10 Çiftten Birinde Infertilite Görülebilir

10 Çiftten Birinde Infertilite Görülebilir

Her 10 çiftten birinde infertilite görülebildigini belirten Doç. Dr. Gonca Yetkin Yildirim, “Kisirlik nedenleri kadina, erkege bagli ve her ikisi kaynakli olabilecegi gibi, bazen de hiçbir sebep olmaksizin görülebilir. 35 yasindan küçük kadinlarda 1 yil içinde, 35 yasindan büyük kadinlarda ise 6 ay içinde gebelik olusmamasi kisirlik olarak tanimlanir. Infertilite tanisi alan çiftlere uygulanan en etkili teknik ise tüp bebektir. Tüp bebek tedavisine baslarken, çiftler için en uygun olan tedavi sekli belirlenir” dedi.

Her 10 çiftten birinde infertilite olarak da bilinen kisirligin görülebildigini ifade eden Medipol Mega Üniversite Hastanesi Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Yildirim, ”Infertilite nedenlerinin kadina, erkege bagli ve her ikisi kaynakli olabilecegi gibi, bazen de hiçbir sebep olmaksizin görülebilir.35 yasindan küçük kadinlarda 1 yil içinde, 35 yasindan büyük kadinlarda ise 6 ay içinde gebelik olusmamasi kisirlik olarak tanimlanir. Ancak belirtilen bu süreler içinde eger gebelik olusmadiysa mutlaka infertilite uzmani tarafindan hem kadin hem de erkek degerlendirilmelidir” diye konustu.

Hem anne hem baba adayi incelenmeli

Kisirlik tanisi alan çiftlere uygulanan en etkili teknigin tüp bebek tedavisi olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Yildirim, söyle devam etti: "Tüp bebek tedavisi, kadindan alinan yumurta ile erkekten alinan spermin, laboratuvar ortaminda birlestirilmesi sonrasinda elde edilen embriyonun 3-5 günlük takibinden sonra anne adayinin rahminin içine yerlestirilmesidir. Kisirlik nedeniyle klinige basvuran çiftlerden ilk görüsmede çiftlerin detayli öyküsü alinir. Ardindan anne adayina jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapilir. Bu muayene ile anne adayinin yumurtalik rezervi, rahimi ve rahim agzi degerlendirilir. Kisirligin sebeplerini ortaya koyabilmek için gerekli testler konusunda bilgi verilir. Anne adayinin rahim filmi istenir. Baba adayindan semen analizi istenir. Tüm bu testler ile amaç kisirlik nedenlerini belirlemektir."

Kisiye özel tedaviler uygulanir

Doç. Dr. Yildirim, su durumlarda tüp bebek tedavisinin önerildigini açikladi: "Geçirilmis ameliyatlara, dis gebelige, yumurtalik iltihabina bagli olarak tüpler tikanabilir. Bu durumda tüp bebek yöntemini öneriyoruz. Yumurta rezervi azalmissa, çikolata kisti yani endometriozis durumu varsa, daha önceki standart tedavilerle gebelik elde edilemediyse de tüp bebek uygulanabilir. Ayrica erkekte azospermi (hiç sperm olmamasi) veya siddetli oligoastenoteratazoospermi (total ileri hareketli sperm sayisi 5 milyonun altinda ise), eslerden birinde talasemi yani Akdeniz anemisi, kistik fibrozis ya da hemofili gibi genetik geçisli hastalik olmasi durumunda öneriyoruz. Öte yandan Hepatit ve HIV gibi bulasici hastaliklardan esi korumak veya kanser tedavisi öncesinde tüp bebek uygulanabiliyor. Tüp bebek tedavisine baslarken, çiftler için en uygun olan tedavi sekli belirlenir. Böylelikle tüp bebek tedavisinde kisiye özel tedaviler sonucu gebelik elde etme oranlari artmaktadir. Tüp bebek tedavisine anne adayinin, mensinin ikinci veya üçüncü günü baslanilmakta ve tedavi süresi hastaya göre degismekle birlikte yaklasik olarak 2-2,5 hafta sürmektedir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile