Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada en büyük sağlık sorunlarının esas kaynağını, hayat tarzındaki hızlı değişikliklere bağlı olarak günlük hayatta azalan fiziksel aktivite, bozulmuş beslenme alışkanlıkları ve tütünlü ürünlerin kullanımının artması olduğu kaydetti.
Dr.Özdemir, 22 Mayıs 2002'de 55. Dünya Sağlık Asamblesi'nde bu soruna ülke yöneticilerin dikkatini çekmek ve sağlıklı alışkanlıkların kazandırılmasını sağlık politikalarının bir parçası haline getirmek için '10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü' olarak ilan edildiğini belirtti.
EGZERSİZ YAPILMALI
Dünya nüfusunun yarısından çoğunun yetersiz fiziksel aktivite yaptığının düşünüldüğünü kaydeden Dr.Özdemir açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Fiziksel aktivite denilince çoğu insanın aklına koşu, ağırlık kaldırma veya sadece yürüyüş gibi aktiviteler gelmektedir. Fakat fiziksel aktivite enerji harcamasıyla sonuçlanan tüm bedensel aktivitelere denir. Zindeliği ve sağlığı geliştirmek için özel olarak tasarlanmış planlı ve yapısal tekrarlayıcı belirli bir süre devam eden hareketlere egzersiz denir. Kişinin kendisini veya rakibini aşmasını hedefleyen, rekabet içeren, belirli kurallarla sınırlanan, bireysel veya takım olarak kurallarla yönetilen fiziksel aktivitelere spor denir. Spor ve egzersiz günlük yapılan rutin işler gibi bir fiziksel aktivite türüdür. Sağlığın devamı için her birey günlük hayatında fiziksel aktiviteyi arttırmalıdır. Yetişkinlerin haftada 3 kereden az olmamak koşuluyla en az yarım saat egzersiz yapmaları ve her gün en az 10.000 adım atmaları önerilmektedir.”
FİZİKSEL AKTİVİTENİN SAĞLIĞA ETKİLERİ
Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, fiziksel aktivitenin sağlığına etkilerini ise şu şekilde sıraladı: ”Kan yağlarını (trigliserid, LDL kolestrol ve kolestrol) düşürür.Kandaki glikozun (şeker) hücrelere geçişini kolaylaştırarak şeker hastalığına neden olan insulin direncini azaltır. Kandaki kalsiyumun kemiklere geçişini kolaylaştırarak kemikleri güçlendirir, osteoporoza karşı korur.Mutluluk veren 'serotonin'i arttırarak stresi azaltır ve ruh sağlığını güçlendirir.Bağışıklığı arttırır. Vücuttaki yağ kitlesi azaltarak yerine kas kitlesi ve dolayısıyla vücut bazal metabolik hızını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur. Çocuk ve ergenlerde büyüme-gelişmeye yardımcı olur. Yorgunluk hissini azaltır.
Kalp ritmini düzenler ve kalbe kan akışını arttırır.” Yetersiz fiziksel aktivitenin başta obezite, kalp, meme ve kolon kanseri, kan yağları ve kolestrol yüksekliği gibi hastalıklara ve erken ölüme neden olduğunu bildiren Dr.Özdemir açıklamasında, “Ülkemizde Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı (2010-2014) Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Projede ana hedef; sağlıklı beslenen ve hareketli yaşayan bir toplum için mücadeledir. Sağlıklı çevre ve doğru yaşam, sağlıklı toplum; sağlıklı toplum ise sağlıklı aileler ve sağlıklı çocuk dolayısıyla güçlü gelecek demektir. Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak herkesi sağlıklı ve mutlu bir yarın için hareket etmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi .
10 Mayıs 'sağlık İçin Hareket Et Günü'
Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, '10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü' nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.