100 Bin Böcek Bulunuyor

100 Bin Böcek Bulunuyor

Türkiye'nin en büyük böcek müzesinin Erzurum'da olduğu bildirildi

Türkiye'nin en büyük böcek müzesinin Erzurum'da olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü bünyesinde bulunan müzede yaklaşık 100 bin böcek bulunuyor. Müzede binlerce çeşit böcek bulunduğunu belirten Bitki Koruma Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Hikmet Özbek, saha çalışmalarında toplanan kelebek, arı, çekirge, kılkanatlılar ve sinek türlerinin kurutulduktan sonra müzeye yerleştirildiğini söyledi.
1970 yılında kurulan müzede doğadan toplanan böceklerin yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Hikmet Özbek, "Bitkilere zarar veren böcekler üzerine incelemelerde bulunuyoruz. Böceklerde bulunan bir takım mikroorganizmaların bitkilere verdiği zararları bulmaya çalışıyoruz. Bunun için sık sık doğaya çıkıyoruz. Topladığımız böcekleri kuruttuktan sonra naftalinleyerek böcek müzesindeki dolaplara yerleştiriyoruz. Yaklaşık 100 bin böceğin olduğu müze, Dünya Uluslararası Müzeler listesine Türkiye adına kayıt yaptıran ilk ve en büyük müze olma özelliğine sahip" dedi.
Müzesinde bulunan yaklaşık 500 böceği bilim literatürüne kendilerinin soktuğunu dile getiren Prof. Dr. Hikmet Özbek, "Dünyadaki havyanların dörtte üçü böcektir. Bizde doğada bulunan bu böcekleri bilim dünyasına kazandırmaya çalışıyoruz. Sürekli olarak doğada çalıştığımız için zaman zaman zor anlar yaşıyoruz. Çalışma sırasında ayı, vahşi domuz, yılan ve yırtıcı hayvanların saldırısına uğrayabiliyoruz. Bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin ilk ve en büyük müzesini Erzurum'da kurduğumuz için mutluyuz" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile