Yıllık 4 bin ton domates rekoltesinin hedeflendiği 100 dönümlük serada üretim otomatik sistemlerle insan eli değmeden gerçekleştiriliyor. Bambus arılarının aşılama için kullanıldığı serada hormonsuz yetiştirilen salkım domatesler dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.
Harran Ovası’nın kurak toprakları bereket saçıyor. Jeotermal bir bölgenin üzerinde olmasına rağmen yaşadığı kuraklıklar nedeniyle birçok Türk filmine konu olan Harran Ovası, yeni bir tarım kültürü olan jeotermal seracılıkta bereketin sembolü oldu.
Gaziantep’te faaliyet gösteren Altunkaya Şirketler gurubu tarafından Şanlıurfa’nın Harran ilçesine bağlı Karaali Köyü yakınlarında kurulan 100 dönümlük domates serası yeraltından elde edilen sıcak sularla ısıtma yapılarak üretime geçti. Serada jeotermal ısıtma ile elde edilen ürünlerin hormonsuz, natürel ve lezzetli olması bölge çiftçisinin yüzünü güldürürken, birçok işsize de ekmek kapısı oldu.
Dünyada yaygın olarak kullanılan ısıtma sistemini profesyonel bir ekiple Türkiye’de bir adım daha ileri götürerek otomasyon sistemini kurduklarını belirten Altunkaya Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Üyesi Mahsum Altunkaya, “Bölgede seracılık anlayışına farklı bir boyut kazandırdık.” dedi.
Jeotermal ısıtma sisteminin kullanıldığı 100 dönümlük cam seranın Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tek olduğunu ifade eden Altunkaya, salkım domates üretiminin yapıldığı serada kendileri için önemli olan tek şeyin rekolteden çok, sağlıklı, hijyenik ve lezzetli ürün üretimi olduğunu söyledi.
Türkiye ölçeği düşünüldüğünde bu tarz üretim yapan sadece 3 seranın bulunduğunu kaydeden Altunkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Seramızda nemlendirme, havalandırma ve elektronik arabalara kadar her şey bilgisayarlar tarafından otomatik olarak kumanda ediliyor. Her şeyden önemlisi ise ısıtma sistemi. Bu işte enerji en önemli girdilerin başında geliyor. Bulunduğumuz alan jeotermal bir bölge. Yeraltından çıkardığımız sıcak su ile bir nevi kalorifer sistemi kurarak ısıtma yapıyoruz. Yeraltından çıkan 70 derecelik sıcak suyu özel borular aracılığıyla sera içerisine döşeyerek ısıtmayı sağlıyoruz. Isıtma sırasında suyun sıcaklığı borular içerisinde 40 dereceye kadar düşüyor. Bu da bizim için önemli bir avantaj. Bölgede kışlar Akdeniz kıyı şeridine göre daha serin olmasına rağmen bu sistem kaliteli ürün yetiştirmeye olanak sağlıyor. Kolay ve ucuz enerji sağladığı için jeotermal enerji ilerleyen yıllarda seracılığın vazgeçilmezi haline gelecektir. İlk etapta ısıtma sisteminin yapıldığı cam bir seranın yüksek kurulum maliyeti bir dezavantaj gibi gözükse de karlılığı ve verimliliği göz önüne alındığında bu durum ilerleyen yıllarda avantaja dönüşecektir.”
AMELİYATHANE GİBİ STERİL
Bambus arıları tarafından aşılama yapılarak hormonsuz ürün yetiştirilen serada ameliyathane titizliği ve hassasiyeti uygulanıyor. Tüm çalışanların, bone, galoş, eldiven ve özel giysiler giyerek içeri girebildiği işletmede, domateslere elle temas kesinlikle yasak.
100 dönümlük jeotermal ısıtmalı cam serada gerekli hijyen kurallarına uyarak yıllık 4 bin ton ürün almanın mümkün olduğunu kaydeden Proje Danışmanı Mehmet Sait Güçin, ürünün miktarından ziyade kalite standardının yüksek olmasının kendileri için daha önemli olduğunu belirtti.
Türkiye’de 500 bin dönüm sera bulunduğunu bunların ancak 4 bin veya 4 bin 500 dönümünde topraksız üretim gerçekleştirildiğini ifade eden Güçin, “Seracılık ülkemizde son yıllarda modern bir şekilde yapılmaya başlandı. Bizde modern teknolojinin tüm imkânlarını kullandığımız bu seramızda salkım domates üretimi gerçekleştiriyoruz. Salkım domatesi daha natürel ve daha lezzetli olmasından dolayı tercih ediyoruz Teknolojinin bizlere sunduğu avantaj sayesinde daha az pestisit kullanarak daha güvenli ürün üretimi gerçekleştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz domatesleri dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ettiğimiz gibi yurt içinde de önemli pazarlarda satışa sunuyoruz. Sri Lanka’dan getirdiğimiz kültür materyalleri ile topraksız üretim yapıyoruz. Bir dönüm içerisinde yaklaşık 2 bin 500 bitki yetiştirebiliyoruz. Bölge tarımına farklı bir anlayış getirecek olan jeotermal seralar işsizler içinde önemli bir istihdam kaynağı oldu. Seramızda yaklaşık 100 kişi çalışmakta.” şeklinde konuştu.
100 Dönümlük Cam Serada Jeotermal Isı İle 4 Bin Ton Domates Üretecek
Gaziantepli Altunkaya Şirketler Grubu, jeotermal enerji ile ısıtılan Türkiye’nin en büyük cam seralarından birini kurdu.