10 Metre Yürüyemiyordu, Sigarayi Birakti 10 Kilometre Yürüyor

10 Metre Yürüyemiyordu, Sigarayi Birakti 10 Kilometre Yürüyor

Sirnak’ta, kullandigi sigaralar yüzünden ayaklarinda damar tikanikligi olan ve bacaklari kesilmesi öngörülen 52 Ferit Bayat, aldigi ilaç tedavisiyle bacaklarinin kesilmesinden kurtulup hayatini ikinci baharini yasiyor.

Daha önce, Mardin, Diyarbakir, Batman, Gaziantep ve Adana gibi illere giderek, tedavi olmak isteyen ancak gittigi her yerde bacaklarinin kesilecegi ifade edilen Ferit Bayat (52), Sirnak Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Hastaliklari Cerrahi bölümü doktorlarindan Op. Dr. Volkan Burak Taban’in uyguladigi ilaç tedavisi ile kesilecek olan bacaklari kurtarildi.

Dr. Taban, sigarayi birakmanin ne kadar önemli oldugunun bu hastaya bakarak anlasilabilecegini söyledi.

Günümüzde damar tikanikliginin hem dünyada, hem de ülkemizde ciddi bir sorun teskil etmekte olduguna dikkat çeken Dr. Taban, "Damar tikanikligi nedenlerine baktigimizda riskli faktörlerden bir tanesi sigara oldugu belirtilmekte. Sigara ve tütün kullanimi maalesef ülkemizde yaygin. Her yil 100 binden fazla insanimizi sigara ve buna bagli hastaliklardan kaybettigimizi maalesef biliyoruz. Ferit Bey’de buna en güzel örneklerden. Sigara birakilmasinin ne kadar faydali oldugunu bize belirten, ayni zamanda hekim hasta iliskisinde de güven kazanilmis durumlarda daha sonrasinda hekiminin dedigi ilaçlari ve tedavileri düzenli kullanan bir hasta olarak ne kadar fayda gördügünü de bizi sevindiriyor” dedi.



"5-8 metre yürüyemiyordu, artik 10 kilometre yürüyor"

Yürümede zorluk yasayan ve en fazla 8 metre yürüdükten sonra damar tikanikligi nedeni ile bacaklarinda istirahat agrisi çektigi, hastanin sigarayi biraktiktan sonra uygulanan ilaç tedavisi ile 10 kilometreye kadar yürüyebildigini ifade eden Dr. Taban, “Ferit Bey ilk geldiginde bacaklarda ciddi bir istirahat agrisi dedigimiz oturdugu yerde dahi yerinde duramayan, yaklasik 5 metre, 8 metre yürüyebilen bir hastaydi. 5-8 metre yürüdükten sonra bacaklarinda damar tikanikligina bagli olarak kriz dedigimiz agrilar gelismekteydi. Yaptigimiz incelemede diz altinda her iki taraftan itibaren damarlarinin sigara nedeni ile tikandigini gördük. Kalp ve damar cerrahisi kliniginde hastalarin degerlendirmesini yaptigimiz zaman acaba ameliyat mi, anjiyo mu, yoksa baska bir tedavi mi verelim? Degerlendirme yaptigimizda hastanin hem anjiyoya hem de ameliyata uygun olmadigini gördük. Ilaç tedavisine karar verdik" ifadelerinde bulundu.

"Burada en önemli ilk basamak, hastanin sigarayi birakmasiydi" diyen Dr. Taban, "Ayni zamanda da hastayi kalp ve damar cerrahisi servisine alarak burada damar içi tedavilere basladik. Damar içi tedaviler, evde alinmasi mümkün olmayan özellikli ilaçlar oldugu için burada tedaviye basladik. Sigarayi birakmasi ve verdigimiz ilaçlardan sonra Ferit Bey, hekim hasta iliskisinden de kaynaklanan daha sonrasinda bizim dediklerimizi de harfiyen yerine getirmesine bagli olarak yürüyüs mesafeleri günden güne artmaya basladi.

En son kontrollerimizde günlük 8 ile 10 kilometre ki havalar sicak gidiyor. O halde bile günlük 8 ile 10 kilometre artik yürüyebiliyor. Bacaklarinin kesilme riski ortadan kalkti. Burada ki en önemli sey, birincisi sigarayi birakmak, ikincisi de tedavilerimize uyum saglamasi" seklinde konustu.

Birçok doktora göründügünde ayaklarinin kesilecegi cevabini aldigini belirten Ferit Bayat, "Volkan Hocama göründüm. Bayagi emegi var, ugrasti. Ayaklarimda damar tikanikligi vardi. Parmaklarimda patlama olusmustu, yaralar olusmustu. 2, 3 metre yürüyemiyordum. Volkan Hoca sayesinde, verdigi tedavi sayesinde çok sükür yürüyebiliyorum. 8,10 kilometre yürüyebiliyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile