10. Ulusal Gemi Ve Yat Tasarim Yarismasi Sonuçlandi

Gemi, Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birligi Baskani Cem Seven: 'Bugün itibariyla 1 milyar 462 milyon dolara ulasan ihracat tutarimiz, yilin kalan günlerinde yapilacak teslimler ile 1 milyar 500 milyon dolari asarak yeni bir rekora daha konu olacaktir'.

Gemi Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birliginin (GYHIB) her yil organize ettigi 10. Ulusal Gemi ve Yat Tasarim Yarismasi'nda, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Maltepe Üniversitesi ögrencilerinin "Hirundo" isimli projesi, birincilik ödülüne layik görüldü.

Birlikten yapilan açiklamaya göre, Gemi Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birligini, Ticaret Bakanligi koordinasyonunda organize ettigi ve geleneksel hale gelen 10. Ulusal Gemi ve Yat Tasarim Yarismasi sonuçlandi. 2012 yilindan beri her yil düzenli olarak gerçeklestirilen ve bu yil temasinin "12 Metre Alti Tekne Tasarimi" olarak belirlendigi yarismaya 25 ögrenci 12 proje ile katildi.

Yarismanin ödül törenine Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskan Vekili Basaran Bayrak, GYHIB Yönetim Kurulu Baskani Cem Seven, Deniz Ticaret Odasi Meclis Baskani Salih Zeki Çakir, denizcilik sivil toplum kuruluslarinin baskanlari, sektör temsilcileri ile akademisyenler katildi.

- "Gemi ve yat ihracati bu yil da basarili yükselisine devam etti"

Açiklamada ödül törenindeki konusmasina yer verilen Gemi, Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birligi Baskani Cem Seven, yarisma ile hedeflerinin sektörün gelecegi gençlere inovasyon ve tasarim kültürünü asilamak oldugunu belirterek, "Ulusal Gemi ve Yat Tasarim yarismalarimiz, 10 yildir, sektörümüzün kamu, sanayi ve akademi ile bir bütün olarak hareket ettigi etkinliklerin basinda gelmektedir." ifadelerini kullandi.

Seven, 2021 yilinda Türkiye’nin gemi ve yat ihracatini degerlendirerek, bir önceki yil salginin sert kosullarina ragmen diger sektörlerle kiyaslandiginda, yillik bazda en fazla ihracat artisini sektörün kaydettigini ve rekorlara imza vurguladi.

Gemi ve yat ihracatinin bu yil da basarili yükselisine devam ettiginin altini çizen Seven, sunlar kaydetti:

"2020 yili sonunda 1 milyar 375 milyon dolarlik ihracat rakami ile Gemi Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birliginin kuruldugu 2010 yilindan beri tarihinin en yüksek ihracat rakamina ulasan sektörümüz, 2021 yilinda bu ihracat rakamini kasim ayi itibariyla geride birakmayi basarmistir. Bugün itibariyla 1 milyar 462 milyon dolara ulasan ihracat tutarimiz, yilin kalan günlerinde yapilacak teslimler ile 1 milyar 500 milyon dolarlik siniri da asarak, yeni bir rekora daha konu olacaktir."

Seven, yüksek katma degerli, ileri mühendislik gerektiren, inovatif unsurlar ihtiva eden ürünler ortaya koyan gemi ve yat sektörünün istihdam ettigi 50 binden fazla çalisani ve yüz binlerce kisiye geçim kaynagi olan yapisiyla Türkiye’nin ihracatina ve ekonomisine yaptigi katkinin altini çizdi.

Türkiye’nin gemi ve yat insa sektörünün dünyada bilinirligini artirmak için “Art On The Water” isimli dijital proje ile tanitim çalismalarina basladiklarini belirten Seven, tanitim kampanyasinda geleneksel Türk sanati “ebru” ile Türkiye’nin gemi ve yat insa sektörünün bulustugunu ve bunun “suyun üstündeki sanat” sloganina dönüstügünü aktardi.

Seven, dünyada sektörle ilgili tüm profesyonellere ulasmayi, sektörün gücünü ve potansiyelini dogru sekilde anlatmayi hedeflediklerini ifade etti.

- Dereceye giren tasarimcilar ödüllendirildi

Açiklamaya göre, yarismada birincilige "Hirundo" isimli projesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Maltepe Üniversitesi ögrencileri Kumru Bereket ve Halil Karaca; ikincilige "Polaris V39" isimli projesi ile Yildiz Teknik Üniversitesi ögrencileri Rahmi Murat Dural, Ahmet Izzet Kurtulus ve Tufan Koftar; üçüncülüge “Festina Lente” isimli projesi ile Yildiz Teknik Üniversitesi ögrencileri Hilal Ak ve Sarp Gürenli layik görüldü.

Yarismada dereceye giren tasarimcilardan birinciye 40 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 10 bin TL ödül verildi.

Projeler inovasyon, sektöre katkisi, uygulanabilirlik, yerli katki orani, çevrecilik ve sunumun kalitesi kriterlerine göre degerlendirildi. Yazar, sair Sunay Akin’in sahne alarak, Türk denizciligini anlattigi töreninin sonunda, bir sonraki yarismanin konusunun "Yeni Nesil Koster Gemisi" oldugu açiklandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile