100 Binden Fazla Göçmen Çanakkale'yi Geçemedi

Çanakkale İl Jandarma Komutanlığınca yasa dışı geçişleri önlemek amacıyla yürütülen çalışmalarda geçen sene 97 bin 61, bu yılın ocak ayında ise 10 bin 79 yabancı uyruklu yakalandı Komutanlık bünyesinde oluşturulan 13 tim, göçmen kaçakçılarının sık kullandığı bölgeler ve buralara giden güzergahlarda 24 saat esasına göre denetimlerini sürdürüyor Vali Erkal: 'Özel ekiplerimiz Ayvacık bölgesinde görev yapıyor. Bu ekipler vasıtasıyla gece gündüz orada tedbir alıyoruz, kaçışları engellemeye çalışıyoruz. Bazen öyle oluyor ki günlük 23 bin kişi kaçak geçiş yapmak istiyor'

BURAK AKAY - Çanakkale'de, başta Suriye ve Afganistan olmak üzere ülkelerindeki iç savaş ile kötü yaşam koşulları nedeniyle Türkiye'ye gelip yasa dışı yollarla Avrupa'ya gitmeye çalışanlara yönelik uygulamalarda, geçen yıl 97 bin 61, bu senenin ocak ayında ise 10 bin 79 kişi yakalandı.

Yurt dışına kaçışları organize ettikleri iddiasıyla geçen yıl yakalanan 619 kişiden 191'i, ocak ayında ise 113 şüpheliden 7'si tutuklandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde, göçmen kaçakçılığını önlemek, suç örgütlerini ortaya çıkarmak ve yasal işlemleri gerçekleştirmek amacıyla geçen ay birim kuruldu. 'Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Kuvveti', sadece bu kapsamda çalışma yürütecek 13 timden oluşuyor.

Timler, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde kıyı ve sahil şeridinde göçmen kaçakçılarının sık kullandıkları bölgeler ve buralara giden güzergahlarda 24 saat esasına göre denetimlerini sürdürüyor.

Bölgedeki her noktada görev alacak ekipler, olası kaçışlara anında müdahale edip, özellikle denizde olumsuz hava koşullarında meydana gelen can kayıplarının önlenmesi noktasında etkin rol üstlenecek.

Ekiplerin daha önce belirlediği ve göçmen kaçakçılarının sık kullandığı noktalar ise sürekli gözetim altında tutulup, bölgede hareketlenmenin başlamasının tespitinin ardından geniş çaplı operasyonlar gerçekleştirilecek.

'Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Kuvveti' timleri, sahil güvenlik ekiplerinin deniz ve hava unsurlarının desteğiyle, özellikle Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçiş güzergahı olarak kullanılan bölgedeki yerel huzurun sağlanmasına da katkı sağlayacak.

Vali Hamza Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, timlerin bölgede göreve başlamasının ardından göçmen kaçakçılığı sayısında da gözle görülür düşüşün yaşanmaya başladığını söyledi.

Ayvacık bölgesinin, Midilli Adası'na en yakın bölgeler arasında yer alması nedeniyle geçişlerin yoğun olarak bu bölgeden yapıldığını ifade eden Erkal, şöyle konuştu:

'Biz bütün güvenlik kuvvetleriyle burada tedbir amaya gayret ediyoruz, denizden sahil güvenlik, karadan da jandarma tarafından. Tabii bunun yanında oraya ulaşan yollarda özellik Edremit, Biga, Gelibolu ve Yenice tarafında otobüsleri arıyoruz. Bu bölgelerden gelenleri arıyoruz. Geri çevirdiğimiz sayı çok fazla fakat buna rağmen yine ara yollardan bazen yürüyerek bazen arabalarla veya köy yollarından geçerek o bölgeye ulaşanlar var. Gece ormanın, zeytinliklerin içinden kıyıya varıp, özellikle sabah saatlerine karşı şişirdikleri botlarla karşı kıyıya geçmeye çalışan göçmenler var. Bu organizatörlerin birçoğu konuyu böyle organize ediyorlar ama ne botun kaptanı ne de botu bilerek kullanan var. İyi kullanamadıkları için çoğunlukla boğulmalarla neticeleniyor bu yolculuk.'

Bu kapsamda tamamı rütbeli personelden oluşan özel timler oluşturulduğunu anlatan Erkal, ekipler vasıtasıyla gece gündüz tedbir aldıklarını dile getirdi.

Bu işin kolay olmadığını vurgulayan Erkal, 'Bazen öyle oluyor ki günlük 2-3 bin kişi geçiş yapmak istiyor. Geçen yıl bu bölgeden 97 bin yabancı uyruklu vatandaşı yakalayıp geri göndermişiz. Bir kısmı sınır dışı edilmiş, bir kısmı yani Suriyeliler, iç bölgelere gönderilmiş. Bu işin organizatörü konumunda, bunun ticaretini yapan insanları yakalamışız. Birçoğu da tutuklanmış' dedi.

- 'Vicdanları sızlatan bir dram var'

Yasa dışı geçişi engellemek zorunda olduklarına işaret eden Erkal, şöyle devam etti:

'Orada insani dram yaşanıyor. Vicdanları sızlatan bir dram var. Çocuklar, kadınlar o denizlerde boğuluyor. Hele hele şu an havalar soğuk, o denizde 5-10 dakika kalmak bile hipotermiye neden olur. Oradan çıkardığımız insanların birçoğu çıkış anında zaten donmuş vaziyette. Bir yandan bot batarken insanları kurtarmayı çalışıyorsunuz, diğer taraftan başka botla geçiş yapmaya çalışıyorlar.'

- 'En fazla mücadeleyi Türk sahil güvenliği veriyor'

Bu konuda Türk sahil güvenlik ekiplerinin can kaybı yaşanmaması için yoğun çaba gösterdiğini belirten Erkal, 'Yunanistan tarafının bu konuda zerre kadar çabasının olmadığını' söyledi.

Midilli Adası'nın Ayvacık'a 10 dakikalık mesafede bulunduğuna dikkati çeken Erkal, 'Boğulma olduğunda Yunan sahilinde ise veya Yunan karasularındaysa rüzgar genelde bize doğru estiğinden en sonunda hepsi yine bizim kıyılarımıza geliyor. Yine biz kurtarmak durumunda kalıyoruz' ifadelerini kullandı.

- Geçen yıl 191 organizatör tutuklandı

Öte yandan, İl Jandarma Komutanlığı verilerine göre, geçen yıl bin 221 olayda 97 bin 61 yabancı uyruklu ile bunların kaçışını organize ettikleri iddiasıyla 619 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan 191'i tutuklandı. Operasyonlarda, 23 tabanca, 229 tabanca fişeği, 11 av tüfeği, 153 bot, 169 bot motoru, 6 tekne, 376 araç ve bin 251 can yeleği ele geçirildi.

Bu yılın ocak ayında ise 159 olayda yurt dışına kaçma girişiminde bulunan 10 bin 79 kişi ile 113 organizatör yakalandı. Haklarında yasal işlem yapılan zanlılardan 7'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Uygulamalarda, bir tabanca, 10 bot, 10 bot motoru, 2 tekne, 69 araç ve bin 312 can yeleğine el konuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile