Sigara dumanında bulunan 4 binden fazla kimyasal maddeden biri olan nikotin fiziksel bağımlılıktan, karbon monoksit ise kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltmaktan sorumlu tutuluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Uygar Cenik Golabi, arsenik, benzen, krom, asetaldehit, kurşun, nikel, benzopiren, nitrozamin, polonyum 210, formaldehit, vinil klorür, DDT 'nin sigaradaki kanserojen maddelerden bazıları olduğunu söylüyor. “Arsenik fare zehiri olarak kullanılmaktadır. Sigaradaki iritan maddeler ve zehirler ise siyanür, azotoksit, akrolein, laktik asit, amonyak, bizmut, formik asit, aseton ve uçucu aminlerdir” diyen Dr. Golabi, sigaranın hangi sistemi, nasıl etkilediğini şöyle anlatıyor:
ÜST SOLUNUM YOLLARINDA ÇOK ETKİLİ
Sigara üst solunum yolunda bademcik iltihabı, sinüzit, burun iltihabı, diş çürükleri, diş dökülmesi, işitme kayıplarına yol açmaktadır. Alt solunum yollarında ise tekrarlayan bronşitler, zatürre riskinde artış, verem riskinde artış, astım riskinde artış, kronik bronşit, amfizem ve akciğer kanserine yakalanma riskinde artışa yol açmaktadır. Sigara içenlerin yüzde 50'sinde kronik bronşit vardır, bronşitli hastalarda önce sabah öksürüğü ve balgam başlar, daha sonraki yıllarda nefes darlığı, solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği gelişir.
AKCİĞER KANSERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ
Akciğer kanseri normal akciğer dokusunda olan hücrelerin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle oluşturması ile ortaya çıkan bir hastalıktır, kitle önce bulunduğu ortamda büyür, daha sonra ise çevre dokulara ve dolaşım yoluyla uzak organlara yayılarak metastaza yol açabilir.
KALP-DAMAR SİSTEMİNİ DE VURUYOR
-Kötü kolesterolde yükselme,
-Kan akışkanlığının azalması sonucu damarların tıkanması,
-Damar duvarlarında yağlı plakların oluşumu. Damar tıkanıklığına bağlı olarak kalp krizi riski ve inme riski artar, hipertansiyon ve periferik arter hastalığı gelişebilir. Burger hastalığında damarların tıkanması ve dokuların beslenememesine bağlı kangren oluşur ve kangrenli ayağın kesilmesi gerekebilir.
YARA İYİLEŞMESİNİ DE GECİKTİRİYOR
Sigara tükürük salgısını azaltır, yemek borusunun alt ucunda basıncı azalttığı için reflü hastalığına yol açar, ülser iyileşmesini geciktirir. Sigara yara iyileşmesini geciktirir, ciltte erken kırışmaya yol açar, ağız boşluğu, dil, dudak, gırtlak kanseri riskini arttırır.
GEBELİKTE İÇİLİRSE NE OLUR?
Gebelikte sigara içimi prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, intrauterin büyüme geriliği, ani bebek ölümü, bebekte solunum problemlerine yol açar. Gebelikte pasif sigara içimi de benzer şekilde bu riskleri arttırır.
KEMİKLERİ ERİTİYOR
Sigara içenlerde osteoporoz gelişme riski artar, kırık iyileşmesi gecikir, sırt sorunları daha sık ortaya çıkar.
ÖLÜM RİSKİNİ BELİRGİN ŞEKİLDE ARTIRIYOR
Sigara tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'undan sorumludur, akciğer kanseri ölümlerinin ise yüzde 90 nedeni sigaradır. Bronşit ölümlerinin ise yüzde 75'inden sigara sorumludur, kalp krizi ölümlerinin ise dörtte biri sigara nedeniyle olmaktadır. Ülkemizde her yıl kırk bin kişide akciğer kanseri tespit edilmektedir, akciğer kanseri kanser ölümleri arasında tüm dünyada birinci sırada yer almaktadır. Akciğer kanserininse yüzde 90 nedeni sigaradır.
PASİF İÇİCİLİK NE KADAR ZARARLI?
Pasif sigara içiciler de sigara bağımlıları kadar zarar görürler, pasif içicilik yukarıda anlatılan bütün risklere yol açabilmektedir.
10 ölümünden birinin nedeni sigara
Sigaranın zararları artık herkesin malumu. Ancak uzmanlara göre, 4 binden fazla kimyasal madde içeren ve bağımlılık yapan sigaranın zararlarını sık sık hatırlatmakta fayda var.