemi için orman içi su kaynaklarından en az 10 bin doğal anaç alabalık alınması planlanmaktadır."

Bulut, Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi ile doğal alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireyler ile orman içi su kaynaklarındaki alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılmasının hedeflendiğini belirterek, biyolojik çeşitliliğin korunması, bozulan alabalık habitatlarının iyileştirilmesi sonucu amatör ve sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi ile orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılmasının amaçlandığını bildirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile