100 Kisiden 21'I Randevu Alip Hastaneye Gitmiyor

100 Kisiden 21'I Randevu Alip Hastaneye Gitmiyor

Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, MHRS’den randevu alan 100 kisiden 21’inin randevusuna gelmedigini belirterek, "Gereksiz randevular almamamiz lazim. Bunlar da hasta yükünü etkiliyor" dedi.

Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, hastanedeki son gelismeler ve sikça gündeme gelen randevu problemleriyle ilgili açiklamalarda bulundu. Randevularda yasanan memnuniyetsizligi de degerlendiren Bashekim Ergül, Kastamonululardan destek istedi. Birçok bölümün yüzde 100 doluluk oraniyla çalistigini aktaran Prof. Dr. Zafer Ergül, hastanede görev yapan doktorlarin zaman zaman günde 100 hastaya kadar baktiklarini ve büyük fedakarliklar yaptiklarini kaydederek, Kastamonululardan hassasiyet bekledigini dile getirdi.

Günlük 400-450 civarinda olan acil hasta basvurularinin yaklasik 800’e yükseldigini ve Tip Fakültesi Hastanesi binasinin da hastane bünyesine katilmasi için çalismalari sürdürdüklerini belirten Bashekim Ergül, fiziki kapasitenin genislemesiyle birlikte birçok alanda rahatlik yasanacagini da ekledi.

“Elimizden gelen bütün çabayi gösteriyoruz”

Ellerinden gelen bütün çabayi gösterdiklerini söyleyen Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, “Ben, Mart 2020’de Kastamonu’ya geldim. Geldigimde henüz afiliasyon olmamisti. Temmuz 2020’de afiliye oldu. Kastamonu Devlet Hastanesi ayni zamanda Kastamonu Üniversitesi’nin Tip Fakültesi’nin de bir hastanesi. Bizim amaçlarimizdan bir tanesi de ögretim üyesi sayimizi arttirmakti. Elimizden gelen bütün çabayi da gösteriyoruz. Basarili oldugumuzu düsünüyorum. Egitim ve Arastirma Hastanesi olunca yapilacak seylerden bir tanesi de büyük merkezlerdeki egitim ve arastirma hastanelerinde yapilan icraatlari burada uygulamak. Ben buraya gelirken daha önce bir laf ettim; bu hastaneyi o hale getirmeliyiz ki, günün birinde buraya geldigimde güvenebilecegim bir hastane olsun. Onun için çalistik ve gayret ediyoruz. Bu memleketin çocugu olarak da bu gayretin içindeyiz” dedi.



“Doktor kadromuzu daha da gelistirmek için çalisma yürütüyoruz”

Yetersiz kalan Anjiyo ünitesini gelistirdiklerini belirten Ergül, “Kalp ve Damar Cerrahisine bir arkadasimizi getirdik. Açik kalp yapilmiyordu, onu baslattik. Açik kalp disinda büyük damalarin ameliyatlari da burada yapilmaya baslandi. Beyin Cerrahisinde yapilmayan ameliyatlar yapiliyor. Eksiklerden bir tanesi; son zamanlarda ugrastigimiz Nükleer Tip Ünitesi, sadece cihaz vardi fakat doktor yoktu. Nükleer Tip Ünitesinin yapim isleri de devam ediyor. Muhtemelen Temmuz’un ilk haftasi faaliyete geçecek hale gelecek. Birçok çalisma, bu gelismeyle birlikte Karabük’e gitmeden halledilecek. Göz klinigimiz de çok aktif çalisiyor, çok degerli hocalarimiz var. Pandemi döneminde arkadaslarimiz çok yoruldu. Farkli alanlarda çalistirmak zorunda kaldik. Onlara da bu arada, sizin vesilenizle bir kez daha tesekkür etmek isterim” diye konustu.



“Hastanemizin is yükü çok fazla”

“Halkimiz, randevu alamiyoruz diyor. Bunu da ilk elden, benim agzimdan; degerli hemsehrilerim ögrenirse, belki yardimci olabiliriz. Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi, 400 yatakli ve üçüncü basamak bir hastane. Yani, tipta gelinebilecek en son noktadaki hastane. Bunun altinda bir ikinci basamak hastane yok. Dolayisiyla Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi, hem bir, hem iki hem de üçüncü basamak hizmeti veriyor. Dolayisiyla is yükü çok fazla. Bunu nasil çözeriz diye düsündük. Hacettepe Üniversitesi’ne bagliyken yapilmis bir bina var dedik. Onu aktif hale getirebilirsek, en azindan fiziki mekani gelistirir ve kapasitemizi arttiririz diye düsündük. Onunla ilgili çalismalar yaptik, Il Saglik Müdürlügü, Saglik Bakanligi ve Üniversitemizle beraber. O hastaneyi aktif hale getirmeye çalisacagiz, peki getirebilirsek ne olacak? En azindan bütün dahili branslari o bölgede toplarsak, hekim sayisini da arttirarak bir miktar daha sorunlara çözüm bulmaya çalisacagiz” seklinde konustu.



“Halkimizin da yardimci olmasi lazim”

Günlük 750-800 hastanin hastaneye müracaat ettigini söyleyen Ergül, söyle konustu:

“Bunun disinda asil sorun, bizim bakanligimiz da çok dogru bir kararla Avrupa standartlarinda muayene hizmeti verebilmek amaciyla düzenledigi bir sistem var. Yani, bir hastanin rahatsizlandiginda gelecegi ilk yer, direk üçüncü basamak Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi olmamali. Ikinci basamak hastanelerimiz; Tasköprü, Tosya ve Inebolu’da var. Bu hastanelerin çok aktif çalismasi lazim, mümkün oldugu kadar sorunlari orada çözmemiz lazim. Oradaki doktor önerisi olmadan gelinmemesi lazim. Iki ay öncesine kadar günlük 400 olan acil giris sayisi; suanda 750-800, acilin is yükü su anda çok fazla artiyor. Küçük hastanelerde sorunlar çözülmeden, buraya gelinmemesi lazim. Buraya geldiklerinde hem is gücünü arttiriyor, hem de saglikli bir hizmet vermemizi engelliyor. Bunlari halledebilecegimiz sürece, randevu sorunlarimizi asacagimiza inaniyorum. Ayrica, MHRS sistemi disinda da hasta bakiyoruz, bir hekimin bakacagi hasta sayisi günlük 36-40’ken birçok bransta 100’e kadar hasta bakiyorlar. Halkimizdan ricam, gerekli olmadigi sürece direkt, üçüncü basamak Kastamonu Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne gelmemeleridir. Bu konuda yardimci olurlarsa birçok sorunu asacagiz.”

“Birçok bölüm yüzde 100 doluluk oraniyla çalisiyor”

Hastanedeki birçok bölümün yüzde 100 dolulukla çalistigini belirten Ergül, sunlari kaydetti:

“Örnegin, Romatoloji; yan dal. Yüzde 100 doluluk oraniyla çalisiyor ve tek hekim var. Bütün eklem agrisi olan insanlarin direkt Romatoloji’den randevu almaya çalismamalari lazim. Bu hastalar, öncelikle Fizik Tedavi, Ortopedi gibi bölümlerde tedavi edildikten sonra eger sikinti varsa; o bölümlerin önerisiyle buraya gelmesi lazim. Ruh Sagligi Hastaliklari yüzde 100 doluluk oraniyla çalisiyor. Su anda 3 tane hekimimiz var, iki tane poliklinik çalisiyor. Bu bölümde 5-10 dakikalik muayenelerle yapilacak isler degil. Plastik cerrah; bir tane plastik cerrahi uzmanimiz vardi, mecburi hizmeti vardi ve gidecek. Dolayisiyla burada da sikinti oluyor. Gögüs Hastaliklari servisi suanda ful dolu. Iki servis de. Çogu yasli hastalar, bunlarin tedavileri düzenlenmis oluyor, ne gerekiyorsa yapiliyor. Lokal olarak gittikleri ikinci basamak hastanelerde takip edilmeleri gerekiyor. Hepsini buraya alirsak; iki tane gögüs hastaliklari uzmaniyla 450 bin nüfuslu Kastamonu’da bu sikintiyi hiç bir zaman asamayiz. Kadin Hastaliklarinda üç tane kadin dogumcumuz var. Birisi nöbete gidiyor, birisi nöbetten çikiyor, aktif olarak bir tane. Bunun da yapabilecegi islem en fazla 80 hastadir. Bunun üzerine çikmasi mümkün degildir.”

“Ultrason randevulari dogal olarak sisiyor”

“Ultrason randevularinin hiçbir zaman üç ayin altina inmedigini belirten Ergül, “Ultrason randevulari çok geç deniyor. Ben, Ankara Diskapi’dan geldim buraya. Benim için bir akademidir orasi. Orada bile, çok büyük bir ünite olmasina ragmen, randevular hiç bir zaman 3 ayin altina düsmemistir. Burada kendimizin de hatalari var; 4 tane radyologumuz var. 4 tane ultrason cihazi çalisiyor, bakacaklari kapasite belli. Hekimlerin de; ultrason randevusu isterken daha dikkatli olmasi lazim. Onlarin da söyle bir hakli yönü var, ‘hocam malpraktisten çekiniyoruz, mutlaka bir ultrason elimizde olmasi lazim’ diyorlar. Dolayisiyla ultrason randevulari sisiyor. Buraya siz 4 degil, 14 tane de hekim koysaniz ultrason randevularini ancak bir aya, 15 güne çekebilirsiniz” diye konustu.



“Her 100 kisiden 21’i randevusuna gelmiyor”

Randevu alan hastalarin bir kisminin hastaneye gelmedigini belirten Ergül, “Bu oran yüzde 21. Gereksiz randevular almamamiz lazim. Bunlar da hasta yükünü etkiliyor. Ben bu memleketin çocuguyum, halkimizin da destegi olmadan basarili olamayiz. Onlarla birlikte oldugumuz sürece Kastamonu kazanir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile