Öğretim görevlisi Hakan Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de yılda yaklaşık 12 milyon ton kimyasal gübre kullanıldığını söyledi.
Kimyasal gübrenin büyük çoğunluğunun yurt dışından geldiğini belirten Erdoğan, "Kimyasal gübrelerden başlarda iyi bir sonuç alınmasına rağmen daha sonra zararı görülmeye başlıyor ve topraktaki verim azalıyor" dedi.
Kimyasal gübreler yüzünden zamanla toprağın kullanılmaz hale gelebildiğini, ciddi verim düşüklüğü yaşandığını ifade eden Erdoğan, bu nedenle organik gübre kullanımının önemine dikkati çekti.
Topraktaki verimi artırma çalışmaları çerçevesinde seracılık uygulama alanında 2012'de solucan gübresi üretimine başladıklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"500 civarında solucanla başladığımız projede bugün 100 bin solucana ulaştık. Öğrencilerimiz pratik yaparak hem organik gübre üretimini hem de faydalarını gördü. Organik solucan gübresini geçen yıl denemeye başladık. Verimde yüzde 30 ila 60 arasında artışlar olduğunu ve erkencilik olduğunu gözlemledik. Bunun pek çok faydası var. Özellikle toprak yorgunluğu denilen olayı tamamen ortadan kaldıran bir gübre. Toprak hastalıklarını azaltıyor. Kimyasal gübrelere milyonlarca lira para verilirken ve bunlar topraklarımız kirlenirken solucan gübresi tamamen bize ait."
Erdoğan, 100 bin solucanla günde yaklaşık 50 kilogram gübre üretimi yapılabildiğini belirterek, şunları belirtti:
"Yüksek miktarda organik gübre elde etmek için metrekarede daha fazla solucanla üretim yapılmalı. Elimizde 1,5 ton kadar gübre var. Şu anda bu gübreyi tanıtmak için üretiyoruz. Satmak için yeterli gübre elimizde henüz yok. Bu haliyle devam ettiğimiz takdirde seneye 15 ton solucan gübresi üreteceğiz. 2017'de ise hedefimiz 30 ton üretim."
Sağlıklı üretimin artması için solucan yataklarının veya yaşam alanlarının genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bunun geleceğe yatırım anlamına geldiğini belirtti.
100 Bin Solucanla Organik Gübre Üretiyorlar
Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünde seracılık programı kapsamında 2012'de 500 solucanla başlanan organik gübre üretimi, 100 bin solucanla sürerken, iki yıl içinde 30 tonluk üretime ulaşılması hedefleniyor.