10. Yili Etkinliklerle Kutlandi

10. Yili Etkinliklerle Kutlandi

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dali tarafindan düzenlenen “Çerkez Dili ve Kültürü Günleri Etkinligi 10. Yil Kutlama Programi” gerçeklestirilen etkinliklerin ardindan sona erdi.

Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dali’nin Düzce Üniversitesi’nde egitim-ögretime baslamasinin 10. yili nedeniyle düzenlenen programin ikinci ve son günü; Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölüm Baskani Dr. Ögretim Üyesi Fehmi Altin’in konusmasiyla basladi.

Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dali’nin kurulusundan bugünlere gelmesinde emegi olan herkese tesekkür eden Dr. Ögr. Üyesi Fehmi Altin, ögrencilere uluslararasi geçerliligi olan kaliteli bir egitim-ögretim niteligi kazandiracaklarini ifade etti.

Düzce Üniversitesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mira Nuhovna Haçemizova, kendileri için bugünü bayram olarak nitelendirerek, Adige dilini ve kültürünü nesilden nesile aktardiklarini söyledi.



Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Duygu Ekinci, Fen Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü hakkinda bilgiler paylasarak bu bölümleri bölgeye kattiklari için destek olanlara tesekkür etti. Çerkez Dili ve Edebiyati’nin var oldugunu belirten Prof. Dr. Duygu Ekinci, bu bölümlerin 100. yil kutlamalarinin da yapilmasini temenni ederek sözlerini sonlandirdi.

Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Serifoglu döneminde kendisinin Fen Edebiyat Fakültesi Dekanligi görevindeyken Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dali’nin kurulma sürecinin basladigini söyleyerek, bir hayalin gerçeklestigini ve büyük bir özveriyle bugünlere gelindigini dile getirdi. Lisans programinin yani sira yüksek lisans ve doktora programini da açtiklarina dikkat çeken Prof. Dr. Ilhan Genç, halkin da büyük destegi oldugunu vurguladi.

Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Serifoglu, dünyadaki dillerin de konusulmadiklari, yazilmadiklari ve aktarilmadiklari zaman öldüklerini söyleyerek, Düzce Üniversitesi’nde Çerkez/Adige dilini yasatmak, konusulan bir dil olarak tutmak ve nesilden nesile sözlü ve yazili dil ve kültür ürünleriyle aktarimini desteklemek üzere Çerkez Dili ve Kültürü Programinin açilisinin 10.yilinda büyük onur duydugunun altini çizdi.

Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davud Mamiy yaptigi konusmada, 10 yilin hizli geçtigini ifade ederek çok mutlu ve gururlu oldugunu dile getirdi. Yeni protokollerle daha güçlü is birlikleri olusturduklarini söyleyen Prof. Dr. Davud Mamiy, bu 10 yillik tecrübenin gelecek için daha büyük imkan ve firsat taniyacagina isaret etti.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ise, Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dali’nin Düzce’de olmasinin çok önemli olduguna dikkat çekti. Dillerin ölmemesi için Düzce Üniversitesi’nin bu girisiminin çok isabetli oldugunu belirten Rektör Sözbir, dillerin bizim mirasimiz ve güzelliklerimiz oldugunu sözlerine ekledi. Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dali’nin 10. yilinda kurulusundan bugüne destek olan Düzce Üniversitesi Rektörlerine, akademisyenlerine ve Adige derneklerine tesekkür ederek konusmasini noktaladi.

Çevrim içi baglantilar ve Adige Devlet Üniversitesi ögrencilerinin hazirladigi online sunumlarla devam eden programda, Düzce Üniversitesi Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dali ögrencilerinin hazirladigi oldukça basarili edebi çalisma ve sunumlar, katilimcilar tarafindan ilgi ve begeniyle takip edildi. Son olarak Düzce Adige Kültür Dernegi’nin Wararida Mizika grubunun müzikal görsel sovu, programa özel bir anlam ve renk katti.

Çerkez Dili ve Kültürü Günleri Etkinligi 10. Yil Kutlama Programi, Gala Yemegi ile sona erdi. Gala yemegine Vali Selçuk Aslan, Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Adige Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davud Mamiy ve davetli konuklar katildi.

Gala Yemegi’nde Çerkez Dili ve Kültürü Anabilim Dali’nin kurulmasi ve gelismesine katki sunanlara tesekkür edilerek bu özel günle ilgili duygu ve düsünceler paylasildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile